Loopbaan en Burgerschap (LOB)

Loopbaan en Burgerschap (LOB)

Introductie

 

Burgerschap draait om wie je bent, wie jij wil zijn en wie jij kunt worden, welke rol en positie jij in de samenleving inneemt, of je bijdraagt en op welke manier jij dit doet en hoe je  de samenleving kunt en wilt en vormgeven.

 

Bij Burgerschap wordt daarom vanuit verschillende invalshoeken naar de maatschappij gekeken. Het heeft als doel om mensen bewust te maken van de maatschappij en haar facetten. In andere woorden samenlevingskunde

 

Loopbaan & Burgerschap 

Met het onderdeel loopbaanoriëntatie- en –begeleiding (lob) krijg je meer zicht op je kwaliteiten, mogelijkheden en drijfveren. Hierdoor lukt het je om een passende opleiding te kiezen en hier een succesvol gevolg aan te geven. Tijdens de lessen zul je leren om te reflecteren op je kwaliteiten, mogelijkheden en drijfveren. Dankzij loopbaanoriëntatie en -begeleiding zul je beter weten waar je goed in bent en wat bij je past. Hierdoor heb je meer kans op een succesvolle loopbaan.

Het onderdeel burgerschap bereid je voor op volwaardige deelname aan de maatschappij en het goed kunnen functioneren in je beroep als gespecialiseerd pedagogisch medewerker.
De vaardigheden, houding en kennis die hierbij horen zijn beschreven in vier burgerschapsdimensies: de politiek-juridische dimensie, de economische dimensie, de maatschappelijk-sociale dimensie en de dimensie vitaal burgerschap. Je gaat gedurende je studie met deze verschillende aantal dimensies aan het werk. Burgerschap zit in je hele opleiding verwerkt. Van slb, lob, pit, sport tot aan je beroeps specifieke vakken.

 

Waarom Burgerschap?

Burgerschap is erop gericht om een brug te slaan tussen onderzoek en praktijk. Het beter kunnen inspelen op veranderingen op de arbeidsmarkt en om zo een soepelere overgang tussen mbo en hbo te bevorderen.

Je krijgt met burgerschap te maken met eigen vrijheid, verantwoordelijkheid, keuzes die je moet maken, initiatief tonen en een assertieve houding. 

 

Burgerschap wordt op verschillende manieren aangeboden. Je krijgt te maken individuele opdrachten, groepsopdrachten, klassikaal als zelf ontdekkend leren. Bij burgerschap is er ruimte voor inbreng en initiatief. Ken jij gastsprekers of wil je een excursie of uitstapje plannen dan kan je dit met je docent overleggen. Samen met de docent kun je kijken of dit binnen jou onderwijs gerealiseerd kan worden.

 

Het middelbaar beroepsonderwijs zoals wij het nu kennen bestaat eigenlijk pas sinds 1990. Vanuit de beroepsgroepen was vraag naar scholing. Tot 1970 speelde verzuiling een rol in de Nederlandse samenleving. De samenleving was verdeeld in groepen. Langzaamaan ontstonden er spanning die om oplossingen vroegen. Dit had deels te maken met de bekostiging van bepaalde scholen door het Rijk maar ook door de snelle veranderingen van de eisen in het werkveld. Er werden steeds meer eisen gesteld aan kennis en vaardigheden gesteld van beginnende beroepsoefenaars.

Sinds 1996 is het vakmanschap alleen niet meet voldoende voor mbo studenten. De Wet Eductie en Beroepsonderwijs (WEB) schrijft voor dat mbo studenten nu moeten voldoen aan een drievoudige kwalificering. Je wordt geschoold in je beroep, in deelname aan de maatschappij en de doorstroom naar het hoger onderwijs of vervolg opleiding.

Burgerschap is erop gericht om de verschillende aspecten van de relatie tussen overheid en burger en tussen burgers onderling (MBO-RAAD, 2012) en gaat om zelfontplooiing en uitoefening van vrijheid binnen de grenzen van de rechtsstaat en het bevorderen van kritische denkvaardigheden. Het doel is om zelfbewust, actief en verantwoordelijk te kunnen participeren als burger in een dynamische samenleving.

 

Dit gebeurt in een viertal dimensies.

Politiek juridisch de bereidheid en het vermogen om deel te nemen aan politieke besluitvorming

Vitaal: de bereidheid en het vermogen om te reflecteren op de eigen leefstijlen zorg te dragen voor de eigen vitaliteit.

Economisch: het adequaat functioneren op de arbeidsmarkt en het verantwoord handelen op de consumptiemarkt.

Sociaal maatschappelijk: de bereidheid en het vermogen om deel uit te maken van de gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leven.

