Algemeen
Planning schooljaar 2019 - 2020
In havo 3 ga je dit schooljaar 4 boeken lezen. Bij elk boek maak je een verwerkingsopdracht die je opslaat in je eigen Wikiwijspagina. Op die manier kan je docente altijd je opdrachten bekijken en kun je ook zelf altijd bij je materiaal. Handig toch :)
De opdrachten bij de boeken moeten op afgesproken momenten worden ingeleverd. Hieronder zie je een verdeling van de 4 leesboeken over het schooljaar. Het kan zijn dat je docente tussentijds de data aanpast. Houd ook de studiewijzer in SOM goed in de gaten!
Boek 1 periode 1 - vrijdag 11 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijdag 22 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 6 maart
Boek 4 periode 3 - vrijdag 15 mei
Aan het einde van het schooljaar sluit je je leeslogboek af met presentatie voor je docente over de gelezen boeken.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Hoe werk je in Wikiwijs aan je leeslogboek?
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 3 in totaal vier boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek in Wikiwijs updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vanuit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
2. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer telkens bij elk boek: de titel, de auteur en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
3. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt! Dit levert niet direct extra punten op. Let er ook goed op dat een document dat je in Word maakt een andere opmaak kan krijgen als je het document plakt in Wikiwijs.
4. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: is de gekozen opdracht goed uitgevoerd? Heb je beargumenteerd de vragen beantwoord? Heb je niet de makkelijkste weg gekozen?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw mening van het gelezen boek? Heb je de volledige opdracht uitgevoerd?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
- Mening: wordt door de opdrachten steeds duidelijker wat voor soort boeken je fijn vindt om te lezen?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten.
Zorg er bij elke opdracht voor dat duidelijk bovenaan de opdracht staat: titel - auteur - welke opdracht je gemaakt hebt.
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten. Je mag slechts één opdracht twee keer gebruiken:
De recensie
Schrijf een recensie van minimaal 500 woorden over het door jou gelezen boek. Zorg voor een goede opbouw (inleiding – kern – slot), met in de kern minstens 3 goed uitgewerkte argumenten. Leg goed uit waarom je het boek goed / slecht vindt. Gebruik ten minste twee citaten uit het boek die je mening ondersteunen.
Zorg ervoor dat je tekst een geheel vormt.
Zoek vervolgens een positieve en een negatieve recensie op over het gelezen boek. Plak deze recensies onder je eigen recensie. Geef vervolgens een korte reactie van minimaal 50 woorden op allebei de recensies: met welke onderdelen ben je het eens en waarom? En met welke onderdelen ben je het niet eens en waarom?
De Pecha Kucha
Maak een 'Pecha Kucha' bij het door jou gelezen boek. Een PechaKucha is een PowerPointpresentatie waarbij de dia's na 30sec automatisch verspringen naar de volgende dia. In totaal zijn er 10 dia's die je zelf moet vullen. De eerste en de laatste dia tellen niet mee. Die informatie op de dia en het verhaal dat je erbij vertelt moeten passend zijn voor de 30sec. In de studiewijzer hangt een lege PechaKucha presentatie die je hiervoor mag gebruiken. Hier vind je ook een lege PechaKucha.
De volgende onderdelen moet je in elk geval bespreken in de presentatie:
1. Omslag / afbeelding van het boek – geef een korte introductie van het boek door het omslag te bespreken (schrijver, titel, uitgever, afbeelding).
2. Schrijver – vertel kort wat over (het leven en werk) van de schrijver.
3. Samenvatting – geef in een paar zinnen weer waar het boek over gaat.
4. Titelverklaring – geef uitleg over de titel. Neem hier ook de eventuele ondertitel/motto/opdracht in op.
5. Personages – vertel kort iets over de hoofdpersonen/-persoon en/of andere personages.
6. Tijd – geef kort aan in welke tijd het verhaal zich afspeelt.
7. Ruimte – vertel kort iets over de ruimte in het verhaal. Waar speelt het verhaal zich af? (land, gebouwen, etc.)
8. Perspectief – geef aan bij wie het perspectief ligt.
9. Opbouw – bespreek de opbouw van het boek (denk aan delen, hoofdstukken).
10. Persoonlijke beoordeling – geef aan wat jij van het boek vond (waarom zou je het boek moeten lezen of waarom niet?)
Zoek bij elk onderdeel een toepasselijke afbeelding (gebruik zo min mogelijk tekst), aan de hand waarvan je dertig seconden informatie over het betreffende onderwerp geeft. Werk alles uit wat je wilt zeggen. Sla de presentatie en de tekst die je erbij hebt gemaakt allebei op.
