Leeslogboek havo 3 2019 - 2020 - kopie 1 Bregje Heezen

Leeslogboek havo 3 2019 - 2020 - kopie 1 Bregje Heezen

Algemeen

Planning schooljaar 2019 - 2020

In havo 3 ga je dit schooljaar 4 boeken lezen. Bij elk boek maak je een verwerkingsopdracht die je opslaat in je eigen Wikiwijspagina. Op die manier kan je docente altijd je opdrachten bekijken en kun je ook zelf altijd bij je materiaal. Handig toch :)


De opdrachten bij de boeken moeten op afgesproken momenten worden ingeleverd. Hieronder zie je een verdeling van de 4 leesboeken over het schooljaar. Het kan zijn dat je docente tussentijds de data aanpast. Houd ook de studiewijzer in SOM goed in de gaten!

 

Boek 1                            periode 1 - vrijdag 11 oktober
Boek 2                            periode 2 - vrijdag 22 november
Boek 3                            periode 2 - vrijdag 6 maart
Boek 4                            periode 3 - vrijdag 15 mei

 

Aan het einde van het schooljaar sluit je je leeslogboek af met presentatie voor je docente over de gelezen boeken.

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Hoe werk je in Wikiwijs aan je leeslogboek?

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 3 in totaal vier boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek in Wikiwijs updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vanuit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
2. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer telkens bij elk boek: de titel, de auteur en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
3. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt! Dit levert niet direct extra punten op. Let er ook goed op dat een document dat je in Word maakt een andere opmaak kan krijgen als je het document plakt in Wikiwijs.
4. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: is de gekozen opdracht goed uitgevoerd? Heb je beargumenteerd de vragen beantwoord? Heb je niet de makkelijkste weg gekozen?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw mening van het gelezen boek? Heb je de volledige opdracht uitgevoerd?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
- Mening: wordt door de opdrachten steeds duidelijker wat voor soort boeken je fijn vindt om te lezen?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten.

Zorg er bij elke opdracht voor dat duidelijk bovenaan de opdracht staat: titel - auteur - welke opdracht je gemaakt hebt.
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten. Je mag slechts één opdracht twee keer gebruiken:

 

De recensie

Schrijf een recensie van minimaal 500 woorden over het door jou gelezen boek. Zorg voor een goede opbouw (inleiding – kern – slot), met in de kern minstens 3 goed uitgewerkte argumenten. Leg goed uit waarom je het boek goed / slecht vindt.  Gebruik ten minste twee citaten uit het boek die je mening ondersteunen.
Zorg ervoor dat je tekst een geheel vormt.

Zoek vervolgens een positieve en een negatieve recensie op over het gelezen boek. Plak deze recensies onder je eigen recensie. Geef vervolgens een korte reactie van minimaal 50 woorden op allebei de recensies: met welke onderdelen ben je het eens en waarom? En met welke onderdelen ben je het niet eens en waarom?

 

De Pecha Kucha

Maak een 'Pecha Kucha' bij het door jou gelezen boek. Een PechaKucha is een PowerPointpresentatie waarbij de dia's na 30sec automatisch verspringen naar de volgende dia. In totaal zijn er 10 dia's die je zelf moet vullen. De eerste en de laatste dia tellen niet mee. Die informatie op de dia en het verhaal dat je erbij vertelt moeten passend zijn voor de 30sec. In de studiewijzer hangt een lege PechaKucha presentatie die je hiervoor mag gebruiken. Hier vind je ook een lege PechaKucha.

De volgende onderdelen moet je in elk geval bespreken in de presentatie:

1.    Omslag / afbeelding van het boek – geef een korte introductie van het boek door het omslag te bespreken (schrijver, titel, uitgever, afbeelding).

