Meidenvenijn

Meidenvenijn

Inleiding

Welkom op de website over meidenvenijn. Mijn naam is Noortje Ankoné en ik ben werkzaam bij scholengemeenschap Consent. Consent is een scholengemeenschap in Oost-Nederland (gemeenten Enschede, Oldenzaal, Losser en Dinkelland) waarbij 7200 leerlingen les volgen op één van de 32 diverse onderwijsplaatsen (Consent, 2019).

Vanaf schooljaar 2018-2019 ben ik van start gegaan met de master EN route gedragsspecilist. Hier heb ik voor gekozen aangezien ik vanuit intuitië handelde en deze niet theoritisch kon verantwoorden naar ouders en collega's.

Ik werk op basisschool La Res te Enschede. Een fijne, veilige school waarin alle leerlingen en leerkrachten zichzelf durven te zijn. Mijn groep 5 is een hechte groep met 25 leerlingen. Ondanks de hechte band, kom ik maandelijks in aanraking met meiden die elkaar buitensluiten, vormen van manupulatie en meiden die elkaar uitlachen of in de steek laten.

Probleemcontext

"Meidenvenijn kan hardnekkig zijn en lastig zijn om uit te roeien" (Visser, 2016). Voorafgaand aan deze module liep de groepsleerkracht van groep 5 tegen dit probleem aan. Uit gesprekken met collega’s van de middenbouw bleek dat zij geen handvaten konden aanreiken aan de groepsleerkracht van groep 5. Aan de hand van een gesprek met de intern begeleider is de leerkracht in gesprek gegaan met de pedagogisch medewerker van groep 7/8. Zij maakt gebruik van de methode ‘Meidenvernijn is niet fijn’ in deze unit. Uit dit gesprek kwam naar voren dat er een aantal onderwerpen binnen de middenbouw aangeboden kan worden mits een goede voorbereiding.

Als leerkracht voel je vaak aan als er iets speelt in de klas, al kun je er niet gelijk een vinger op leggen. Meiden die over elkaar roddelen of buitensluiten. Anno 2019 vinden er helaas nog dagelijks in veel basisschool klassen in Nederland vormen van ruzies en discussies plaats onderling meiden. Als leerkracht/ docent is het lastig om hierin verandering in aan te brengen. Hoe zorg je er als leerkracht voor dat het venijn in de klas ophoudt/ verminderd?

Colofon

Het arrangement Meidenvenijn is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Noortje Ankone
Laatst gewijzigd
2019-06-19 10:55:37
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Aan de hand van het preventieboek van Anke Visser (2016) is inzichtelijk gemaakt wat meidenvenijn is en wat er vervolgens gedaan kan worden tegen meidenvenijn.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Voor developers

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open