De pitch
A. Stel, je wilt het boek laten verfilmen. Je hebt geldschieters gevonden die eventueel wel willen investeren in je film. Nu moet je hen nog overtuigen van je plan voor de film. Je hebt 2 minuten de tijd voor deze 'pitch'. In die twee minuten moet je het volgende vertellen:
a. Hoe gaat de film heten?
b. Wat voor soort film wordt het?
c. Wie zijn de hoofdpersonen?
d. Welke problemen komen er aan de orde in de film? En hoe worden deze opgelost?
Verder kies je nog twee van de onderstaande onderdelen voor je pitch:
a. Wie gaan de hoofdrollen vertolken?
b. Waarom is het boek zo geschikt om te verfilmen?
c. Hoe ga je iets bijzonders maken van de film?
d. Waarom zal er veel publiek op de film af komen?
Maak een tekst van minimaal 500 woorden waarin je de gekozen bovenstaande vragen beantwoordt. Neem de vraag letterlijk over in je tekst zodat het duidelijk is welke vraag je beantwoordt.
Boeken
Boekenoverzicht
Boek
|
Schrijfster
|
Sterren
|
Spijt
|
Carry Slee
|
4
|
Honderd uur nacht
|
Anna Woltz
|
4
|
Razend
|
Carry Slee
|
3,5
|
Shock
|
Mel Wallis de Vries
|
4,5
|
Boek 1
Recensie: Spijt! – Carry Slee
Het boek gaat over Jochem, hij wordt heel erg gepest op school, dat komt doordat hij dik is en nooit durft voor zichzelf op te komen. Hij wordt vooral door Sanne, Remco en Justin gepest. De rest van de klas vindt eigenlijk dat ze te ver gaan, maar durven er niets van te zeggen. Zijn klasgenoot David durft ook niets te zeggen; hij is bang dat hij ook gepest wordt. De gymleraar, Tino van Dijk, die ook hun mentor is doet er ook niks tegen dat Jochem wordt gepest en hij pest zelfs mee. Hij heeft een hekel aan Jochem, omdat hij zo dik is en niet zijn best doet voor gym. David gaat een keer langs bij Jochem en beloofd hem te helpen als het echt te erg wordt. David is al heel lang verliefd op Vera en op het klassenfeest wil hij haar verkering vragen, maar als het feest is begonnen ziet hij Vera en Youssef (klasgenoot) samen zoenen. David z’n hele avond is verpest. Ondertussen spelen de pestkoppen: Sanne, Justin en Remco een spelletje met Jochem en laten hem winnen, zodat hij als overwinning een glaasje sterke drank moet drinken. Hij kan hier niet tegen en staat te kotsen bij een boom. Hij roept David om hulp, maar David is met z’n hoofd bij Vera en zegt dat hij moet opdonderen. De volgende dag komt de rector binnen met de mededeling dat Jochem die nacht niet is thuisgekomen…
Ik vind het boek heel aangrijpend en zielig. Het boek geeft een realistisch beeld over pesten, want het kan jezelf overkomen en daardoor kun je je goed inleven hoe Jochem zich voelde toen hij steeds weer gepest werd. Over het algemeen vind ik het boek leerzaam, het laat zien hoe mensen zich voelen als ze gepest worden.
Ik vind dat de schrijfster niet alleen Jochem goed heeft beschreven, maar ook de pestkoppen en David, een jongen die niet mee pest, maar die het ook moeilijk vindt om er iets van te zeggen. Dat komt in het dagelijks leven ook zo voor kinderen zien pesten gebeuren, maar vinden het moeilijk om de gepeste te helpen, omdat ze bang zijn om zelf gepest te worden. In dit boek wordt uitgelegd hoe belangrijk het is om iets te doen tegen pesten.