2.    Schrijver – vertel kort wat over (het leven en werk) van de schrijver.

3.    Samenvatting – geef in een paar zinnen weer waar het boek over gaat.

4.    Titelverklaring – geef uitleg over de titel. Neem hier ook de eventuele ondertitel/motto/opdracht in op.

5.    Personages – vertel kort iets over de hoofdpersonen/-persoon en/of andere personages.

6.    Tijd – geef kort aan in welke tijd het verhaal zich afspeelt.

7.    Ruimte – vertel kort iets over de ruimte in het verhaal. Waar speelt het verhaal zich af? (land, gebouwen, etc.)

8.    Perspectief – geef aan bij wie het perspectief ligt.

9.    Opbouw – bespreek de opbouw van het boek (denk aan delen, hoofdstukken).

10. Persoonlijke beoordeling – geef aan wat jij van het boek vond (waarom zou je het boek moeten lezen of waarom niet?)

Zoek bij elk onderdeel een toepasselijke afbeelding (gebruik zo min mogelijk tekst), aan de hand waarvan je dertig seconden informatie over het betreffende onderwerp geeft. Werk alles uit wat je wilt zeggen. Sla de presentatie en de tekst die je erbij hebt gemaakt allebei op.

 

De pitch

A.   Stel, je wilt het boek laten verfilmen. Je hebt geldschieters gevonden die eventueel wel willen investeren in je film. Nu moet je hen nog overtuigen van je plan voor de film. Je hebt 2 minuten de tijd voor deze 'pitch'. In die twee minuten moet je het volgende vertellen:

a.    Hoe gaat de film heten?

b.    Wat voor soort film wordt het?

c.    Wie zijn de hoofdpersonen?

d.    Welke problemen komen er aan de orde in de film? En hoe worden deze opgelost?

Verder kies je nog twee van de onderstaande onderdelen voor je pitch:

a.    Wie gaan de hoofdrollen vertolken?

b.    Waarom is het boek zo geschikt om te verfilmen?

c.    Hoe ga je iets bijzonders maken van de film?

d.    Waarom zal er veel publiek op de film af komen?

 

Maak een tekst van minimaal 500 woorden waarin je de gekozen bovenstaande vragen beantwoordt. Neem de vraag letterlijk over in je tekst zodat het duidelijk is welke vraag je beantwoordt.

Boeken

Boekenoverzicht

 

Boek

Schrijver

Sterren

Boek 1

Grondvuur

Mirjam Gielen

*****

Boek 2

Kapot

Carry Slee

****

Boek 3

Een jongensoorlog

J. Bernlef

****

Boek 4

De belofte van Pisa

Mano Bouzamour

*****

Boek 1

Boek 1
Grondvuur
Geschreven door Mirjam Gielen

Sterren: *****
Opdracht: Recensie

Grondvuur

Afbeeldingsresultaat voor grondvuurDrie generaties, één geheim. Dat is de ondertitel van het boek ‘Grondvuur’ van schrijfster Mirjam Gielen. Een boek waarin drie generaties worstelen met één geheim uit de Tweede Wereldoorlog: een oma, een moeder en een dochter. Een geheim dat veel invloed heeft op hun levens en veel onrust veroorzaakt. Dit verhaal laat zien dat iets wat jaren geleden is gebeurd, nog zoveel impact op een familie kan hebben. Een verhaal dat je als lezer wilt blijven lezen.

‘Grondvuur’ vertelt het verhaal van Julia (17 jaar) die niet zo’n goede band heeft met haar moeder. Julia weet dat ook haar moeder en haar oma geen contact meer hebben. Wanneer Julia op bezoek gaat bij haar oma vindt ze oude brieven die haar oma tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef aan haar overleden zus. Julia ontdekt een familiegeheim en wil weten of het waar is. Maar als ze er naar vraagt, zeggen zowel haar oma als haar moeder niks. Niemand wil erover praten. Tijdens het lezen van het boek kom je er achter wat het geheim is en snap je ook waarom niemand iets wil zeggen.

Drie verhaallijnen
Het boek wordt verteld vanuit drie vrouwen in drie verschillende tijdsperioden. Julia in het nu, de moeder Eva in de jaren tachtig en via de brieven van oma Ans ben je weer terug in de jaren veertig en vijftig. Dit verhaal zou erg ingewikkeld kunnen zijn omdat er dus drie verhaallijnen in zitten. Mirjam Gielen gaat hier heel goed mee om en zet bij elk nieuw hoofdstuk er duidelijk bij wie er aan het woord is. “Hoofdstuk 1: Julia, 17 jaar, Heden” of “Hoofdstuk 5: Eva, november 1983.” Dat is als lezer erg fijn, zo raak je niet in de war en blijft het verhaal goed te volgen. Mocht je als lezer alsnog in de war komen, dan kun je vooraan in het boek een stamboom van de familie vinden.

