Leren spreken via PowerPoint

Suzanne Wijdeven werkt als alfadocent op het Summa College in Eindhoven.
Bij haar lessen spreekvaardigheid merkte ze op dat haar leerlingen goed meededen, maar dat de stap naar toepassing in de praktijk uitbleef. Ze ging daarom op zoek naar een digitale tool waarin leerlingen woorden en zinnen kunnen inspreken. Uiteindelijk bleek PowerPoint de eenvoudigste optie. Zo ontwikkelde Suzanne een les waarin spreekvaardigheid en digitale vaardigheden samenkomen.

Gesprekken via PowerPoint
Suzanne begint de les op het digibord, waar ze dia’s laat zien van figuren die in tekstwolkjes een gesprek starten. Ze stelt vervolgens een vraag aan haar leerlingen, bijvoorbeeld: “Je gesprekspartner zegt ‘goedendag’, wat zou je nu terug kunnen zeggen?” Wanneer een leerling het goede antwoord weet, kan hij of zij via het digibord het antwoord inspreken. Leerlingen oefenen zo met spreken, horen zichzelf terug en leren gelijk hoe ze kunnen opnemen in PowerPoint. Suzanne vertelt: “Ik houd het in het begin klein en laat leerlingen die wat verder zijn, beginnen. Ik start bijvoorbeeld met een dia over groeten. Als de leerlingen die wat verder zijn starten, wordt het voor de nieuwere leerlingen minder spannend.”

Spreekvaardighed én digitale vaardigheid
Leerlingen werken na de klassikale opening zelfstandig verder. Ze krijgen een opdracht via de mail. De opdracht bestaat uit dia’s met uitspraken in tekstballonnetjes, die zij vervolgens zelf inspreken. Het openen van de e-mail en PowerPoint is vooral voor de nieuwere leerlingen een leerervaring op zich, maar door leerlingen elkaar te laten helpen, leren ze dit vrij snel. Zo werken ze ook meteen aan hun digitale vaardigheden. Suzanne: “Als iedereen aan het werk is, kan ik individueel of in een groepje leerlingen helpen, bijvoorbeeld leerlingen die het bedienen van de computer nog moeilijk vinden. Ik oefen dit stap voor stap. Bij de spreekvaardigheid is het vooral belangrijk om op de uitspraak te letten.”

Luisteren met andere oren
Voor het kiezen van de meest relevante zinnen en woorden let Suzanne goed op in haar dagelijks leven. Ze realiseerde zich namelijk dat sommige woorden uit de dagelijkse praktijk niet terugkwamen in haar lessen gespreksvoering. “Neem nou groeten. Er zijn verschillende vormen, zoals ‘tot ziens, tot morgen, houdoe’. Bedenk goed welke je aanbiedt en welke de leerlingen tegenkomen in de dagelijkse praktijk. Ga bijvoorbeeld eens met andere oren luisteren tijdens het boodschappen doen: welke kleine gesprekjes heb je met de caissière? Probeer in de lessen naar die woorden toe te werken, want dit is de taal die de leerlingen buiten school horen.”

Dagelijkse schoolpraktijk
Suzanne past haar les aan op basis van wat er speelt op school. In een periode waar het ziekmelden van leerlingen bij de conciërge niet goed ging, maakte zij hier bijvoorbeeld een aantal dia’s voor. Suzanne: “Als leerlingen oefenen met melden dat je ergens te laat of ziek bent, sluit je aan bij dagelijkse praktijk. Dat is echt nuttig voor de leerling.”

Lesvoorbeeld Leren spreken via PowerPoint

 

 

 

Colofon

Gemaakt met Wikiwijs Maken Het arrangement Lesvoorbeeld NT2 Summa College: praktijkvoorbeeld 'Leren spreken via PowerPoint' is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Alfabetisering
Laatst gewijzigd
2019-08-13 18:25:50
Licentie
CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Suzanne Wijdeven werkt als alfadocent op het Summa College in Eindhoven. Bij haar lessen spreekvaardigheid merkte ze op dat haar leerlingen goed meededen, maar dat de stap naar toepassing in de praktijk uitbleef. Ze ging daarom op zoek naar een digitale tool waarin leerlingen woorden en zinnen kunnen inspreken. Uiteindelijk bleek PowerPoint de eenvoudigste optie. Zo ontwikkelde Suzanne een les waarin spreekvaardigheid en digitale vaardigheden samenkomen.
Leerinhoud en doelen
Nederlands als tweede taal;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
alfaisk

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Alfabetisering. (2019). Lesvoorbeeld NT2 Schakel aan Zee: praktijkvoorbeeld gedifferentieerd schrijven
https://maken.wikiwijs.nl/145228/Lesvoorbeeld_NT2_Schakel_aan_Zee__praktijkvoorbeeld_gedifferentieerd_schrijven
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open