In het boek wordt duidelijk beschreven dat sommige mensen zich niet goed kunnen beseffen hoe erg ze mensen pijn kunnen doen met pesterijen. Vaak heeft het ook ernstige gevolgen bij de gepeste persoon. Dat wordt in dit boek ook heel mooi beschreven; hoe machteloos Jochem zich voelde.
Positieve recensie:
Je kan veel van het boek leren. Het laat zien hoe mensen zich voelen als ze gepest worden en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Als er zoiets op een school gebeurd zou ik de docenten/leerkrachten aanraden dit boek voor te lezen. En de kinderen laten zien hoe zo iemand zich dan voelt.
Mijn reactie: Ik ben het eens met deze recensie, omdat je inderdaad veel kunt leren van het boek, omdat pesten in verschillende aspecten wordt verteld. Ik raad ook de docenten/leerkrachten aan om dit boek voor te lezen op school, omdat de invloed van docenten/leerkrachten groot kan zijn om pesten tegen te gaan op school.
Negatieve recensie: Van dit boek had ik veel verwacht maar het is bij mij niet meegevallen. Ik vond dat het boek op veel momenten saai was. Het boek interesseert me echt niet!
Mijn reactie: Ik ben niet eens met deze negatieve recensie, omdat ik het juist wel degelijk leerzaam vind en het is ook zeker niet saai. De schrijfster heeft in haar boek willen uitleggen dat pesten heel erg is en dat veel jongeren niet weten wat het met de gepeste persoon kan doen.
Esila Ozuberk
H3A
Boek 2
De Pecha Kucha
Omslag / afbeelding van het boek: De schrijfster is Anna Woltz en de uitgever is Querido. Op de voorkaft van het boek zie je dat de orkaan ervoor zorgt dat de lucht zo zwart is, dat het lijkt alsof Emilia en haar vrienden zich voortdurend in de nacht bevinden. Uiteindelijk duurt deze 'nacht' honderd uur lang. In deze honderd uur hebben ze naast kaarslicht helemaal geen daglicht.
Schrijfster: Anna Woltz werd op 29 december in 1981 geboren in Londen, toen ze anderhalf jaar oud was verhuisde ze met haar ouders naar Den Haag. Toen werd haar zusje Sarah geboren. Op haar vijftiende schreef ze een jaar lang columns voor de Volkskrant over haar leven op school. In 2002 kwam haar eerste kinderboek uit: Alles kookt over. Anna Woltz studeerde geschiedenis in Leiden en is nu fulltime schrijfster.
Samenvatting: De veertienjarige Emilia ontdekt dat zijn vader verliefd is op een leerling, iedereen spreekt er schande over. Zonder dat iemand het weet, vliegt ze in haar eentje naar New York. Als ze aankomt in New York, krijgt ze te horen dat de verwoestende orkaan Sandy op komst is. Het appartement dat ze via internet huurde, bestond niet. Samen met twee Amerikaanse jongens en een klein meisje bereidt Emilia zich voor op de storm van haar leven.
Titelverklaring: het boek heet honderd uur nacht, omdat de orkaan ervoor zorgde dat het niet meer mogelijk was om stroom te verbruiken en de lucht werd zo donker dat er amper licht te zien was, daardoor leek het alsof het honderd uur lang nacht was.
Personages:
Emilia: De hoofdpersonage van dit verhaal. Ze is 14 jaar oud en vlucht naar New York, omdat haar vader verliefd is op een leerling.
Seth: De broer van Abby die in een hotel woont in New York. Zijn moeder is de baas van dat hotel. Hij is vaak bezorgd over Emilia, omdat hij stiekem verliefd op haar is.
Jim: Een jongen die is weggelopen bij zijn ouders uit Detroit. Toen hij Emilia ontmoetten op straat gingen ze samenwonen.
Abby: Het zusje van Seth. Ze is verliefd op Jim en wil later met hem trouwen.
Nora Quinn: De moeder van Emilia. Ze is een wereldberoemde kunstenares.
Emilia’s vader: De directeur op de school waar Emilia op zit. Hij is verliefd op een leerling en heeft sms contact met haar gehad.
Juno: Was de meisje waar de vader van Emilia verliefd op was.
Tijd: De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is niet aangegeven in het boek, maar ik denk wel dat het in de huidige tijd afspeelt, omdat er veel gebruik gemaakt wordt van laptops, internet, 3G en mobiele telefoons.