Puzzelstukjes
Ik vind ‘Grondvuur’ een erg goed boek. Ten eerste omdat het boek als een soort puzzel opgebouwd is. Tijdens het lezen van ‘Grondvuur’ kun je steeds makkelijker de puzzelstukjes op hun plaats leggen. Mirjam Gielen slaagt erin om de lezer nieuwsgierig te houden door steeds meer informatie te geven zodat je als lezer verder wilt lezen. Je ziet op een gegeven moment ook heel duidelijk het verband tussen de drie generaties. Dit maakt het verhaal interessant.

Ook liefde
Ten tweede weet Mirjam Gielen het verhaal minder heftig te maken door ook over andere onderwerpen te vertellen. Dat vond ik erg fijn omdat het best een groot en moeilijk onderwerp is. Naast de hoeveelheid drama over het geheim wordt je gevoel afgewisseld door je te laten focussen op de liefdeslevens van de vrouwen. “Er was ook een leuke jongen. Of niet? Een hele leuke jongen,’ zeg ik en ik voel dat ik een beetje rood word.” Waardoor het ook makkelijker is om je in te leven in de vrouwen, jong en oud.

Mooi geschreven
Ten derde vind ik het boek op een mooie manier geschreven. De gevoelens van de drie vrouwen worden mooi verteld. “Ik vocht tegen mijn tranen. Godverdomme, daarom mocht ik dus niet meer alleen naar oma! Niet omdat mijn moeder zich schaamde voor haar dementie, maar omdat ze bang was dat die haar loslippig maakte. Dit was dus haar geheim.” Ondanks dat het verhaal geschreven is op een manier van kinderen uit de derde, is het naar mijn idee ook mooi en interessant als je wat ouder bent. In het verhaal zit voor elke generatie wel iets herkenbaars. En daarnaast zit er een stukje geschiedenis in.

 

 

Aanrader
Grondvuur is dus een boek voor jong en oud, omdat het over vroeger én nu gaat. Wat ik in vergelijking met andere boeken over de oorlog zo anders vind, is dat in dit boek drie verschillende verhalen en gebeurtenissen samenkomen. Terwijl het bij de meeste boeken over één verhaal gaat dat zich afspeelt tijdens de oorlog. Het niet willen of durven vertellen van iets dat erg lang geleden is gebeurd, maakt het een speciaal boek vind ik. Ik kan het boek dus iedereen aanraden, of je nu jong bent of al wat ouder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Positieve recensie van Eline Books, 16 juli 2019

Tijdens het opruimen van spullen van haar oma vindt Julia een aantal brieven. Uit nieuwsgierigheid begint ze de brieven te lezen. Al snel blijkt dat haar oma deze brieven, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, schreef aan haar zus Corrie. Corrie is tijdens een bombardement in Nijmegen om het leven gekomen. Door het gemis van haar zus schrijft oma Ans in deze brieven alles wat ze in die tijd heeft meegemaakt.

Ook staat er een oud familiegeheim in de brieven. Hierover wil Julia meer te weten komen, waardoor ze op onderzoek uitgaat. Julia krijgt bij zowel haar oma Ans als bij haar moeder Eva weinig meer te weten dan dat er in de brieven staat. Maar wat doe je als het verleden zo nadrukkelijk aanwezig is, maar niemand erover praat?

Grondvuur wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Julia vertelt de gebeurtenissen die zich afspelen in het heden, haar moeder Eva vertelt de gebeurtenissen uit de jaren ’80 en haar oma Ans vertelt door middel van brieven wat er zich tijdens en na de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Door de combinatie leer je meer over de gebeurtenissen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en je leert de impact van de keuzes die destijds zijn gemaakt. Ook blijft het een verhaallijn ondanks de verschillende perspectieven.

