Het Schotse onderwijs is nog niet zo oud als je zou denken. Pas nadat de Schotten , eind 1997, hadden gestemd voor hun eigen parlement en daarbij ook zeggenschap kregen over de inzet van een deel van hun belastinggelden, werd begonnen met nadenken over grote issue's als de zorg en het onderwijs...
Schots onderwijssysteem sinds 2003
Ook in Schotland werd, als een van de eerste acties van het nieuwe parlement (2002), een nationaal onderwijs debat gestart. Dit resulteerde in het zogenaamde Curriculum for Excellence.
Uit het nationale debat kwamen de volgende doelen ter verbetering naar voren:
Maak het leren aantrekkelijker, uitdagender en plezieriger
Verminder de overladenheid van het curriculum
Verbeter de continuïteit tussen de verschillende stadia
Creëer een betere balans tussen algemene en beroepsvaardigheden met een breder scala aan ervaringen
Verstrek jonge mensen vaardigheden die ze nodig hebben op de arbeidsmarkt
Zorg voor examens en evaluaties die het leren ondersteunen
Zorg voor meer keuzemogelijkheden om aan te sluiten bij de behoeften en aspiraties van leerlingen.
de 2 belangrijkste verschillen met UK onderwijssysteem zijn daarbij:
1. het ontbreken van een voorschrijvend curriculum, met als belangrijkste resultaat dat uitvoeren en het nemen van beslissingen hierover, vooral een eigen verantwoordelijkheid is geworden van de scholen en de daar werkzame professionals en schoolbesturen onder controle en in nauwe samenwerking met de locale authoriteiten.
2. er is een , vooral modulair systeem van toetsing ontstaan, dat een beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid van alle participanten, zonder al te veel centraal opgestelde toetsen.
Secondary Education
Het CfE is binnen het secundare onderwijs in Schotland pas per schooljaar 2012- 2013 geimplementeerd.
Over het curriculum
Beschrijving CfE ( SLO )
Het Schotse Curriculum for Excellence (CfE) biedt een het curriculum voor het funderend onderwijs voor leerlingen van 3 tot en met 18 jaar. Het is een breed curriculum dat leerlingen gevarieerde mogelijkheden moet bieden om vaardigheden voor leren, leven en werken op te doen. Het curriculum omvat alle ervaringen die gepland zijn voor de leerlingen om deze vaardigheden te ontwikkelen. Samenvattend stelt het CfE dat ‘Het 3-18 curriculum een voorwaarts gericht, samenhangend curriculum is dat Schotse kinderen en jongeren toerust met de kennis, vaardigheden en attitudes die zij nodig hebben voor leven in de 21e eeuw.
Het CfE is gebaseerd op de volgende principes: (i) uitdaging en plezier in leren (challenge and enjoyment); (ii) breedte (breadth); (iii) voortgang (progression); (iv) diepte (depth); (v) personalisatie en keuze (personalisation and choice); (vi) coherentie (coherence); (vii) relevantie (relevance).
Het curriculum richt zich op de volgende doelstellingen:
Excelleren in taal, rekenen en cognitieve vaardigheden.
Vaardigheden voor leren, leven en werk op te doen
Kennis over de samenleving, de wereld en de plaats van Schotland in de wereld op te doen en te begrijpen
Uitdagingen en successen te ervaren waarmee ze geïnformeerde opinies kunnen ontwikkelen en verantwoordelijk leren handelen
Een gezonde levensstijl ontwikkelen.
Ook worden in de rationale verschillende waarden genoemd die uitgedragen moeten worden in het onderwijs, te weten wijsheid, rechtvaardigheid, compassie en integriteit.
Doelen en inhouden
In het CfE worden vier hoofddoelen benoemd waartoe leerlingen in het onderwijs worden opgeleid. Deze vier capaciteiten vormen het hart van het curriculum. Het gaat erom leerlingen te vormen tot succesvolle lerenden, personen met zelfvertrouwen, verantwoordelijke burgers en effectieve participanten. Deze capaciteiten moeten aan de orde komen in het ervaren onderwijs, dat in acht leergebieden is ondergebracht. Verder zijn er drie cross-curriculaire thema’s waar de leergebieden aan moeten bijdragen.
Hoe het werkt...
Scholen worden uitgenodigd zelf vorm te geven aan het curriculum aan de hand van sleutelonderdelen en worden daarbij ondersteund door een set ‘guidance documents’. De set sturingsdocumenten geeft inzicht in de inhoud van de vijf leergebieden, doet aanbevelingen over leerstrategieën, hoe curriculum te ontwerpen voor de lokale context en te plannen in partnership met de omgeving, en een uiteenzetting over evaluatieve strategieën. Door de sleutelonderdelen van het curriculum samen met de brede schoolgemeenschap (staf, ouders, leerlingen, partners) af te lopen, bepaalt men strategisch hoe men wil dat het curriculum er in de toekomst uitziet, wat er moet veranderen en hoe men dit wil bereiken. Door sterke onderdelen te versterken en te prioriteren in zaken die men wil aanpakken ontstaat een curriculumplan waarmee de school richting geeft aan de verbetering van het curriculum en het onderwijs dat ermee verzorgd wordt.
gevolgen van het CfE voor uitgevers
Als ieder school haar eigen curriculum mag samenstellen heeft dit uiteraard ook consequenties voor de uitgevers van schoolmethoden.
Behalve voor de "sterke" vakken Engels, Wiskunde en Natuurkunde, worden nog maar zeer mondjesmaat schoolboeken geproduceerd. Wel zijn er te kust en te keur zelfstudiegidsen, en katernen te verkrijgen met allerhande diepganegen.
Verder si de BBC.CO.UK in Schotland erg goed voorzien van studiematerialen...
Het arrangement Weetjes over het Schotse onderwijs - kopie 1 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
John van Dongen
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-04-17 09:43:25
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.