Waarom hangt Mondriaan in een museum?

Waarom hangt Mondriaan in een museum?

Introductie

Kijk deze introductie voordat je aan de quest begint

Tijdbesteding

Mate van vrijheid

Dit is een gestructureerde quest. Je bepaalt zelf wanneer en waar je deze quest doet. Het onderwerp, de vraagstelling en de uitwerking zijn bepaald door de docent.

Leerspier

Centraal in deze quest staat de leerspier verbeelden. Je gaat letterlijk verbeelden omdat je je eigen Mondriaan gaat maken. Maar verbeelden gebruik je ook figuurlijk als effectieve tool bij het leren.

Verbindingen

De informatica quest 'Hoe programmeer ik mijn eigen Mondriaan schilderij'. Hier ga je ook met Mondriaan aan de slag maar dan via programmeren.

Gemeentemuseum Den Haag: in de expo week gaan we naar het gemeentemuseum in Den Haag. Daar hangt de grootste collectie Mondriaan's en is het atelier van Mondriaan, zoals hij dat in Parijs had, nagebouwd.

Introductie inhoud

Als een lijstje moet worden opgesteld van de tien meest opvallende Nederlandse kunstenaars uit de kunstgeschiedenis, dan staat Piet Mondriaan (1872-1944) er zeker bij. Voor velen is hij zelfs de onbetwiste nummer een, voor weer anderen zijn dat Van Gogh, Willem de Kooning, Rembrandt van Rijn of Johannes Vermeer.

Mondriaan maakte in zijn carrière een unieke en spectaculaire stijlontwikkeling door. Hij ontwikkelde zich vanuit het impressionisme, via het symbolisme en het kubisme, naar een persoonlijke vorm van abstracte schilderkunst. Hij geldt samen met de Fransman Robert Delaunay en de Russen Kazimir Malevich en Wassily Kandinsky als de uitvinder van de pure abstractie.

 

Colofon

Het arrangement Waarom hangt Mondriaan in een museum? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2019-11-10 16:58:55
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
Kijk deze introductie voordat je aan de quest begint
https://youtu.be/73SPNWHdIJs
Video
De schilderijen van Mondriaan zien er simpel uit, maar hangen toch in een museum. Wie was Mondriaan en waarom is zijn werk zo beroemd?
https://schooltv.nl/item/mondriaan-waarom-hangt-mondriaan-in-een-museum/
Video
Mondriaan staat bekend om zijn schilderijen met streepjes, vakjes en hokjes, zoals Victory Boogie Woogie. Het ging hem niet om het schilderen van de werkelijkheid, maar om de essentie daarachter. Mondriaan werd een van de belangrijkste figuren van kunststroming De Stijl.
https://schooltv.nl/item/clipphanger-wie-was-piet-mondriaan/
Video
Altijd te zien - Victory Boogie Woogie van Mondriaan
https://youtu.be/3XORHa4m7Dw
Video
Het laatste meesterwerk van Mondriaan.
https://schooltv.nl/item/victory-boogie-woogie-het-laatste-meesterwerk-van-mondriaan/
Video
Voorbeeld Hoe begin je aan je eigen Mondriaan
https://youtube.com/watch?v=VZKY0ELwRRs
Video
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open