Wat leuk dat jij meer wilt weten over de verzorging van de was. Zometeen ga je hier meer over leren. Zo weet jij aan het einde van deze lessenreeks alles over was sorteren, kleding wassen, kleding drogen, strijken en opvouwen!
Introductie Wasverzorging
Inleiding
In deze digitale leeromgeving ga jij alles leren over het wassen van je kleding. Zo kun jij aan het einde van deze lessenreeks zelf de was doen thuis! Daar zullen ze thuis vast blij mee zijn. In het ''menu'' (deze zie je aan de linkerkant van het scherm) zie je alle thema's die we gaan behandelen. Bijvoorbeeld het thema ''Materialen'' hier vind je alle theorie die met textiel te maken heeft. Na de theorie maak je een aantal opdrachten om er zeker van te zijn dat je de theorie begrepen hebt! Na deze opdrachten sluiten we elk thema af met een praktijkopdracht!
Kom je er niet uit? Je kunt tijdens de lessen op school altijd een vraag stellen aan de docent.
Materialen
We dragen elke dag kleding! Niet alleen om onze huid te beschermen tegen de zon maar ook om goed voor de dag te komen! Broeken, shirts, truien, sportkleding.. We kunnen nooit genoeg kleding in onze kasten kwijt.. maar weet jij ook van welke stof het shirt gemaakt is wat je vandaag aan hebt?
In dit thema gaan wij aan de slag met het materiaal waar kleding van gemaakt is. Het thema begint met de uitleg van verschillende textielsoorten en wordt afgesloten met opdrachten.
Vezel
Soort grondstof
Eigenschap
Onderhoud
Katoen
Plantaardig
Katoen wordt gemaakt van het zaadpluis van de katoenplant. Katoen ademt en neemt vocht op. Het is makkelijk te verven of te bedrukken.
Katoen is gemakkelijk te wassen maar kan wel krimpen. Katoen kreukt wel en kan heet gestreken worden. Wanneer je katoenen kleding voor het eerst wast, kan de kleur afgeven. Was katoenen stoffen daarom de eerste keer apart (Spruytenburg en Klap, 2016)
Linnen
Plantaardig
Linnen wordt gemaakt uit vlas. Vlas is een plant. Linnen is vocht absorberend en voelt koel aan. Het kreukt wel snel.
Linnen is goed te wassen. Wanneer je linnen voor het eerst wast, kan de kleur afgeven. Was het daarom de eerste paar keer apart. Linnen kan het beste op een hoge stand gestreken worden of als de stof nog vochtig is.
Wol
Dierlijk
Wol is geschoren haar van (meestal) een schaap. Wol is duurzaam en beschermd goed tegen kou.
Wol kan krimpen en vervilten en moet daarom zorgvuldig gewassen worden. Wol kun je het beste met de hand wassen. Wol mag niet in de droger.
Zijde
Dierlijk
Zijde is afkomstig van de cocon van de zijdevlinder. Wanneer de rupsen, voordat ze een vlinder worden, zich in een cocon wikkelen, wordt de cocon door de mens weer los gehaspeld. Het hele proces kost veel tijd en er zijn veel cocons nodig voor één kledingstuk. Daarom is zijde erg duur. Zijde stoffen glanzen en zijn zacht.
Was zijde met een wolwasmiddel bij voorkeur met een snelle handwas en met een wolwasmiddel. Het water mag niet warmer zijn dan 20 of 30 graden.
Viscose
Half synthetisch
De grondstof is natuurlijk: Cellulose van hout of katoen. Viscose is licht, soepel en voelt zijdezacht aan, vandaar de oude naam ‘’kunstzijde’’.
Viscose kan goed met de machine gewassen worden op een maximale tempratuur van 40 graden Celsius. Strijk de stof wanneer het nog vochtig is.
Polyamide
Synthetisch
Polyamide is een synthetisch garen op basis van aardolie het wordt ook wel nylon genoemd. Het is bijvoorbeeld geschikt voor sportkleding, lingerie, panty’s en badpakken.
