Is de wereld aan het amerikaniseren? - v456

Is de wereld aan het amerikaniseren? - v456

Introductie

De Amerikaanse koffieketen 'Starbucks'
kom je nu overal op de wereld tegen.

Geen invloed ter wereld lijkt zo groot als de Amerikaanse. Overal kom je ze tegen: Amerikaanse merken als Coca Cola, Nike of Heinz, Amerikaanse restaurantketens als McDonald's, mensen die Engels spreken met een Amerikaanse tongval, Amerikaanse films en tv-programma’s. Er is nauwelijks een land ter wereld te vinden zonder een Amerikaans stempel.

De invloed van de Amerikaanse cultuur is na de Tweede Wereldoorlog en in de daaropvolgende Koude Oorlog sterk toegenomen. Door de globalisering is deze nog eens flink versterkt.

De vraag is of de Amerikaanse cultuur een steeds groter stempel op de rest van de wereld gaat drukken. Of kan een andere cultuur dominant worden? Welke dan? Wat verwacht je er zelf van?
Daar ga je aan het eind van deze opdracht zelf een beargumenteerd antwoord op zoeken.

Colofon

Het arrangement Is de wereld aan het amerikaniseren? - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-15 14:23:46
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Is de wereld aan het amerikaniseren?" besproken. Culturen beïnvloeden elkaar door diffusie van cultuurelementen, zoals taal en godsdienst, via handel, massamedia, toerisme en de vestiging van multinationale ondernemingen, vooral in het tijdperk van culturele globalisering. Het Engels is uitgegroeid tot een wereldtaal, dit wordt ook wel een lingua franca genoemd. Dit is grotendeels dankzij Britse koloniale invloed en latere economische en technologische macht van de Verenigde Staten. Westerse koloniserende machten zoals Engeland, Spanje, Portugal, Nederland en Duitsland verspreidden het christendom tijdens de kolonisatie, ook door zendelingen. Na de dekolonisatie zetten hulporganisaties, zoals Compassion International, zich in om arme kinderen in landen als India te helpen. Soms ontstaan er meningsverschillen wanneer overheden bang zijn dat hulporganisaties mensen willen bekeren, terwijl in andere situaties Amerikaanse organisaties religieluze ideeën promoten, zoals bij de ABC-campagne in Oeganda. Op 4 juli 1776 stelden vertegenwoordigers van de Britse en Franse koloniën in Amerika de Onafhankelijkheidsverklaring op. Hiermee was de geboorte van de Verenigde Staten van Amerika een feit. Sinds dien is Amerika onwijs veel gegroeid en vindt er zelfs Amerikanisering plaats. Maar er zijn ook mensen die in verzet komen tegen Amerikaanse invloeden in cultuur, zelfs in het Westen, om hun eigen identiteit, geloof, waarden, taal en gedrag te behouden.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde; Grenzen en identiteit; Cultuur;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, amerika, amerikanisering, arrangeerbaar, cultuur, godsdienst, kolonie, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open