Geriatrische revalidatie
Wat betekend geriatrische revalidatie?
Geriatrische revalidatie bestaat uit multidisciplinaire zorg, die gericht is op verwacht herstel van functioneren en participatie bij laag belastbare ouderen, na een acute aandoening of functionele achteruitgang. Er wordt gestreefd naar een herstel, dat bij voorkeur terugkeer naar de oude woonsituatie mogelijk is.
De revalidatiezorg richt zich op de oudere cliënt en naasten/mantelzorgers. De geriatrische afdeling wordt gekenmerkt door Multi morbiditeit (meerdere ziektes/aandoeningen) en kwetsbaarheid. Het behandelen van complicaties en het reguleren van de bijkomende aandoening bijv. Diabetes, verminderde nierfunctie, cognitieve- en stemmingsstoornissen, hartfalen, COPD enz. Neemt in het revalidatietraject een grote plaats in.
De geriatrische revalidatie begint met een volledig geriatrisch assessment, gevolgd door geïntegreerde multidisciplinaire behandeling. Hoofdbehandelaar is een arts met specifieke competenties voor revalidatie bij deze doelgroep. Het tempo en de intensiteit van de revalidatie zijn aangepast aan de mate van belastbaarheid van de cliënt. Er wordt gestreefd naar het uiterste van genezing.
Er worden ook per cliënt doelen vastgelegd in het revalidatieplan. Wekelijks wordt het behandelplan geëvalueerd met de patiënt.
Verschillende disciplines die betrokken zijn in het behandelprogramma van geriatrische revalidatie en hun taken
Specialist ouderengeneeskunde (sog)
De SOG is verantwoordelijk voor de coördinatie en afstemming van de zorg en het behandelplan en zorgt voor medische behandeling en begeleiding. De arts stelt het behandelplan op.
Verpleegkundige/verzorgende
De verpleegkundige en verzorgende medewerkers staan bij de patiënt in de persoonlijke zorg. Verder vinden er regelmatig gesprekken plaats, waarbij de begeleiding een belangrijke rol speelt. Er worden regelmatig doelen geëvalueerd.
Fysiotherapeut
De fysiotherapeut richt zich vooral op de verbetering van beweging en kracht. Afhankelijk van de klachten en beperkingen wordt er gewerkt aan het gene wat nodig is.
Psycholoog
De psycholoog biedt ondersteuning aan cliënten die ten gevolge van hun aandoening, psychische klachten ervaren zoals depressie, angst en verwerkingsproblemen.
Ergotherapeut
Een ergotherapeut richt zich op de cliënten die problemen ervaren gedurende de uitvoering van dagelijkse activiteiten zoals afwassen, zelfzorg, huishoudelijke taken enz.
Diëtist
De diëtist zal samen met de patiënt een optimaal dieet samenstellen wat positieve effecten geeft op de revalidatie.
Logopedist
De logopedist kan de patiënt ondersteunen bij problemen met spreken, eten en drinken.
Activiteitenbegeleider
Samen met de activiteitenbegeleider kan de patiënt activiteiten doen bijv. Koken, een wandeling, knutselen enz.
Maatschappelijk werker
Het maatschappelijk werk beidt ondersteuning bij sociale en emotionele problemen die samenhangen met de ziekte en beperkingen van de cliënt en zijn sociale omgeving.