Bij het wassen moet je voorzichtig zijn, het water mag niet warmer zijn dan 40 graden. Strijken gebeurt op een lage tempratuur. Nylon droogt zeer snel, je hoeft je kleding dus niet in de droogtrommel te stoppen.
Polyester
Synthetisch
Dit is de meest voorkomende synthetische vezel. Het is sterk en vormvast.
Polyester mag je wassen op 40 graden en met een kreukherstellend programma. Polyester mag niet in de droger.
Toets: Materialen
Toets: Materialen
0%
Heb je het schema over de materialen goed bestudeerd? Dat gaan we nu testen. Je maakt een aantal opdrachten die gaan over de materialen. Deze maak je zelfstandig. Heb je vragen, kom dan gerust naar de docent. Succes!
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Je hebt nu de tijd gehad om de theorie van de was symbolen te bestuderen. Je gaat nu een aantal opdrachten maken die te maken hebben met was symbolen. Je voert de opdrachten zelfstandig uit. kom je er niet goed uit kun je altijd een docent om hulp vragen.
Voor deze opdracht heb je 30 minuten de tijd. Heel veel succes!
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Je hebt ze vast wel eens zien staan. Alle verschillende wasmiddelen die gebruikt worden om jouw kleding schoon te maken! Zoveel verschillende soorten wasmiddelen die allemaal een eigen functie hebben. Welk wasmiddel is geschikt voor een wit shirt? No worries, je gaat dit allemaal leren in het thema waar je zojuist op geklikt hebt. Aan het einde van dit blok kun jij de was aanzetten met het juiste wasmiddel zonder je moeder hiervoor in te schakelen.
In het vorige blok heb jij meer geleerd over de verschillende symbolen die je kunt tegenkomen bij het doen van de was. Nu gaan we dieper in op de verschillende soorten wasmiddelen die jij kunt tegenkomen in de winkel en welke wasmiddelen geschikt zijn voor jouw witte T-shirt.
Soort Wasmiddel
Functie wasmiddel
Voorbeelden
Witwasmiddelen
Je gebruikt witwasmiddelen voor de witte was. Gebruik je witwasmiddel voor kleurrijke kleding dan zal deze kleding vervagen. Houdt de wit wasmiddelen dan ook alleen voor witte kleding, witte handdoeken, onderbroeken etc. Witwasmiddel is niet geschikt voor zijde of wol, het wasmiddel zal de kleding aantasten. (Consumentenbond, 2018). Witwasmiddelen bevatten een optische witmakers. Tijdens het wassen hechten de witmiddelen zich als een dunne laag vast aan de kleding. De kleding wordt niet echt witter vandaar ook de naam ‘’optische witmiddelen’’ (Is dit product veilig, z.d.).
Een aantal voorbeelden van wasmiddelen die gebruikt kunnen worden voor de witte kleding. Robijn stralend wit,
Witte reus, Neutral wit wasmiddel, Omo wit en Lenor wit (Bol, z.d.).
Bontwasmiddelen
Je gebruikt bontwasmiddelen voor gekleurde kleding. Bontwasmiddelen beschermen je gekleurde kleding en bevatten geen optische witmiddelen of bleekmiddelen. Dit is het grote verschil. Verder zorgt een bontwasmiddel natuurlijk voor schone was (Consumentenbond, 2018).
Een aantal voorbeelden van wasmiddelen die gebruikt kunnen worden voor gekleurde kleding zijn: Robijn Color, Ariel 3 in 1 pods, Omo Color, Color Reus en Neutral wasmiddel kleur (bol, z.d.).
Fijn wasmiddelen
Fijn wasmiddelen bevatten geen bleekmiddelen of optische witmakers en zijn mild voor de kleding (Schoon Hygiënisch Duurzaam, z.d.). Je kunt fijn wasmiddel goed gebruiken voor zijde. Bepaalde fijn wasmiddelen kun je ook speciaal voor zwarte kleding gebruiken, deze zorgt dat je zwarte kleding niet verkleurd (Consumentenbond, 2018).