In eerste instantie krijg je weinig informatie over de karakters van moeder Eva en oma Ans. Je weet alleen dat ze geen contact meer met elkaar hebben door een gebeurtenis uit het verleden. Verder in het verhaal komt deze gebeurtenis naar voren en ga je begrijpen waarom destijds bepaalde keuzes zijn gemaakt. Daarentegen krijg je over Julia veel meer informatie. Alleen soms komt Julia nogal wat kinderlijk over betreft haar leeftijd, maar één ding kun je wel over Julia zeggen: Julia heeft doorzettingsvermogen. Waar normaal iemand stopt en er niet meer mee verder gaat, gaat Julia absoluut verder en ze wil het liefst de onderste steen boven krijgen.  

Het einde van Grondvuur kwam totaal onverwachts. Je krijgt tijdens het lezen van Grondvuur wel het gevoel dat er nog iets ontbreekt, maar op dat moment kon ik daar niet de vinger op leggen. Uiteindelijk kwam deze zere plek wel naar voren en deze gebeurtenis doet je versteld doen staan. Daarnaast laat Grondvuur duidelijk zien dat de maatschappij is veranderd en dat komt goed naar voren door de verschillen tussen de generaties.

Grondvuur is een indrukwekkend verhaal wat laat zien wat de impact en gevolgen van sommige gebeurtenissen, in de Tweede Wereldoorlog, nog steeds kan zijn op de relatie tussen verschillende generaties binnen een familie.

 

Mijn reactie op deze recensie:

Eline schrijft hier een goede recensie, ze legt het boek goed uit en weet het verhaal te vertellen zonder dat ze iets verklapt. Waar ik het niet mee eens ben is dat  het eind ‘totaal onverwacht’ komt. Dat vond ik namelijk niet, want naarmate je verder leest voel je wel aan dat er een ontknoping aan zit te komen. Die ontknoping is wel een verrassing, maar komt niet totaal onverwacht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minder positieve recensie van Judith Revenberg, 16 april 2019

Mirjam Gielen is erin geslaagd om drie generaties, ieder afzonderlijk beschreven in dezelfde periode van hun leven, te verweven tot een intrigerend boek met een duister randje. In elk hoofdstuk van Grondvuur komen alle drie de vrouwen aan bod – Julia, Eva en Ans, respectievelijk de dochter, de moeder en de oma – en kom je als lezer beetje bij beetje meer te weten over het geheim dat al jarenlang verzwegen wordt in hun familie.

Familiegeheim

Als Julia, 16 jaar, op een dag een stapel brieven vindt bij haar oma thuis die dateren uit en kort na de oorlog, wordt ze nieuwsgierig. Julia heeft haar oma al lange tijd niet gezien, omdat haar moeder een slechte band met haar had. Erg veel weet Julia dus niet over haar familiegeschiedenis. Echter, wanneer ze zich in de brieven verdiept, komt langzaam maar zeker een oud familiegeheim naar boven. Julia wilt maar wat graag ontdekken wat er nu precies is gebeurd, maar zowel haar oma als haar moeder zwijgt stug.

Je voelt aan dat er iets niet klopt

Gedurende het boek kom je als lezer sneller informatie te weten dan Julia zelf achterhaalt. De hoofdstukken van Eva en Ans spelen zich af gedurende hun jeugd (rond 1944 en 1983). Van oma Ans lees je de brieven die ze schreef aan haar overleden zus Corrie, en van moeder Eva krijg je te weten hoe ze omging met het trauma dat haar ouders op hadden gelopen gedurende de oorlog en hoe ze zelf ook tot de ontdekking komt dat er iets niet klopt. Julia, die fanatiek wielrenster is, vindt door haar drukke trainingsschema pas later in het boek de tijd om de brieven daadwerkelijk te lezen. Rond die tijd heb je als lezer al wel een vermoeden gekregen dat er meer speelt dan in het begin het geval leek te zijn.

Kan niet stoppen met lezen

Mirjam Gielen slaagt erin om het verhaal rustig op te bouwen, maar tegelijkertijd de spanningsboog beetje bij beetje op te voeren waardoor je als lezer niet wilt stoppen met lezen totdat het hoge woord eruit is. Je weet dat er iets niet klopt, je begint je vermoedens te hebben, maar toch komt het nog tot een verrassing wanneer het geheim uiteindelijk boven tafel komt.

