Weetjes over het Schotse onderwijs - kopie 1

Weetjes over het Schotse onderwijs

Lange maar korte geschiedenis

 

Het Schotse onderwijs is nog niet zo oud als je zou denken. Pas nadat de Schotten , eind 1997, hadden gestemd voor hun eigen parlement en daarbij ook zeggenschap kregen over de inzet van een deel van hun belastinggelden, werd begonnen met nadenken over grote issue's als de zorg en het onderwijs...

 

Een jong parlement...

 

Schots onderwijssysteem sinds 2003

Ook in Schotland werd, als een van de eerste acties van het nieuwe parlement (2002), een nationaal onderwijs debat gestart. Dit resulteerde in het zogenaamde Curriculum for Excellence.

Uit het nationale debat kwamen de volgende doelen ter verbetering naar voren:

  • Maak het leren aantrekkelijker, uitdagender en plezieriger
  • Verminder de overladenheid van het curriculum
  • Verbeter de continuïteit tussen de verschillende stadia
  • Creëer een betere balans tussen algemene en beroepsvaardigheden met een breder scala aan ervaringen
  • Verstrek jonge mensen vaardigheden die ze nodig hebben op de arbeidsmarkt
  • Zorg voor examens en evaluaties die het leren ondersteunen
  • Zorg voor meer keuzemogelijkheden om aan te sluiten bij de behoeften en aspiraties van leerlingen.

de 2 belangrijkste verschillen met UK onderwijssysteem zijn daarbij:

1. het ontbreken van een voorschrijvend curriculum, met als belangrijkste resultaat dat uitvoeren en het nemen van beslissingen hierover, vooral een eigen verantwoordelijkheid is geworden van de scholen en de daar werkzame professionals en schoolbesturen onder controle en in nauwe samenwerking met de  locale authoriteiten.  

2. er is een , vooral modulair systeem van toetsing ontstaan, dat een beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid van alle participanten, zonder al te veel centraal opgestelde toetsen.

Secondary Education

Het CfE is binnen het secundare onderwijs in Schotland pas per schooljaar 2012- 2013 geimplementeerd.

 

 

Over het curriculum

Beschrijving CfE ( SLO )

Het Schotse Curriculum for Excellence (CfE) biedt een het curriculum voor het funderend onderwijs voor leerlingen van 3 tot en met 18 jaar. Het is een breed curriculum dat leerlingen gevarieerde mogelijkheden moet bieden om vaardigheden voor leren, leven en werken op te doen. Het curriculum omvat alle ervaringen die gepland zijn voor de leerlingen om deze vaardigheden te ontwikkelen. Samenvattend stelt het CfE dat ‘Het 3-18 curriculum een voorwaarts gericht, samenhangend curriculum is dat Schotse kinderen en jongeren toerust met de kennis, vaardigheden en attitudes die zij nodig hebben voor leven in de 21e eeuw.

Het CfE is gebaseerd op de volgende principes: (i) uitdaging en plezier in leren (challenge and enjoyment); (ii) breedte (breadth); (iii) voortgang (progression); (iv) diepte (depth); (v) personalisatie en keuze (personalisation and choice); (vi) coherentie (coherence); (vii) relevantie (relevance).
Het curriculum richt zich op de volgende doelstellingen:

  • Excelleren in taal, rekenen en cognitieve vaardigheden.
  • Vaardigheden voor leren, leven en werk op te doen
  • Kennis over de samenleving, de wereld en de plaats van Schotland in de wereld op te doen en te begrijpen
  • Uitdagingen en successen te ervaren waarmee ze geïnformeerde opinies kunnen ontwikkelen en verantwoordelijk leren handelen
  • Een gezonde levensstijl ontwikkelen.

Ook worden in de rationale verschillende waarden genoemd die uitgedragen moeten worden in het onderwijs, te weten wijsheid, rechtvaardigheid, compassie en integriteit.

 

Doelen en inhouden

In het CfE worden vier hoofddoelen benoemd waartoe leerlingen in het onderwijs worden opgeleid. Deze vier capaciteiten vormen het hart van het curriculum. Het gaat erom leerlingen te vormen tot succesvolle lerenden, personen met zelfvertrouwen, verantwoordelijke burgers en effectieve participanten. Deze capaciteiten moeten aan de orde komen in het ervaren onderwijs, dat in acht leergebieden is ondergebracht. Verder zijn er drie cross-curriculaire thema’s waar de leergebieden aan moeten bijdragen.

 

Hoe het werkt...

Scholen worden uitgenodigd zelf vorm te geven aan het curriculum aan de hand van sleutelonderdelen en worden daarbij ondersteund door een set ‘guidance documents’. De set sturingsdocumenten geeft inzicht in de inhoud van de vijf leergebieden, doet aanbevelingen over leerstrategieën, hoe curriculum te ontwerpen voor de lokale context en te plannen in partnership met de omgeving, en een uiteenzetting over evaluatieve strategieën. Door de sleutelonderdelen van het curriculum samen met de brede schoolgemeenschap (staf, ouders, leerlingen, partners) af te lopen, bepaalt men strategisch hoe men wil dat het curriculum er in de toekomst uitziet, wat er moet veranderen en hoe men dit wil bereiken. Door sterke onderdelen te versterken en te prioriteren in zaken die men wil aanpakken ontstaat een curriculumplan waarmee de school richting geeft aan de verbetering van het curriculum en het onderwijs dat ermee verzorgd wordt. 

gevolgen van het CfE voor uitgevers

Als ieder school haar eigen curriculum mag samenstellen heeft dit uiteraard ook consequenties voor de uitgevers van schoolmethoden.