 

 

Beoordeling

Je hebt als student een inspanningsverplichting als het gaat om Loopbaan en Burgerschap.

Een actieve deelname en houding zijn verreist. Alle opdrachten / producten van burgerschap moeten met minimaal een voldoende worden afgerond en aftekend worden op de aftekenkaart.

 

Voor burgerschap is een aftekenkaart ontwikkeld waarmee jij kunt aantonen dat je een onderdeel hebt afgerond. Intotaal verantwoord je op deze kaart 480 uren. 1 punt staat voor 1 uur. 

Als student laat je elk semester zien a.d.h.v. de aftekenkaarten dat jij aan de inspanningsverplichting hebt voldaan. De inspannningsverplichting is een overgangseis en is dus bepalend voor je overgang naar een volgens semester/schooljaar.

Je laat de kaart invullen door je PIT docent en/of slb'er. Daarnaast wordt je resutaat zichtbaar in StudieVolg. Je bent als student zelf verantwoordelijk voor het in je bezit houden van de aftekenkaart.

Om af te kunnen studeren aan de opleiding Pedagogisch Werk moet je voldaan hebben aan de inspanningsverplichting van 480 uren.

 

Wat moet je doen als je een LB dag hebt gemist of een burgerschapopdracht niet heb kunnen maken? 

Je kunt alsnog aan de inspanningsverplichting voldoen door een vervangde opdracht te maken die dezelfde punten (uren) omvat als de opdracht die je hebt gemist. Je doet dit altijd in overleg met je PIT docent of slb' er. 

Een vervangde opdracht mag je zelf bedenken of je kan gebruik maken van de opdrachten die je kunt vinden in deze wiki. Als je een bepaalde opdracht heb gemist van een dimensie, maak je een opdracht die past bij de desbetreffende dimensie. 

LB aftekenkaarten

Cohort 2016

Klik hier voor de de aftekenkaart cohort 2016 OA

Klik hier voor de de aftekenkaart cohort 2016 GPM

Klik hier voor de de aftekenkaart cohort 2016 PMK

Cohort 2017

Klik hier voor de de aftekenkaart cohort 2017 OA

Klik hier voor de de aftekenkaart cohort 2017 GPM

Klik hier voor de de aftekenkaart cohort 2017 PMK

Cohort 2018

Klik hier voor de de aftekenkaart cohort 2018 OA

Klik hier voor de de aftekenkaart cohort 2018 GPM

Klik hier voor de de aftekenkaart cohort 2018 PMK

Cohort 2019

Klik hier voor de de aftekenkaart cohort 2019 OA

Klik hier voor de de aftekenkaart cohort 2019 GPM

Klik hier voor de de aftekenkaart cohort 2019 PMK

BBL

Klik hier voor de aftekenkaart voor Loopbaan en Burgerschap

Dimensies burgerschap

Vitaal burgerschap

Gaat over de bereidheid en het vermogen om te reflecteren op de eigen leefstijl en zorg te dragen voor de eigen vitaliteit als burger en werknemer. Het gaat dan over de zorg voor de eigen vitaliteit en fitheid. En over het vinden van de juiste afstemming tussen werken, zorgen (voor jezelf en anderen), leren en ontspannen.

Sociaal-maatschappelijke dimensie

Gaat over deel zijn van een gemeenschap en daar een bijdrage aan leveren. Over functioneren in de eigen woon- en leefomgeving, in zorgsituaties en op school. Over kunnen omgaan met verschillen en culturele verscheidenheid. Over bereid zijn om het eigen oordeel op te schorten.

Politiek-juridische dimensie

Gaat over besluitvorming, bereid zijn om mee te denken (en invloed uit te oefenen). Over bestuur van de eigen directe omgeving of werk, de gemeente, het land en Europa. Over media, veiligheid en interculturaliteit.

Economische dimensie

Gaat over deelname aan het arbeidsproces, rechten en plichten als werknemer en collega. Over keuzes maken bij de aanschaf van producten en diensten, rekening houden met maatschappelijke belangen zoals duurzaamheid en gezondheid. Over bewust consumeren en produceren

Noorderpoort Connectie

Klik hier de link van de wiki voor Noorderpoortconnectie.

Inspiratie

Klik hier voor het kennispunt MBO Burgerschap. 

Bronnen

  • Het arrangement Loopbaan en Burgerschap (LOB) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Pedagogisch werk Onderwijs assistent Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-03-09 09:21:35
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    2017 PW - P BO - sjabloon1
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=Bsdn9Qcae_A
    https://www.youtube.com/watch?v=Bsdn9Qcae_A
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Onderwijs assistent, Pedagogisch werk. (2017).

    2017 PW - P BO - sjabloon1

    https://maken.wikiwijs.nl/102298/2017_PW___P_BO___sjabloon1