“Het moest een mooi gezicht zijn,

Nadruk op relaties

De enige aanmerking die ik heb, is dat ik af en toe het gevoel had dat er iets te veel nadruk werd gelegd op de verliefdheid en het daten om de serieuze ondertoon van het verhaal te verlichten. Nu is dit ook te verklaren door het feit dat dit boek is geschreven voor een jongere doelgroep en een van de hoofdpersonages een zestienjarig tienermeisje is, maar ik vind dat het soms wel een iets minder prominent aspect van het verhaal had mogen zijn.

Uitermate goed concept

Maar als dat de enige aanmerking is die er gevonden kan worden, dan kan je er vanuit gaan dat je een geslaagd boek hebt geschreven. Het concept dat Mirjam Gielen in Grondvuur gebruikt om het verhaal te vertellen, werkt uitermate goed. Het kijkje in het verleden met behulp van de levens van de moeder en oma zorgt ervoor dat het verhaal meer diepte krijgt. Het voelt alsof je een first hand kijkje krijgt op wat er daadwerkelijk is gebeurd, in plaats van dat je het via het hoofdpersonage te weten komt. Tel daar nog bovenop dat het interessant is om eens wat meer te weten te komen over een bombardement dat in de geschiedenis verborgen is geraakt, en je hebt een zeer boeiend Young Adult boek in handen dat een echte aanrader is.

 

Mijn reactie op deze recensie:

Met de meeste opmerkingen van Judith ben ik het eens, ze vindt het een geslaagd boek. Maar ze vindt ook dat er in het boek iets te veel nadruk wordt gelegd op de verliefdheid en het daten van de drie vrouwen. Judith zegt dat dit is gedaan om het zware verhaal te verlichten, speciaal voor kinderen. In mijn recensie zeg ik juist dat ik dit goed vind. Het maakt het verhaal minder heftig.

Boek 2

Boek 2
Kapot
Geschreven door Carry Slee

Sterren: ****
Opdracht: Pitch

Pitch Kapot, Carry Slee

Het boek Kapot gaat over Thijs en Julia, zij zijn broer en zus en hebben een hele hechte relatie met elkaar. Ze spelen samen in een band en hebben leuke vrienden. Ook zijn de twee verliefd, Thijs op Emma en Julia op Rutger. Eigenlijk gaat alles goed in hun levens. Alleen de ouders van Thijs en Julia hebben steeds heftige ruzies en het lijkt erop dat ze gaan scheiden. Dat zorgt voor veel stress bij Thijs en Julia en brengt hen zelfs voor de keuze bij wie ze uiteindelijk gaan wonen. Deze keuze legt niet alleen veel druk op de relatie tussen Thijs en Julia, maar ook op hun vriendschapen en liefdesrelaties. Maakt dit alles kapot of komen ze hier toch nog goed uit?

Hoe gaat de film heten?
De titel van de film zal heten: Kapot , omdat dit namelijk de titel is van het boek. Ik hou dezelfde titel vanwege de herkenbaarheid en omdat het verhaal goed aansluit bij de titel Kapot. Veel relaties en vriendschappen in het boek gaan als het ware kapot.

Wat voor soort film wordt het?
De film wordt een dramafilm, omdat er in het boek verschillende drama-elementen voorkomen: romantiek, ruzies, vriendschappen, scheidingen, jaloezie, geluk, hoop. Het verhaal behandelt zowel emotionele als leuke thema’s. Het boek valt dus perfect in de categorie drama en daarmee wordt de film dus ook een dramafilm.

Wie zijn de hoofdpersonen?
Julia en Thijs zullen de hoofdrollen spelen in de film. Aangezien het hele verhaal om hen draait.

Welke problemen komen er aan de orde in de film? En hoe worden deze opgelost?
De scheiding van hun ouders, de ruzie die ontstaat in de band waar Julia en Thijs samen in spelen, de vriendin van Thijs die jaloers is op Julia, veel keuzes die Thijs en Julia moeten maken. Al deze problemen heb invloed op de relatie tussen Julia en Thijs. Hun hechte band die ze hebben wordt flink op de proef gesteld. Even lijkt het zelfs dat ze geen broer en zus willen zijn. Uiteindelijk blijft de belangrijkste vraag over: voor wie kiest Thijs? Voor zijn vader of zijn moeder en Julia?

