Opdracht: Geld als smeermiddel - hv23

Opdracht: Geld als smeermiddel - hv23

Intro

De heer Dijkstra is tandarts. Zijn buurman, de heer Van Vught, is leraar wiskunde. Zij hebben de volgende afspraak: de kinderen van de heer Dijkstra krijgen gratis wiskundebijles van de heer Van Vught en de kinderen van de heer Van Vught mogen gratis naar de tandarts bij de heer Dijkstra.

Wat vind jij?
Vind je het een goede afspraak die de heer Van Vught en de heer Dijkstra hebben gemaakt?
Kun je zelf nog een voorbeeld van een vergelijkbare afspraak bedenken.
Bespreek de antwoorden met een klasgenoot.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Geld als smeermiddel - hv23 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-12-01 09:10:54
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Ruil', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie hv23. De opdracht begint met een intro waarbij je samen met een klasgenoot over een bepaalde ruil gaat nadenken. De opdracht bestaat uit zes verschillende stappen met bijbehorende opdrachten, een samenvatting, twee eindopdrachten en een reflectie. Bij stap 1 is er een opdracht over munten en bankbiljetten. Hier wordt een vraag gesteld over muntstukken. Bij stap 2 is er een opdracht over eurolanden. Hier worden vragen gesteld over verschillende landen en de euro. Bij stap 3 is er een opdracht over chartaal en giraal geld. Hier worden vragen gesteld over chartaal geld, giraal geld en betalen met je pinpas. Bij stap 4 is er een opdracht over directe/indirecte ruil. Hier worden vragen gesteld over directe en indirecte ruilen. Bij stap 5 is er een opdracht over de functies van geld. De functies van geld worden eerst uitgelegd, en vervolgens worden hier vragen over gesteld. Bij stap 6 is er een opdracht over specialisatie en arbeidsverdeling. Hier worden de begrippen 'specialiseren' en 'arbeidsverdeling' eerst uitgelegd, en vervolgens worden hier vragen over gesteld. Na deze zes stappen komt er een opdracht waarbij de stof nog een keer wordt herhaald en de samenvatting volledig moet worden ingevuld. Dan komt eindopdracht A: Toets. Hier worden 10 meerkeuzevragen gesteld over de opdracht Geld als smeermiddel. Dan komt eindopdracht B: Geld uitgeven. Hier worden meerdere vragen gesteld over verdienen en uitgeven. Na de eindopdracht wordt er nog teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het? En kan ik wat ik moet kunnen?
Leerniveau
VWO 2; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Ruil; Economie; Geld;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arbeidsverdeling, arrangeerbaar, chartaal geld, economie, geld als smeermiddel, giraal geld, hv23, ruil, specialiseren, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Economie. (2020).

Opdracht: Extra: Geef het uit als geld - vmbokgt34

https://maken.wikiwijs.nl/91153/Opdracht__Extra__Geef_het_uit_als_geld___vmbokgt34

VO-content Economie. (2020).

Opdracht: Geld - vmbo-kgt34

https://maken.wikiwijs.nl/62267/Opdracht__Geld___vmbo_kgt34

VO-content Economie. (2018).

Opdracht: Geld als smeermiddel - kgt2

https://maken.wikiwijs.nl/127493/Opdracht__Geld_als_smeermiddel___kgt2

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open