Een aantal voorbeelden van wasmiddelen die gebruikt kunnen worden voor gekleurde kleding zijn: Robijn Fleur & Fijn en Hema vloeibaar wasmiddel Fijn.
Wol wasmiddelen
De naam zegt het al wol wasmiddelen zijn geschikt voor wollen kledingstukken. De wolwasmiddelen produceren meer schuim zodat de wrijving tussen kledingstukken minder is dan bij andere wasmiddelen (Consumentenbond, 2018).
Een aantal voorbeelden van wasmiddelen die gebruikt kunnen worden voor wol zijn: Woolite Wol & Zijde, Robijn Wol & Fijn en Dreft Wol en Zijde (Bol, z.d.).
Nu je op de hoogte bent van de soorten wasmiddelen zit er ook verschil in de vorm waar deze wasmiddelen in komen. Je kunt namelijk vloeibaar wasmiddel of poeder wasmiddel gebruiken voor het wassen. Wat is het verschil tussen vloeibaar en poeder?
Vloeibaar wasmiddel
Poeder wasmiddel
Gebruiken bij welke tempratuur?
Vloeibaar wasmiddel is geschikt voor lage tempraturen. Tussen de 30 ℃ en 60 ℃. (Schoon Hygiënisch Duurzaam, z.d.).
Poeder wasmiddel is uitermate geschikt voor hogere tempraturen was. Tussen de 40 ℃ en 90 ℃ (Schoon Hygiënisch Duurzaam, z.d.).
Voordelen
Vloeibare wasmiddelen verdelen zich sneller dan waspoeder doet. De vloeibare wasmiddelen zullen dus direct nadat de machine gestart is aan het werk gaan. De vloeibare wasmiddelen hebben als voordeel ook dat zij niet in de doseerbak blijven hangen. (Schoon Hygiënisch Duurzaam, z.d.).
Poedervormige wasmiddelen zijn geschikt voor witte kledingstukken. Waspoeder kan beter zijn voor onderhoud van de machine, omdat poeder zich niet ophoopt in de leidingen van de wasmachine (Consumentenbond, 2018).
Nadelen
Van vloeibare wasmiddelen gebruik je al gauw te veel. Door bij elke wasbeurt teveel vloeibaar wasmiddel te gebruiken zou er een kans kunnen ontstaan dat er in de wasmachine vet luis ontstaat. Vet luis is een ophoping van niet opgeloste wasmiddelen, huidschilfers en bacteriën. Omdat er steeds vaker op lagere tempraturen gewassen wordt kunnen de bacteriën goed overleven. Het is dus erg belangrijk dat het wasmiddel goed gedoseerd wordt (flair, 2018).
Poedervormige wasmiddelen lossen minder goed in water op dan vloeibaar wasmiddel. Het nadeel aan het gebruik van waspoeder is dat deze aan het einde van een wasbeurt nog niet goed is opgelost en vlekken op kleding achterlaat. Het probleem komt vooral voor bij gekleurde en zwarte was (Consumentenbond, 2018).
Toets: Wasmiddelen
Toets: Wasmiddelen
0%
Als afluiting op het blok wasmiddelen maak je nu een aantal opdrachten. Deze opdrachten zijn belangrijk voor jouw voortgang. Voor de opdrachten krijg je in totaal 30 minuten de tijd.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Mag het witte t-shirt bij de gekleurde was? Of is dit niet zo'n goed idee..
In het thema ''was sorteren'' ga jij leren welke kledingstukken bij welke was in kunnen. Je wilt natuurlijk niet dat je nieuwe witte t-shirt veranderd van kleur..
Aan het einde van de uitleg krijg je een aantal opdrachten!
