Duurzame ict: een groene inzet van en met ict.

Duurzame ict: een groene inzet van en met ict.

Inleiding

Ict biedt mooie kansen voor het verduurzamen van de school en het onderwijs. Zo kan het gebruikt worden om les te geven over duurzaamheid, maar ook als hulpmiddel bij het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Het blijkt dat veel scholen ict voor deze verduurzaming meer zouden willen inzetten, maar nog te weinig zicht hebben op de mogelijkheden.

In de maatschappelijke discussie speelt duurzaamheid een grote rol. Er is heel veel aandacht voor. Aan internationale klimaattafels en in samenwerkingsakkoorden wordt gesproken over energie- en cultuurtransities met hoge ambities.
Ict is niet meer weg te denken uit de samenleving en brengt duurzame issues met zich mee. Computers, devices en randapparatuur zijn energievreters en zorgen voor uitstoot.
Scholen besteden bijna 20% van hun elektriciteit aan ict-apparatuur. Ict-apparatuur doet een grote aanslag op cruciale grondstoffen. En netwerken en datacenters leggen steeds groter beslag op energievoorzieningen.
Tegelijkertijd biedt ict ook veel mooie kansen voor het verduurzamen en van de school en het innoveren van het onderwijs.

In dit arrangement wordt gekeken naar twee aspecten:

  • verduurzamen van ict, bedoeld voor ict-manager, facilitair managers en schoolleiders.
  • verduurzamen met ict, bedoeld voor leraren en leren over duurzaamheid in de klas, lesgroep of leerproject.

Bij verduurzamen van ict gaat het om het verminderen van de milieu-impact van ict (energiegebruik en e-waste). Bij verduurzamen met ict gaat het om het inzetten van ict als hulpmiddel bij het leren over duurzaamheid.

Ten aanzien van verduurzamen van en met ict bleek dat schoolleiders en bestuurders weinig zicht hebben op de mogelijkheden die er zijn, en behoefte hebben aan goede voorbeelden die laten zien hoe zij ict kunnen inzetten voor duurzaamheid.

Naar aanleiding van een eerste inventarisatie hebben wij voorbeelden verzameld. In dit arrangement zijn deze voorbeelden te vinden.

Colofon

Het arrangement Duurzame ict: een groene inzet van en met ict. is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2020-05-20 17:30:50
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Dit arrangement is ontwikkeld in samenwerking tussen Kennisnet (Harm Geert, Harriet en Leo) en SME (Anne Remmerswaal). Voor informatie: support@kennisnet.nl

 

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Bij verduurzamen van ict gaat het om het verminderen van de milieu-impact van ict (energiegebruik en e-waste), bij verduurzamen met ict gaat het om het inzetten van ict als hulpmiddel bij het verduurzamen van de school en het onderwijs.
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
apps, duurzaam, verduurzamen

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open