Ruimte: Het begin van het verhaal speelt zich af in Nederland waar alle problemen ontstaan zijn. Later in het verhaal loopt Emilia weg naar New York waar de rest van het verhaal zich afspeelt.
Perspectief: Het verhaal wordt verteld vanuit een ik persoon genaamd Emilia, zij vertelt het verhaal in een belevend ik perspectief daardoor kun je als lezer goed meeleven met de hoofdpersoon.
Opbouw: Het boek wordt chronologisch verteld, want het beschrijft bijna elke dag wat Emilia in New York en de reis ernaar toe beleeft. Verder heeft het boek 45 hoofdstukken en 214 pagina’s
Persoonlijke beoordeling: Ik vond het een leuk en spannend boek. Het boek was realistisch geschreven, dat kon je ook herkennen in het verhaal bijv. orkaan Sandy. De personages werden uitgebreid beschreven, waardoor je in een snelle tempo kon lezen.
Esila Ozuberk
H3A
Boek 3
Recensie: Razend – Carry Slee
Het boek gaat over Sven die zich thuis niet gelukkig voelt. Hij wordt mishandeld door zijn vader, omdat hij niet meer gaat zwemmen . Zijn broertje Lennart wordt door zijn vader voorgetrokken, omdat hij goed kan zwemmen en alles doet wat zijn vader wilt. Op school probeert Sven zo min mogelijk te laten merken wat er thuis aan de hand is. Hij wordt door zijn vader geslagen en daardoor krijgt hij blauwe plekken die hij verbergt, want hij wilt niet dat zijn klasgenoten daar achter komen en vooral niet zijn vriendin Roosmarijn, waar hij verliefd op is. Om Roosmarijn te versieren maakt Sven een film waarin zij de hoofdrol speelt, want Roosmarijn wilde jaren lang filmster worden. Ze reageert met vol enthousiasme en hoopt dat ze beroemd wordt. Hoewel ze blij is om in een film te spelen voelt ze zich toch niet op haar gemak, omdat hun favoriete wiskundedocent, Bob haar betast op meerdere plekken. Niemand gelooft haar, behalve haar beste vriendin Halima en Sven. Ze durft het ook niet tegen haar ouders te vertellen. De volgende dag spreekt Sven af met Roosmarijn om de film op te nemen. Echter komt hij erachter dat de camera is meegenomen door zijn vader om Lennart te filmen bij het zwemmen. Sven wordt boos, waardoor zijn vader hem in elkaar slaat. Hij durft het niet te vertellen aan Roosmarijn, waardoor zij denkt dat hij haar niet meer leuk vindt. Lennart vertelt aan Roosmarijn dat Sven een andere vriendin heeft. Roosmarijn besluit uit elkaar te gaan. Ondertussen krijgt Sven ook een slechtere band met zijn vrienden, omdat hij nooit met hun wil afspreken. Vervolgens wordt Sven ook nog eens geschorst van school. Hij had namelijk aan de directeur verteld over de nare gewoontes van Bob. De directeur gelooft hem niet, omdat Roosmarijn het ontkent. Als hij er echt niet meer tegen kan besluit hij weg te lopen en laat hij een afscheidsbrief achter…..
Ik vind de inhoud van dit boek leerzaam en interessant. Het verhaal geeft een beeld over hoe en waarom mishandeling plaats vindt, waar het vandaan komt en hoe het wordt gevoed. Sommige toevalligheden en omstandigheden in dit boek zijn wat minder snel aan te nemen in het echt, zoals dat Sven wordt mishandelt door zijn vader omdat hij zwemmen niet zo leuk vindt. Maar toch vindt ik dat de schrijfster in haar verhaal de nadruk op mishandeling legt. Herkenning van mishandeling en hulp zoeken worden uitgelicht.
De schrijfster heeft met de volgende citaat: “’Niet doen papa!’ duidelijk willen maken dat Sven bloot stond aan mishandeling door zijn vader. In het verhaal wordt ook duidelijk dat Sven het op school probeert te verbergen en met niemand erover durft te praten, zelfs niet tegen zijn vriendin Roosmarijn. Ik vind dat de schrijfster ook goed heeft weerlegd dat mishandeling iemand in een isolement brengt en je daar door een ander persoon wordt, angst en eenzaamheid domineren dan je leven.