Was sorteren
Als je gaat wassen ontkom je hier niet aan. Je moet het wasgoed goed sorteren. Je leest het wasetiket dat in het t-shirt, handdoek of ander textiel product zit. In het etiket staat van welk materiaal het textiel gemaakt is en er staan wassymbolen in. Hierdoor weet je hoe je het textiel gewassen moet worden (Spruytenburg en Klap, 2016).Bij het sorteren houd je rekening met:
Kleur: Je kunt het wasgoed sorteren in wit, licht bont en donker bont
Grondstof: Je sorteert op materiaal. Bijvoorbeeld katoen, zijde of wol.
Vuilheid: Houd erg vervuild wasgoed en minder vervuild wasgoed uit elkaar
Kleurechtigheid: Houd er rekening mee dat kleuren kunnen afgeven tijdens het wassen
Nieuwigheid: Je moet extra voorzichtig zijn bij nieuw wasgoed. Soms moet je nieuw wasgoed eerst apart wassen.
Na het sorteren van de was moet je rekening houden met nog een aantal dingen:
Zorg dat alle zakken leeg zijn
Rol opgestroopte mouwen af
Vlekken verwijderen of voorbehandelen
Broek keer je binnenstebuiten (anders heb je kans op vale strepen)
Truien en shirts met opdruk keer je ook binnenstebuiten
Om ervoor te zorgen dat de machine niet beschadigd wordt met wassen
Doe je ritsen en drukknopen dicht
Knoop je touwtjes samen
Wasgoed dat in een waszakje moet: kleding met haakjes, klittenband of een beugel bh
Toets: Was sorteren
Toets: Was sorteren
0%
Je moet op veel dingen letten bij het sorteren van de was. Weet jij nog waar op je allemaal moet letten? Dat gaan we zien. Je gaat vragen beantwoorden over het sorteerproces.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Je bent nu al een heel eind op weg! Je weet nu hoe je de was moet sorteren, wel wasmiddel je gebruiken gaat en op welke tempratuur kleding gewassen mag worden.
Je bent nu zo ver om je vieze kleding in de machine te doen. Hoe werkt zo'n wasmachine? Welk programma kun je het beste gebruiken? Waar kun je het wasmiddel in doen? Allemaal vragen waar jij in het blok ''wasbehandeling uitvoeren'' antwoord op gaat krijgen.
Zoals alle andere thema's beginnen we met een stuk theorie vervolgens gaan wij verder met een aantal opdrachten en als laatste kun je een praktijkopdracht gaan doen! Heel veel succes. Mocht je tussendoor vragen hebben, vraag het gerust aan de docent.
De moderne wasmachines hebben tegenwoordig een programma voor verschillende kledingsoorten. Maar ook voor de mensen met weinig tijd heeft de moderne wasmachine extra standen waar tijd mee bespaard kan worden. Zo kun je je kleding nog schoon hebben voor je naar je bijbaantje moet! Ideaal. We gaan bezig met de verschillende programma’s op een wasmachine en aan het einde van dit blok weet jij welk wasprogramma bij welke kleding past!
Voor we de verschillende programma’s gaan uitleggen is het belangrijk dat je weet dat elk programma verschillend is. Het heeft te maken met:
Tempratuur van de was. Als je een was op lagere tempratuur wast zal de wasmachine langer moeten werken dan bij het kiezen voor een hogere tempratuur.
Hoeveelheid water
Trommelbeweging
Extra spoelen. Als je erg vervuilde kleding hebt en deze nog een extra keer wilt spoelen zal een wasmachine meer tijd nodig hebben (Consumentenbond, 2018).
Verder speelt de soort wasmachine ook mee. Het is afhankelijk van de wasmachine welke programma’s erop zitten.
Programma
Tempratuur
Voor welke kleding
Katoen programma
Te gebruiken met verschillende tempraturen.
Geschikt voor katoenen kleding.
Gemengde was/mix
Voor verschillende kledingstukken van verschillende materialen zoals: Katoen, Linnen, synthetische of gemixte vezels.