Waarom is het boek zo geschikt om te verfilmen?
Het verhaal is heel beeldend geschreven. Er zitten veel elementen in die makkelijk te verfilmen zijn zoals: de ruzie tussen de ouders, de liefde die ontstaat tussen Thijs en Emma en Jullia en Rutger. Ook de scenes over de band waarin Thijs en Julia spelen zijn op een manier geschreven dat je ze goed voor je kunt zien. Zo zijn er nog meer plekken en situaties beschreven op een beeldende manier. Zo is het makkelijk voor de filmmaker om te bepalen wat er op welk moment gebeuren en hoe ze moeten spelen.

Waarom zal er veel publiek op de film af komen?
Omdat er veel herkenbare onderdelen in zitten voor zowel jongeren als ouderen. Steeds meer mensen scheiden de laatste tijd, jongeren krijgen op een gegeven moment een relatie of worden verliefd, ook gaan vriendschappen kapot. Er zitten dus veel elementen in waar mensen zich in kunnen verplaatsen. Ook de naam van de schrijver Carry Slee zal extra mensen naar de film trekken, omdat Carry Slee al meerdere boeken heeft geschreven waarvan er ook al veel zijn verfilmd. 

Naar mijn mening lijkt het mij dus een goed idee om dit boek te gaan verfilmen. Niet alleen omdat het een heel goed boek is, maar ook omdat zowel jongeren als ouderen ervan kunnen leren of zich erin kunnen herkennen.

Boek 3

Boek 3
Een jongensoorlog
Geschreven door J.Bernlef

Sterren: ****
Opdracht: Pecha Kucha

Boek 4

Boek 4
De belofte van Pisa
Geschreven door Mano Bouzamour

Sterren: *****
Opdracht: Pecha Kucha

Overige opdrachten

Leesautobiografie

  1. Lezerstype – opdracht

Kies op basis van alle kenmerken en lezerstype dat bij jou past. Noteer dit type dikgedrukt onder de kenmerken.

Kenmerken:
Belevend leven: Ik vind boeken leuk waarvan de hoofdpersoon een leeftijdsgenoot is. Als dat niet het geval is vind ik het ook niet erg. Omdat ik mij dan in haar kan inleven. En boeken over problemen.

Herkennend lezen: Boeken lezen doe ik ook voor mijn plezier.

Verkennend / ontdekkend lezen: Ik ben meestal gemotiveerd om boeken voor school te lezen. Ook ben ik erg nieuwsgierig naar jongeren die al wat ouder zijn in het boek.

Reflecterend lezen: Ik ben dus erg gemotiveerd om te lezen. Door het lezen word ik aan het denken gezet. Verder vind ik het ook een uitdaging om een tekst te lezen, waarin veel wisselingen (tijd, plaats, ruimte) plaatsvinden. De hoofdpersoon hoeft voor mij ook niet perse van mijn leeftijd te zijn.

Analyserend / verdiepend lezen: Boeken lees ik niet alleen om de gebeurtenissen erin, maar bijvoorbeeld ook omdat ze door anderen bijzonder gevonden worden. Boeken met een rijk taalgebruik lee is ik graag. Omdat het een beroep doet op je woordenschat waar je veel van leert.

Van elk type lezers herken ik wel iets in van mijzelf. Lezertype verkennend sprak mij wel aan. Ook delen van belevend lezen spraken mij aan.  Toch moest je een keuze maken dus denk ik toch dat ik in het rijtje Reflecterend lezen pas.

2. Volgorde strookjes – opdracht
Bij welk niveau zou jij op dit moment het beste boeken en opdrachten kunnen kiezen?

In de vorige opdracht ben ik er achter gekomen welk lezerstype ik ben. Elk leestype moet je in deze opdracht koppelen aan een niveau. Aan de hand van welk niveau je hebt kun je kijken welk boek bij je past. Dat kan je doen op www.lezenvoordelijst.nl. Ik heb gekeken welk niveau bij mijn lezerstype past. Voor mijn gevoel paste ik het beste tussen niveau 2 en 3 en soms. Ik ging kijken naar de boeken die bij deze niveaus horen, maar kwam erachter dat die boeken niet mijn eerste keus zouden zijn. Dat betekent dus dat mijn niveau niet past bij de boeken die ik leuk vind. Bij niveau 2 vond ik de boeken niet heel erg leuk. Bij 3 paste het wel meer bij mij en dat is ook mijn niveau. De boeken van niveau start en 1 leken mij ook heel leuk, maar dat paste dan weer niet bij mijn niveau. Gelukkig heb ik wel heel erg leuke boeken gevonden die bij mijn niveau passen.

