Help, ik moet een jeugdboek lezen!

Help, ik moet een jeugdboek lezen!

Lezen kan echt leuk zijn! Uit 'Matilda' van Roald Dahl

In 1988 schreef Roald Dahl een fantastisch verhaal: Matilda.  Matilda is een briljant meisje dat al kon lezen toen ze drie was.  Haar ouders vinden haar een lastpost. Daarom besluit Matilda zich eens goed kwaad te maken en ze bedenkt slimme straffen voor haar ouders en leerkrachten. In het eerste hoofdstuk van dit boek vertelt Roald Dahl waarom lezen leuk is.

(...) Toen ze drie was, had Matilda zichzelf leren lezen door rondslingerende kranten en tijdschriften te bestuderen.  Met vier jaar las ze zo snel en goed dat ze begon te hunkeren naar boeken.  Het enige boek in dat hele intellectuele huishouden was een boek van haar moeder dat Koken voor beginners heette.  Toen ze dit van begin tot eind had gelezen en alle recepten uit haar hoofd kende, besloot ze dat ze graag iets interessanter wilde.

‘Papa,’ zei ze, ‘zou u misschien een boek voor me kunnen kopen?’

‘Een boek?’ vroeg hij. ‘Wat moet je nou in vredesnaam met een boek?’

‘Lezen, papa.’

‘Wat is er verdorie mis met de televisie?  We hebben een prachtig grootbeeld-tv en jij moet zo nodig een boek! Je bent een verwend nest, kind.’

(...) De middag nadat haar vader geweigerd had een boek voor haar te kopen, ging Matilda in haar eentje op weg naar de bibliotheek van het dorp.  Daar stelde ze zich voor aan de bibliothecaresse, mevrouw Fens.  Ze vroeg of ze daar een boek mocht zitten lezen. Mevrouw Fens was nogal verwonderd dat zo’n klein meisje daar zomaar zonder ouders kwam aanzetten, maar zei dat ze haar gang mocht gaan.

Vanaf die dag wandelde Matilda zodra haar moeder weg was, naar de bibliotheek.  Daar deed ze tien minuten over en dat betekende dat ze twee fantastische uren had om stilletjes in een knus hoekje te zitten en het ene boek na het andere te verslinden.

(...) Mevrouw Fens kon haar ogen nauwelijks afhouden van het kleine meisje dat daar uur na uur aan de andere kant van de zaal in de grote leunstoel zat met een boek op haar schoot.  Ze moest het wel op haar schoot leggen omdat het te zwaar was om het vast te houden. Ze moest er zich overheen buigen om het te lezen.  En wat een merkwaardig zicht: dat kleine donkerharige figuurtje dat daar zat te lezen, betoverd door woorden ...

(...) ‘Weet je wel,’ zei mevrouw Fens, ‘dat je bij bibliotheken zoals deze ook boeken kunt lenen en mee naar huis nemen?’

‘Dat wist ik niet,’ zei Matilda. ‘Zou ik dat ook mogen?’

Vanaf die dag ging Matilda nog maar één keer per week naar de bibliotheek om nieuwe boeken te halen en de oude terug te brengen.  Haar eigen kleine slaapkamertje was nu haar leeszaal en daar zat ze bijna elke middag te lezen, vaak met een beker warme chocolademelk naast zich.  De boeken voerden haar mee naar nieuwe werelden en lieten haar kennismaken met wonderlijke mensen die opwindende levens leidden.  Ze reisde de hele wereld rond in haar kleine kamertje in een Engels dorp.      

(Uit: Matilda – Roald Dahl)

 

 

Dit schooljaar zullen jullie voor een aantal leesopdrachten met jullie neus in de jeugdboeken duiken.  Ik hoop dat ik jullie hiermee een leesmicrobe bezorg, want al lezend kan je de wereld in het verleden, het heden en de toekomst ontdekken zonder je kamertje te verlaten. Hopelijk beleef jij een aantal van die Matilda-momentjes!

Colofon

Het arrangement Help, ik moet een jeugdboek lezen! is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Steven Drumont Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-09-17 20:17:04
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Jongeren van 12-14 jaar worden geholpen bij hun zoektocht naar een positieve leeservaring.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
lezen - jeugdboek

Bronnen

Bron Type
Bibliotheek Stekene
https://stekene.bibliotheek.be/
Link
Bibliotheek Sint-Gillis-Waas
https://sint-gillis-waas.bibliotheek.be/
Link
Bibliotheek Moerbeke-Waas
https://moerbeke.bibliotheek.be/
Link
Bibliotheek Sint-Niklaas
https://sint-niklaas.bibliotheek.be/
Link
De Leesjury
https://www.deleesjury.be/
Link
De Boekenzoeker
https://www.boekenzoeker.be/
Link
Een mail verzenden - mailetiquette
https://www.youtube.com/watch?v=D6ON8YUrziw
Video

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Drumont, Steven. (z.d.).

Een mail verzenden

https://maken.wikiwijs.nl/164832/Een_mail_verzenden

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open