Blok: Ken je kracht - hv123

Blok: Ken je kracht - hv123

Intro

Wie is de sterkste in de klas? Heb je dat al eens onderzocht, bijvoorbeeld door armpje te drukken? Door kracht te gebruiken, breng je de arm van de ander in beweging, richting de tafel.

Naast spierkracht zijn er ook andere krachten te onderscheiden. Maar wat is kracht nu eigenlijk? Hoe meet je kracht en kun je een kracht vergroten?

Dit blok gaat over kracht en bewegen.

Colofon

Het arrangement Blok: Ken je kracht - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-12-08 09:58:25
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit blok hoort bij het thema 'Kracht en beweging', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Mens en Natuur voor niveau hv123. In dit blok duik je in de wereld van kracht en beweging, waarbij je leert over verschillende krachten en hoe ze objecten in beweging kunnen brengen, vervormen of van richting kunnen veranderen. Je leert hoe kracht wordt gemeten en hoe je krachten in verschillende situaties kunt toepassen ne visualiseren. Je krijgt inzicht in de begrippen massa en gewicht en leert over hefbomen, veerconstantentandwielen en katrollen, en hoe deze principes gebruikt kunnen worden om krachten te vergroten of te veranderen. Je verkent ook druk en snelheid, en leert diagrammen af te lezen en bewegingen te interpreteren. Je rond dit blok af met en keuze- ontwerpopdracht in twee- of drietallen. In opdracht 1 ontwerp je een snel dier en in opdracht 2 ontwerp je een kunstobject waarin natuurkracht een rol speelt. Veel succes!
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Beweging; Mens en natuur; Kracht/beweging bij mensen, verkeer, transport van goederen en zonnestelsel; Kracht-beweging-constructie; Kracht; Overbrenging, constructies en verbindingen;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, beweging, hv123, ken je kracht, kracht, kracht en beweging, mens en natuur, snelheid, stercollectie, zwaartekracht

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2017).

Kennisbank NaSk

https://maken.wikiwijs.nl/110757/Kennisbank_NaSk

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Hoogte

Rekenen met krachten

Tekenen van krachten

Katrollen

Druk

Beweging

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open