Naar bronnen verwijzen (en plagiaat voorkomen)

Naar bronnen verwijzen (en plagiaat voorkomen)

Introductie

Informatie gebruik je gedurende je gehele project om te komen tot een goed eindresultaat. Je hebt mogelijk al de andere bouwstenen voor informatievaardigheden doorgewerkt, met uitleg en gereedschappen voor het vinden van informatie en het beoordelen van de geschiktheid ervan. Intussen heb je vast informatie gevonden die relevant is voor je project. Hoe voeg je deze informatie toe aan je rapport (zoals een plan van aanpak of een ontwerpdocument)? En waar moet je hierbij op letten?

In deze bouwsteen leggen we uit wat plagiaat is en hoe je het kunt voorkomen door te citeren en op een consistente manier naar bronnen te verwijzen.

Eerst gaan we in op waarom je überhaupt andere bronnen zou willen aanhalen, gevolgd door een sectie over wat plagiaat is en wat niet. Om plagiaat te voorkomen zul je je bronnen moeten aangeven, dus we laten je twee veelgebruikte citatiestijlen zien die je zou kunnen gebruiken om dit op een consistente manier te doen. Ook gaan we in op twee manieren om de informatie in je verslag te verwerken: citeren en parafraseren. In de opdrachten zoek je op hoe je veelgebruikte soorten bronnen kunt citeren en pas je dit toe op je project. Kijk vooral ook naar de praktische tips - hierin staan antwoorden op vragen en problemen die we vaak tegenkomen in de praktijk.

Heb je vragen of opmerkingen over deze bouwsteen? Neem dan contact op met Danny Plass (Saxion).

Colofon

Het arrangement Naar bronnen verwijzen (en plagiaat voorkomen) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2020-09-18 03:40:51
Licentie
CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Informatie gebruik je gedurende je gehele project om te komen tot een goed eindresultaat, maar hoe verwijs je netjes naar de informatiebronnen die je hebt gebruikt? Hoe voorkom je plagiaat? In deze bouwsteen leggen we uit wat plagiaat is en hoe je het kunt voorkomen door te citeren en op een consistente manier naar bronnen te verwijzen. Dit is een HBO-ICT bouwsteen voor Onderzoek in Onderwijs.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
apa, beschikbaar werk, bieb, bouwsteen, bronverwijzing, hbo ict oio, informatievaardigheden, onderzoek, plagiaat, showroom

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

hbo-ict open-oio. (2018).

Informatie beoordelen

https://maken.wikiwijs.nl/129989/Informatie_beoordelen

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open