Met de volgende citaat: “Mevrouw Simons is net weg. Ze heeft lang met hen gepraat. Om de beurt liet ze hen vertellen. Eerst zijn vader daarna zijn moeder en Lennart. Sven als laatste. Eerst zag hij ertegenop om met een wildvreemd iemand hun problemen te bespreken, maar hij vond haar heel aardig. En hij is er ook wel iets mee opgeschoten. Hij weet nu tenminste hoe het komt dat zijn vader hem zo behandelt. Zijn vader heeft vroeger hetzelfde met zijn opa meegemaakt. Zijn opa sloeg zijn vader ook als hij niet deed wat hij wou. Zijn vader vond het heel erg en toch doet hij nu precies het zelfde bij Sven. Dat is toch raar! Maar volgens mevrouw Simons gebeurt dat heel vaak.”
Mensen die worden mishandelt willen dit meestal niet vertellen en zoeken ook geen hulp. Zo komen mishandelde mensen in een isolement terecht waar ze zelf moeilijk uit kunnen komen of durven geen hulp te zoeken. Daarom is zoeken naar hulp erg belangrijk. Zoals in het boek wordt duidelijk gemaakt helpt een psycholoog om mishandelde personen weer sterk te maken.
Positieve recensie:
Ik vind dit verhaal meeslepend, Carry Slee schrijft boeken waarin ze een hoofdpersoon benadrukt, ze verteld over de hoofdpersoon maar ook over zijn omgeving. Ze vindt het beschrijven van de gevoelens ook heel belangrijk, dat komt er goed uit bij dit verhaal (ook bij andere boeken). Razend: Sander word geslagen door zijn vader (thuisproblemen) en heeft ook nog problemen buiten zijn familie, op deze manier beschrijft ze een kind dat problemen heeft, ze beschrijft heel nauwkeurig elk detail over hoe het kind zich voelt, ook benadrukt ze woede en gevolgen. Ik vind Carry Slee haar verhalen goed, ze haalt de gevoelens er goed uit en daardoor kom je helemaal in het verhaal.
Mijn reactie: Ik ben er mee eens, het verhaal is erg meeslepend dat komt, omdat de taalgebruik in het boek niet moeilijk is. Zelf lees ik ook boeken van Carry Slee en merk ik ook vaak dat ze het beschrijven van gevoelens heel belangrijk vindt en dat doet ze ook heel uitgebreid waardoor je je goed kunt meeleven.
Negatieve recensie:
Ik vind Carry Slee boeken normaal zeer goede onderwerpen hebben. Dat is in het boek razend ook het geval alleen, alles is zo voorspelbaar en je wordt nou niet bepaald mee gesleurd in het verhaal. Het had allemaal wel wat levendiger mogen zijn.
Mijn reactie: Ik ben er mee eens, inderdaad in het begin is het nog spannend maar daarna kun je zelf ook wel een beetje inschatten wat er gaat gebeuren. Waar ik niet mee eens ben is dat het allemaal levendiger mocht zijn, want je kunt je heel goed inbeelden dat het echt gebeurt is.
Esila Ozuberk
H3A
Boek 4
De Pecha Kucha
Omslag/afbeelding van het boek: De schrijfster is Mel Wallis de Vries en de uitgever is De Fontein. Op de voorkaft van het boek zie je een lint daar staat: ‘Politie niet betreden’. Met daar achter Emma die haar ogen wijd opengesperd heeft.
Schrijfster: Mel Wallis de Vries werd op 8 februari 1973 geboren in Leiden. Ze studeerde biologie en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen; ze studeerde af in 1997. Hierna werkte ze als freelancejournalist voor De Telegraaf. Na de geboorte van haar dochter in 2005 stopte ze met werken. Ze combineert sindsdien het freelance schrijven met het moederschap. In 2008 kreeg ze een zoon en in 2014 werd ze moeder van haar derde kind. Mel Wallis de Vries is woonachtig in Weesp. In januari 2014 werd bekendgemaakt dat haar boek 'Vals' zou worden verfilmd. Deze film is in 2018 uitgekomen. Wallis de Vries won in het totaal tussen 2012 en 2019 zeven keer de Prijs van de Jonge Jury waarvan de laatste zes keer op rij.
