De wereld van de multinationals - v456

De wereld van de multinationals - v456

Introductie

Door de industriële revolutie in West-Europa van rond 1800 werd de productie van kleinschalige werkplaatsen verplaatst naar grotere fabrieken met talloze arbeiders.
Een deel van deze fabrieken ontwikkelde zich tot multinationale ondernemingen: bedrijven die in meer landen goederen of diensten produceren en/of verkopen.
Vanaf 1970 verplaatsen deze multinationals meer en meer hun productie naar niet-westerse landen en na 1989 ook naar Oost-Europa.

Het verplaatsen van de productie heeft gevolgen voor het transport van grondstoffen en halffabricaten en later voor het transport van de geproduceerde goederen naar de afzetmarkten. Je ziet dan ook de internationale handel meegroeien.

Waarom werd de productie naar niet-westerse landen verplaatst? En waarom lijkt er sinds enkele jaren een trendverschuiving gaande van globalisering naar lokalisering?
In deze opdracht lees je er meer over.

Colofon

Het arrangement De wereld van de multinationals - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-15 14:06:14
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''De wereld van de multinationals" besproken. De industriële revolutie in de 19e eeuw bracht de verschuiving van kleinschalige productie naar fabrieken. Dit gebeurde eerst in Groot-Brittannië en later wereldwijd, het leidde tot de opkomst van multinationale ondernemingen en een internationale arbeidsverdeling, waarbij fabrikanten hun productie verplaatsten naar lagelonenlanden om kosten te drukken. Vanaf ongeveer 1970 verplaatsten multinationale ondernemingen arbeidsintensieve productie, zoals kleding, naar landen met lagere loon- en productiekosten, waarbij diverse factoren zoals beschikbaarheid van arbeidskrachten, lonen, vestigingsplaatskwaliteit, kapitaal, overheidskwaliteit, veiligheid en economische globalisering bepalend waren. Deze verschuiving leidde tot een wereldwijde productieketen, toenemende internationale handel en impact op werkgelegenheid in herkomst- en bestemmingslanden. Uitbesteding of outsourcing is een belangrijke verandering in het productieproces waarbij fabrikanten bepaalde onderdelen door externe partijen laten maken om kosten te drukken en zich te specialiseren, zoals een fietsenfabrikant die frames, wielen en andere componenten door derden laat produceren voor montage. De trend van lokalisering, waarbij bedrijven hun productie dichter bij huis plaatsen in plaats van naar lagelonenlanden te verplaatsen, wordt steeds sterker, aangezien factoren zoals stijgende lonen, kwaliteitsproblemen en transportuitdagingen invloed hebben op de beslissingen van bedrijven, en dit heeft gevolgen voor de productie, arbeidsmarkt en onderwijsvereisten.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, lagelonenlanden, multinationals, outsourcing, productieketen, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open