 

Mijn leesautobiografie

Bij mij thuis wordt er graag en veel gelezen. Vooral door mijn ouders. Ik heb ook veel boeken thuis liggen. Er wordt bij mij thuis over de boeken gesproken die we gelezen hebben. Bijvoorbeeld als ik een leuk boek heb gelezen en ik het daar graag over wil hebben. Dat gaat dan over wat ik ervan vond en de dingen die mij zijn bijgebleven van het boek. In klas 1 en 2 las ik vooral boeken voor school. Ik nam meestal boeken van thuis mee om te lezen. De boeken van Evert Hartman vind ik erg leuk om te lezen. En ik heb ze bijna allemaal gelezen. Ondanks dat de boeken van Evert Hartman voor mijn leeftijd nu kinderlijk zijn, blijf ik ze leuk vinden.

Als ik echt in een boek zit, duurt het niet lang voordat het uit is. Ik vind het altijd jammer als een boek uit is. Als het boek uit is en ik vond het mooi dan ga ik op zoek naar boeken van dezelfde schrijver. Heeft die schrijver nou niet meerdere boeken geschreven of spreken die boeken mij niet aan dan vraag ik aan mensen om mij heen of zij nog een leuk boek kunnen aanraden. Ik ga ook wel eens naar de bibliotheek en ik zoek ook op internet.

Voor school in klas 1 en 2 las ik vooral boeken die vergelijkbaar zijn met de boeken van Carry Slee. Dat zijn vooral boeken die gaan over leeftijdsgenoten en hun problemen. Ook boeken die over de oorlog gaan vind ik heel erg interessant, bijvoorbeeld Oorlog zonder vrienden van Evert Hartman. Ik hou het liefst van waargebeurde verhalen en spannende, meeslepende en leuke boeken. Ik heb in de 2 jaar op school al veel boeken gelezen en vond ze bijna allemaal even leuk. De ene net iets beter dan de andere, maar ze waren allemaal goed op hun eigen manier. Zo zou ik dus ook niet een boek kunnen opnoemen die ik niet leuk vond. Ik houd niet van boeken die overeenkomen met de Harry Potter boeken.

Lezerstype
Tijdens de afgelopen lessen van Nederlands hebben we moeten kijken welk lezerstype je bent. Dat vond ik eerlijk gezegd best een moeilijk opdracht, omdat ik bij elk lezerstype wel iets van mezelf herkende. Ondanks dat ben ik er achter gekomen dat ik het beste in het rijtje van Reflecterend Lezen pas. Ik ben namelijk erg gemotiveerd om te lezen. Niet alleen voor school, maar ook omdat ik het echt leuk vind. Tijdens het lezen word ik aan het denken gezet en ik vind het dan ook leuk als er wat uitdagingen in het boek zitten. Zoals wisselingen van tijd, plaats en ruimte. Deze kenmerken komen vooral voor bij Reflecterend Lezen. Vandaar mijn keuze.

Ook de boeken met een rijk taalgebruik spreken mij erg aan. Omdat het een beroep doet op je woordenschat waar je veel van leert. Dat maakt het boek natuurlijk ook juist lastiger, waardoor als ik het boek niet begrijp het boek wel minder leuk ga vinden. Maar toch blijf ik het in eerste instantie proberen.

Belang van lezen
Het belang van lezen is voor mij ontspanning en ik steek er wat van op. Ik lees ook boeken om mijn woordenschat uit te breiden, maar vooral omdat ik het leuk vind.

 

Verbetering leesautobiografie

Verbetering leesautobiografie

Voorbereiding mondeling

Terugblik havo 3 en vooruitblik havo 4 en 5

  • Het arrangement Leeslogboek havo 3 2019 - 2020 - kopie 1 Bregje Heezen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Bregje Heezen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-06-22 10:08:45
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    20 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (z.d.).

    Leeslogboek havo 3 2019 - 2020

    https://maken.wikiwijs.nl/148123/Leeslogboek_havo_3___2019___2020

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.