Samenvatting: Emma is verdwenen na een schoolfeest in december. Alleen haar fiets, haar telefoon en haar bebloede jas worden gevonden. Haar beste vriendinnen Lilly, Anouk, Mabel en Bo zijn hier ontzettend van geschrokken. De politie heeft haar niet kunnen vinden. Inmiddels is het alweer maanden later. De zomervakantie is begonnen en de vier overgebleven vriendinnen hebben besloten om toch op vakantie te gaan naar Frankrijk. Maar gaat dat wel goed?
Titelverklaring: Het boek heet Shock wat ook wel angst betekent. Lilly, Mabel, Anouk en Bo zijn nog steeds in shock omdat hun vriendin Emma vermist is. Naderhand wordt duidelijk dat Emma haar vermissing in scène heeft gezet, omdat zij zich alleen voelde. Ze wilde dat iedereen zich heel erg zorgen ging maken en haar ging missen. Vandaar de titel ‘Shock’.
Personages:
Emma= Het meisje dat vermist is. Het laatst was ze nog te zien op school tijdens het kerstfeest en daarna kwam ze nooit meer terug. Ze besloot haar eigen vermissing in scène te zetten. Zo kan zo ‘verdwijnen’ van de wereld.
Lilly= Een stil en bang meisje dat moeite heeft met de vermissing van Emma. Met haar vriendin Bo heeft zo ook geen goede band, omdat Bo wilt dat zij alle stomme klusjes moet doen. Verder is Lilly ook erg bang ’s nachts. Ze gebruikt pillen voor haar paniekaanvallen en neemt vijf pillen in als ze in het water springt terwijl ze er maar een mag innemen.
Bo= Een meisje dat heel eenzaam is. Haar ouders houden meer van haar zussen dan van haar. Met haar vriendinnen schiet ze ook niet echt goed op, want als ze haar zin niet krijgt kan ze ook heel bot zijn tegen haar vriendinnen.
Anouk= Het vrolijkst meisje van al haar vriendinnen. Haar vriendinnen denken dat ze bovennatuurlijk begaafd is, maar dat is niet zo. Haar moeder is dat wel en ze wil haar moeder niet teleurstellen, daarom zegt ze dat zij het ook is.
Mabel: Heeft rijke ouders, die haar niet willen accepteren zoals ze is. Ze moet dun blijven en er goed uitzien. Ook is ze lesbisch wat haar ouders mogen niet weten.
Bijfiguren: Moeder van Lilly, Rik, Tom en Zach
Tijd: De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is in het jaar 2013 t/m 2016. Elke hoofdstuk begint met een nieuwe krantenartikel uit december 2013 of aan het begin van 2014. En het laatste hoofdstuk speelt zich af in augustus 2016, hierin wordt verteld hoe het ‘’nu’’ met de meiden gaat.
Ruimte: Het verhaal speelt zich in het begin af bij het vakantiehuisje van Emma’s tante. Later gaan ze op vakantie naar Frankrijk, op een camping. Als laatst in augustus 2016, speelt het verhaal zich af bij het graf van Lilly.
Perspectief: Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het gezichtspunt van Emma, Lilly, Anouk, Mabel, Bo en de ontvoerder. Aan het begin van elke paragraaf staat de naam van de persoon van wie het perspectief nu is, met een foto.
Opbouw: Elk hoofdstuk begint met een krantenartikel over de vermissing van Emma, met daaronder een reactie van de kidnapper. Verder heeft het boek 248 pagina’s en acht hoofdstukken.
Persoonlijke beoordeling: Ik vond het een spannend boek. Door de verschillende perspectieven van ieder meisje leek het bijna alsof je er zelf bij was. Ook waren De personages uitgebreid beschreven, waardoor je in een snelle tempo kon lezen.
Esila Ozuberk
H3A
Overige opdrachten
Leesautobiografie
Opdracht 1:
Ik ben een verkennend/ontdekkend lezerstype, omdat ik snel een indruk wil krijgen van een tekst die ik lees.