Behalve voor de "sterke" vakken Engels, Wiskunde en Natuurkunde, worden nog maar zeer mondjesmaat schoolboeken geproduceerd. Wel zijn er te kust en te keur zelfstudiegidsen, en katernen te verkrijgen met allerhande diepganegen.

Verder si de BBC.CO.UK in Schotland erg goed voorzien van studiematerialen...

Neem eventueel ook een kijkje op het Schotse wiskunde kanaal....

geen controle, toch controle...

Evaluatie binnen CfE is gericht op het bereiken van samenhang tussen de leerervaringen en uitkomsten, leren en assessment van het leren. Assessment is een integraal onderdeel van leren. Het geeft een beeld van de voortgang van het leerproces van een leerling en geeft handvatten voor vervolgstappen in het leren. Assessment ondersteunt het doel om het maximaal haalbare te bereiken, enerzijds door de juiste ondersteuning te bieden, anderzijds door de betrokkenheid van de leerling bij het leren te optimaliseren. Daarom is het belangrijk om assessment vanuit het perspectief van de leerling te benaderen. De betrokkenheid van de student wordt vergroot door keuze en personalisatie van het assessment proces. Dit kan door inzicht te geven in de mate waarin beoogde uitkomsten gedeeld worden. In die zin kan gesproken worden van persoonlijke leerdoelen en de assessment daarvan. Leren is het meest effectief als leerlingen:

  • Begrijpen wat ze proberen te leren en weten wat er van hen verwacht wordt
  • Feedback krijgen over de kwaliteit van hun werk en wat ze kunnen doen om dit te verbeteren
  • Advies krijgen over hoe de verbeteringen te bewerkstelligen
  • Volledig zijn betrokken bij het besluit wat ze vervolgens kunnen doen en wie hen daarbij helpt.

Het nationaal assessment raamwerk geeft leraren een handvat om toetsing te organiseren. Het gaat uit van de principes van CfE, geeft aan wat er in hoofdlijnen getoetst wordt (kennis, vaardigheden en attitudes op basis van de standaards per leergebied/vak per leerjaar), de principes waarom er getoetst wordt (ter ondersteuning van leren en persoonlijke groei met de juiste ondersteuning), wanneer en hoe dat gebeurt en hoe er gerapporteerd wordt. Om kwaliteit van toetsing te bewerkstelligen zijn er verschillende handreikingen voor leraren en scholen beschikbaar in het kader van kwaliteitsbewaking.

Naast de lokale toetsing is er een nationale toets voor literacy en numeracy die jaarlijks steekproefsgewijs bij alle scholen wordt afgenomen. De toets wordt afgenomen door de Scottish Qualifications Authority is samenwerking met de Association of Directors of Education in Scotland. De toets vindt plaats in leerjaar 4 en 7 van het basisonderwijs en leerjaar 2 van het voortgezet onderwijs. In het basisonderwijs nemen 3 leerlingen per leerjaar deel; in het voortgezet onderwijs gaat het om 14 leerlingen.

Docent in Schotland

The Standard for Career-Long Professional Learning supersedes the Standard for Chartered Teacher (GTC Scotland 2009) and is part of the suite of GTC Scotland’s Professional Standards which also includes The Standards for Registration and The Standards for Leadership and Management.

The Standard for Career-Long Professional Learning is based on sound national and international research, as well as on the successes of the Standard for Chartered Teachers and related programmes of professional learning. Having attained the Standard for Full Registration, teachers will continue to develop their expertise and experience across all areas of their professional practice through appropriate and sustained career-long professional learning.

The Standard for Career-Long Professional Learning has been developed to support teachers choosing to reflect on this Standard as part of their professional learning. As they progress through their careers this Standard will help them to identify, plan and develop their own professional learning needs and to ensure continuing development of professional practice.

Religie en onderwijs in Schotland

The majority of schools are non-denominational, but as a result of the Education (Scotland) Act 1918, separate denominational state schools were also established. The vast majority of denominational state schools are Roman Catholic but there are also three Scottish Episcopal schools and one Jewish school.[6] Roman Catholic school buildings, which had been built and maintained by the Roman Catholic Church, were handed over to the State under the Education Act. Since then, Roman Catholic schools have been fully funded by theScottish Government and administered by the Education and Lifelong Learning Directorate. As part of the arrangement that brought Roman Catholic schools within the State education system, there were specific legal provisions made to ensure the promotion of a Roman Catholic ethos in such schools: applicants for positions in the areas of Religious Education, Guidance or Senior Management must be approved by the Roman Catholic Church in Scotland, which also appoints a chaplain to each of its schools.

 

Gepersonaliseerd en/of gedifferentieerd ?

 

Binnen het CfE is niet per definitie een grote rol toebedacht aan differentiatie of gepersonaliseerd leren. Toch wordt er wel degelijk geprobeerd omhier, binnen de professionele mogelijkheden van de individuele scholen, vorm aan te geven... Binnen het Schotse systeem lijkt echter de nadruk te liggen op differentiatie met betrekking tot zaken als bijvoorbeeld, dyscalculie, of dyslexie. Verder wordt ook veel aandacht besteed aan het binnen de klas mogelijk maken van leren voor kinderen die leven met een handicap.

 

  • Het arrangement Weetjes over het Schotse onderwijs - kopie 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    John van Dongen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-04-17 09:43:25
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    WO - Bachelor; WO - Master; VSO; HBO - Master; Speciaal basisonderwijs; SO; HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Onderwijskunde;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    van Dongen, John. (2016).

    Weetjes over het Schotse onderwijs

    https://maken.wikiwijs.nl/85048/Weetjes_over_het_Schotse_onderwijs

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.