Synthetisch
Meestal maximale tempratuur rond de 40 graden.
Geschikt voor synthetische kleding.
Fijne was/sensitieve was
Meestal tot 40 graden.
Geschikt voor gevoelige stoffen zoals zijde en wol.
Spoelen of extra water
De machine doet een extra spoelbeurt voor een beter resultaat. Voor extra vervuilde kleding kan dit programma handig zijn maar ook als er regelmatig restjes van de wasmiddelen in de wasmachine zitten (Consumentenbond, 2018).
Spoelen of centrifugeren
Dit is een apart programma waar geen wasmiddel bij komt kijken. Het wordt gebruikt bij de handwas (Consumentenbond, 2018).
Extra programma’s (deze zitten niet op elke wasmachine)
Programma
Functie
Verkort programma
De naam zegt het al. Een verkort programma zal je was sneller wassen dan een katoen programma. Deze functie is fijn als je weinig tijd hebt en toch schone kleding wilt hebben! Bij een verkort programma kun je zelf de keuze maken voor de tempratuur en spoelbeurten
Eco-programma
Een Eco programma is gemaakt om zuiniger te wassen. Je kunt zo meer besparen op de energie rekening. Een nadeel aan een Eco programma is dat de wasmachine er veel meer tijd voor nodig heeft. Je kunt niet even snel de was doen want met het Eco programma duurt dit wel even.
Kort programma/ opfrissen
Het korte programma is bedoeld om je kleding op te frissen. Heb jij kleding wat niet vuil is maar die toch een opfrisbeurt kan gebruiken? Dan kun je het korte programma gebruiken. Vaak duurt een kort programma maximaal 30 minuten.
Antikreuk
Een leuke extra functie op bepaalde wasmachines. Deze functie zorgt ervoor dat je kleding niet te gek door elkaar getrommeld wordt en met zo min mogelijk kreukels de wasmachine uitkomt. Zo hoef je straks misschien niet eens te strijken!
Jeans en donkere was
Dit programma is speciaal bedoeld voor jeans en donker gekleurde kleding. Het programma spoelt langer dan andere programma’s met als functie: resten van wasmiddelen zo goed mogelijk te verwijderen. Op donkere kleding zie je het namelijk veel sneller (Consumentenbond, 2018).
Er zijn nog meer programma’s dan die wij nu besproken hebben. Het is niet nodig om ze allemaal bij langs te gaan. Heb je vragen over de andere programma’s? stap gerust naar de docent.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Yes! Je hebt zojuist je kleding op de juiste manier gewassen. De wasmachine is klaar met zijn programma maar de was is nog nat. Help! Wat nu? Natuurlijk trek je niet een natte broek aan..
In het thema ''Was drogen'' ga je leren hoe je kleding op een juiste manier droog kunt maken. Je hebt natuurlijk geen zin om 2 uur de fohn op je t-shirt te houden zodat dezde droogt..
Het thema begint zoals de andere thema's met een uitleg en sluit af met een aantal opdrachten. Succes.
Voor het drogen van de was zijn er verschillende manieren. Zo kun je de was in de wasdroger doen of je kunt de was ophangen op een wasrek. We gaan hier nu verder op in, zo weet jij straks welke methode het beste voor je kleding is en welke methode het snelste klaar is!
Wasdroger
De wasdroger heeft als functie je kleding droog te maken. Je hebt je kleding in de wasmachine al schoon gemaakt dus de droger hoeft geen schoonmaak middelen aan je kleding toe te voegen. Hij doet alleen het droogwerk! (Consumentenbond, 2018).
Droogrek
Een droogrek heeft dezelfde functie als een droger. Je kunt je kleding ophangen aan een waslijn of op het droogrek en de kleding zal door de lucht steeds droger worden.
Programma’s wasdroger
Functie
Katoen programma
Een speciaal programma voor het drogen van katoenen kledingstukken (Consumentenbond, 2018).