Opdracht 2:
Op dit moment is mijn leesniveau 2, want ik vind het prima om boeken voor school te lezen, maar ik doe het niet graag in mijn vrije tijd. Ik lees vooral boeken om me eigen wereld te verkennen en ik kan me goed verplaatsen in verschillende situaties en personages.
Opdracht 3: Mijn leesautobiografie
De eerste keer dat ik in contact kwam met boeken was toen mijn moeder haar inburgeringscursus volgde toen ze voor het eerst naar Nederland kwam in het jaar 2000. Mijn moeder kreeg opdrachten mee van haar school die ze moest lezen om haar taal en woordenschat te verbeteren. Het waren vooral kinderboeken van inhoud met illustraties en plaatjes. Mijn moeder las deze boeken voor het slapen gaan aan mij wat ik erg leuk vond.
Ondertussen gingen de jaren voorbij en ging ik voor het eerst naar de basisschool. In de kleuterklas deden we niet veel aan lezen, alleen af en toe las de juffrouw ons wat voor. In groep drie leerde ik de basis van lezen met de boekjes: maan, huis, roos, vuur en vis. In groep vier werden de boekjes moeilijker en begonnen we met AVI-lezen. Er werden niveau-testen afgenomen en aan de hand van deze afgenomen testen moesten we elke maandag een nieuwe boek kiezen dat bij je AVI-niveau hoorde uit de schoolbibliotheek. Verder werden er leeswedstrijden gehouden op school. Tijdens de leeswedstrijden kwamen er bekende schrijvers/ schrijfsters naar mijn school om lezen te promoten. In groep vijf kwam ik de boekjes van ‘Geronimo Stilton’ tegen. Dat waren toentertijd mijn favorieten boekjes, omdat er veel illustraties in zaten met sierlijke teksten. In groep zes had ik mijn eerste boekverslag gemaakt van het boek ‘Herrie in de huttenclub’ geschreven door Harmen van Straaten. In groep zeven waren we verder gegaan met AVI-lezen en moesten we ons voorbereiden voor de Cito toetsen. In groep acht had ik voor het eerst een werkstuk gemaakt over vissen, voor dit werkstuk had ik een encyclopedie geleend bij de bibliotheek dat ging over de skeletten van vissen, voortplanting en soorten. In groep acht had ik verder boeken gelezen uit de schoolbibliotheek.
Op de middelbare school las ik boeken voor het maken van boekverslagen in de eerste/tweede klas. Het waren voornamelijk thrillers en fantasieboeken. Thrillers spraken mij het meest aan, omdat het een soort puzzel was die je tijdens het lezen probeert op te lossen. Wie is de dader? Wat is er gebeurd? En vooral: hoe gaat het eindigen? Dat zorgde ervoor dat ik maar bleef doorlezen. Fantasieboeken spraken mij het minst aan, door de langdradige en saaie verhalen. Als ik op zoek ga naar een boek kijk ik naar de opbouw, aantal bladzijdes, illustraties en als belangrijkste lees ik de achterkant van het boek. Wij praten thuis niet specifiek om boeken, maar doordat er thuis dagelijks naar het nieuws werd gekeken, zorgde dit ervoor dat ik nieuwsgieriger werd over de wereld om mijn heen, hierdoor begon ik het nieuws te volgen en las ik vaker kranten/internet. Ik ontdekte dat ik een verkennend/ontdekkend lezerstype ben, omdat ik snel een indruk wil krijgen van een tekst die ik lees. Op dit moment is mijn leesniveau 2, want ik vind het prima om boeken voor school te lezen, maar ik doe het niet graag in mijn vrije tijd. Ik lees vooral boeken om me eigen wereld te verkennen en ik kan me goed verplaatsen in verschillende situaties en personages. Ik vind het lastig om te lezen in drukke ruimtes, waardoor ik me niet goed kan concentreren en moeilijk begrijp wat ik lees. Ik vind lezen erg belangrijk, want je vergroot je woordenschat en daardoor wordt je beter in een taal.
Kortom, Het internet heeft een grootte invloed gehad op mijn leesgedrag. Sinds ik over een telefoon/laptop beschik lees ik weinig boeken in mijn vrije tijd.
Esila Ozuberk
H3A
Voorbereiding mondeling
Terugblik havo 3 en vooruitblik havo 4 en 5