Blok: Van groot naar klein - hv123

Blok: Van groot naar klein - hv123

Introductie

Van groot naar klein in de wetenschap

In het thema Materie, tijd en ruimte komen onderwerpen uit verschillende wetenschappen aan bod: sterrenkunde, natuurkunde, scheikunde en biologie en ook geologie en paleontologie.

Sterrenkundigen of astronomen houden zich bezig met de wetenschap van alle hemellichamen en van het heelal zelf. Zij onderzoeken de eigenschappen van hemellichamen (bijvoorbeeld hun grootte, samenstelling, temperatuur), hun groeperingen, hun onderlinge afstanden en bewegingen. Ook onderzoeken zij het ontstaan van het heelal en voorspellen ze hoe het in de toekomst eruit zal gaan zien.

Natuurkundigen onderzoeken alle verschijnselen in de levenloze natuur, waaronder materie (stoffen), krachten en straling. Scheikundigen houden zich ook bezig met het bestuderen van materie en dan vooral met de bouw van atomen en moleculen. Ze kijken naar de eigenschappen van stoffen en onderzoeken de manier waarop die stoffen met elkaar reageren.

Natuurkundigen en scheikundigen bestuderen de veranderingen die onder bepaalde omstandigheden plaatsvinden en proberen in dat alles wetten en patronen te ontdekken.

Soms is de scheidslijn tussen deze wetenschappen niet helder en vullen de wetenschappen elkaar juist goed aan. En ook op school zal je vast merken dat onderwerpen bij meerdere vakken terugkomen en elkaar dus aanvullen.

Dit blok richt zich vooral op scheikunde, maar je zult ook delen van aardrijkskunde tegenkomen (bouw van het zonnestelsel en waterkringloop).

Colofon

Het arrangement Blok: Van groot naar klein - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-02-19 16:09:42
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit blok hoort bij het thema 'Materie, tijd en ruimte', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Mens en Natuur voor niveau hv123. In dit blok komen verschillende disciplines aan bod, waaronder sterrenkunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, geologie en paleontologie. Je krijgt inzicht in de bouw van ons zonnestelsel en de beweging van planeten. Je leert over de waterkringloop en fase-overgangen van stoffen en gaat meer leren over scheikundige begrippen zoals: moleculen, metalen, edelgassen aan de hand van het periodiek systeem. Ten slotte ga je leren over de verbrandingsreactie, dichtheid, atomen, isotopen en kunststoffen. Ook komen er praktische vaardigheden aan bod. Je gaat werken met verhoudingen en rekenen op schaal, een model op schaal maken van het zonnestelsel, je waterafdruk berekenen, een 3D-model maken van een molecuul en van een atoom en dichtheid van een stof berekenen. Wanneer je alle opdrachten hebt doorlopen heb je de keuze uit twee opdrachten om het blok af te sluiten. Opdracht 1 is het maken van een portret van je favoriete element. Opdracht 2 is samen met een klasgenoot een quiz maken over de leerdoelen van dit blok. Veel succes!
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Energie; Materie; Mens en natuur; Scheikunde; Bouw van de materie; Stoffen en eigenschappen van stoffen; Kennis en technologie; Ontstaan van heelal, aarde en leven; Natuurkunde; Verbranden en verwarmen;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
10 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, hv123, materie tijd en ruimte, mens en natuur, moleculen, periodiek systeem, stercollectie, van groot naar klein, waterkringloop, zonnestelsel

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Kennisbank Aardrijkskunde - vmbo12

https://maken.wikiwijs.nl/134827/Kennisbank_Aardrijkskunde___vmbo12

VO-content - Kennisbanken. (2017).

Kennisbank NaSk

https://maken.wikiwijs.nl/110757/Kennisbank_NaSk

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open