Synthetisch/kreukherstellend
Deze functie kan zowel als synthetisch of kreukherstellend op de droger staan. Het is afhankelijk van de droger welke naam er gebruikt wordt. Het is een programma voor kleding met synthetisch materiaal. De naam kreukherstellend wilt niet zeggen dat het programma alle kreukels uit de kledingstukken haalt, deze naam is gegeven aan het programma omdat het geschikt is voor kleding wat lastig kreukelt. De droger zal voorzichter met de kleding omgaan zodat je optimaal van de kleding gebruik kan maken (Consumentenbond, 2018).
Kast droog
De functie van een droger is om je kleding zo goed mogelijk droog te maken. De droger heeft verschillende ‘’droog’’ standen en daar is kast droog 1 van. Deze stand is geschikt voor katoenen kleding, jeans, en ondergoed. De was komt droog uit de droger (Samsung, z.d.).
Strijk droog
Deze droog functie kan gebruikt worden als iemand de kleding na het drogen nog gaat strijken. De droger houdt hier rekening mee en zal de was niet 100% droog maken. Om kleding goed te strijken is het prettiger om kledingstukken heel licht vochtig te gebruiken (Samsung, z.d.).
Opfrissen of ont kreukelen
Deze functies komen voor op de modernere drogers. De droger maakt dan gebruik van lucht om de kleding op te frissen. Hij kan voor het ont kreuk programma ook gebruik maken van stoom. Deze functies zitten niet op elke droger (Consumentenbond, 2018).
Snel droog
Deze functie zul je niet snel terugvinden op een standaard droger. De duurdere drogers hebben deze extra functie vaak wel. De naam zegt het al, de functie snel droog, zorgt voor snelle droge kleding (Consumentenbond, 2018).
Een droogrek maakt geen gebruik van verschillende standen en programma’s. Een droogrek hoef je ook niet aan te sluiten op het stroom en kun je werkelijk overal neerzetten. Hoe werkt een droogrek?
De wasmachine is klaar met het programma en jij kunt de was nu uit de wasmachine halen.
Je pakt een wasmand waar de natte was in kan.
Je zet het droogrek neer (in een ruimte waar genoeg plek is voor het droogrek)
Zorg ervoor dat je genoeg knijpers hebt in de buurt, deze zullen van pas komen bij het opvangen van zware of kleine kledingstukken.
Je bent nu klaar om de was op te hangen!
Pak uit de wasmand een kledingstuk en hang deze op 1 van de vele waslijnen.
Je kunt er voor kiezen om kledingstukken vast te zetten met knijpers.
De wasmand is leeg! Nu is het tijd om geduldig te wachten tot de was gedroogd is.
Waar moet je op letten tijdens het ophangen van de was?
Zorg ervoor dat je geen kleding over elkaar heen hangt.
Zorg voor genoeg ruimte tussen de kledingstukken. De kledingstukken mogen elkaar niet overlappen.
Het is een handige tip om sokken bij elkaar te hangen, zo heb je straks minder werk om deze bij elkaar te zoeken.
Toets: Drogen
Toets: Drogen
0%
Zoals je nu al gewend bent krijg je na de theorie een aantal opdrachten. Deze opdrachten zijn belangrijk voor je voortgang! Je krijgt voor deze opdrachten 30 minuten de tijd.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Het is nu super dat je overhemd droog is maar daarmee verdwijnen de kreukels niet..
Je wilt niet naar het schoolfeest met een gekreukeld overhemd en helaas is je moeder niet in de buurt om deze nog even snel te strijken. Dan moet je het zelf maar doen! Leg je telefoon maar aan de kant.. Google heb je niet nodig hierbij want in het thema ''was strijken'' leer je alles om nog optijd je overhemd te strijken!
Het thema begint met een uitleg over het strijken van kleding en eindigd met een opdracht! Als je de opdracht met een voldoende hebt afgesloten weet jij zeker dat je niet met een gat in je overhemd naar het schoolfeest hoeft!
