Samenwerken of ieder voor zich? - v456

Samenwerken of ieder voor zich? - v456

Introductie

Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) werken steeds meer landen met elkaar samen om het vrije verkeer te verbeteren, vrij verkeer van goederen, maar ook van mensen, diensten en kapitaal.
Dit gebeurt door het afschaffen of verlagen van invoertarieven en het versoepelen of afschaffen van andere regels die de in- en uitvoer van goederen en diensten van die landen hinderen en door het grensverkeer zo min mogelijk te belemmeren.

Vrij verkeer staat op gespannen voet met protectionisme en al dan niet vermeend eigenbelang. Vrije internationale handel levert globaal gezien meer welvaart op, maar kan lokaal tot verarming leiden als bijvoorbeeld industrie naar lagelonenlanden wordt verplaatst.

Zo heeft globalisering voorstanders en tegenstanders. Wie in de praktijk van de economische politiek het pleit gaat winnen? Zet globalisering door of zetten we nieuwe muren neer? Daarover en over je eigen antwoord op deze vraag ga je in deze opdracht nadenken.

Colofon

Het arrangement Samenwerken of ieder voor zich? - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-11-20 12:46:47
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Samenwerken of ieder voor zich" besproken. De GATT werd in 1995 omgedoopt tot de World Trade Organisation (WTO), die zich richt op vrijere internationale handel, terwijl de United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), opgericht in 1964 door de Verenigde Naties, zich ook bezighoudt met internationale handel, maar met een iets ander werkterrein. Grote ondernemingen worden meer en meer tot multinationale ondernemingen, bedrijven met vestigingen of afzet in diverse landen. Waren multinationals aanvankelijk vooral bedrijven uit de rijke industrielanden, nu hebben diverse ondernemingen hun basis in wat je de (semi)periferie kunt noemen, de opkomende grootmachten zoals de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). De Europese Unie voert een heffing in op de export van Chinese stalen staven om te voorkomen dat onder kostprijs geleverd wordt, vanwege het overschot aan staal in China en de zorgen bij Europese fabrikanten over concurrentie. Vrije internationale handel heeft voordelen zoals een breed assortiment aan producten, maar wordt ook bekritiseerd en leidt tot protesten, zoals tijdens WHO-conferenties en G7/G20-bijeenkomsten, waar activisten en politici zoals Marine Le Pen en Donald Trump zich uitspreken tegen vrijhandel en globalisering, en in plaats daarvan protectionisme promoten. Maar vrije handel kan ook negatieve gevolgen hebben, denk aan mensen met slechte werkomstandigheden die invloed kunnen hebben op hun gezondheid en de grote impact op het klimaat en milieu.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, mileu, samenwerken, stercollectie, unctad, united nations conference on trade, vwo456, wto

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Handel zonder grenzen

Economische macht

Hoe vrij is de internationale handel?

EU voert nieuwe belasting in tegen Chinees staal

Positieve gevolgen van vrije handel

Negatieve gevolgen

Palmolie

Samen of ieder voor zich?

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open