Nadat je de was gewassen hebt en gedroogd, werk je het af door het te strijken.
Textiel wordt gestreken om de kreukels en vouwen te verwijderen. Je overhemd wordt dus glad. Doordat het strijkijzer erg heet wordt, worden bacteriën gedood door de hitte. Je kunt ook strijken met stoom, dit doe je door water in het strijkijzer te doen. Het strijkijzer maakt er dan stoom van. Strijken met stoom zorgt er voor dat hele erge kreukels glad worden.
In het behandeletiket lees je of het textiel gestreken mag worden en op welke temperatuur (Spruytenburg en Klap, 2016). Dit wordt aangegeven door middel van stipjes
Wat heb je nodig om te strijken? In ieder geval een strijkplank en een strijkijzer. De strijkplank is verstelbaar, kies de juiste hoogte bij jouw lengte.
Waar moet je op letten tijdens het strijken?
Zorg dat de strijkplank op de juiste hoogte staat
Stel het strijkijzer in op de juiste temperatuur
Maak het textiel dat op de stijkplank ligt glad met de handen
Ga rustig heen en weer met het strijkijzer
Strijk nooit over opdrukkingen of versieringen. Strijk dit altijd op de achterkant.
Het textiel mag niet op de grond hangen tijdens het strijken
Als je klaar bent met strijken, haal je het stekker uit het stopcontact
Laat het strijkijzer goed afkoelen
Toets: Strijken
Toets: Strijken
0%
Strijken is niet het gemakkelijkste klusje. Je moet op veel dingen letten zodat je het textiel niet beschadigd. Daarvoor is het ook belangijk dat het strijkijzer op de juiste temperatuur staat. Weet jij nog waar je op moet letten? En hoe zat het ook alweer met die stipjes op het strijkijzer?
Je hebt 30 minuten de tijd voor de vragen, succes!
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Je bent alleen thuis. Er is een briefje voor je achtergelaten op de keukentafel.
''Het zou fijn zijn als jij de was opvouwt! Liefs.''
OH NEE!!! Het wassen van de kleding is voor jou geen probleem meer maar opvouwen heb jij nog geen ervaring mee.. Gelukkig is hier het thema ''Was opvouwen'' hier om jou te helpen! Je moeder zal nog versteld staan van jouw opvouwkunsten nadat jij de uitleg en opdrachten hebt gedaan.
De was die je hebt gestreken kun je gaan opvouwen, maar ook de was die je niet hoeft te strijken vouw je keurig op. Hoe je dit doet, is afhankelijk van hoe je je kast wilt indelen en hoeveel ruimte je hebt (Spruytenburg en Klap, 2016). Als je weinig ruimte hebt om je badhanddoeken op te ruimen, kun je ze beter oprollen. Tijdens het opvouwen van de was, kun je er op letten of het textiel ook gebreken heeft. Als er iets stuk is, er mist een knoopje of de rits sluit niet meer, kun je dit op een aparte stapel bewaren. Blouses, truien en t-shirts vouw je allemaal op dezelfde manier op. Als je dit op de juiste manier doet komen er weinig kreukels in
Hoe vouw je een blouse:
Doe de knopen van de blouse dicht
Draai de blouse om, met de sluiting naar beneden
Vouw de helft van de blouse naar het midden
Vouw de mouw hierover heen
Doe dit ook bij de andere kant
Vouw de onderkant van de blouse tot net iets onder de kraag en draai het overhemd om
Toets: Was vouwen
Toets: Was vouwen
0%
In welke volgorde vouw je een blouse op? Dat heb je zonet geleerd. Vul het maar in bij de volgende opdracht.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Het arrangement Was is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
kelsey Ramsaroep
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-03-11 16:05:19
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Materialen
Was Symbolen
Wasmiddelen
Was sorteren
Wasprogramma
Wasprogramma
Drogen
Strijken
Was vouwen
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.