Jsc dak en gevelbegroening

Jsc dak en gevelbegroening

Dak en gevelbegroening

groene gevel
groene gevel

intro

VHG promofilm

Milaan

levende gebouw. Praat groen met me!

van Ginkel

Logistiek

kraan
kraan
big bag
big bag

logistieke uitdagingen

Materialen moeten op een dak worden aangebracht. Vaak grote hoeveelheden, veel gewicht.

Inzet van groot materieel wordt vaak toegepast.

 

Je wilt dat de producten op exact de juiste tijd op de werkplek komen.

Planning van dit soort klussen vergt dus veel voorbereiding.

Want als je een kraan huurt en op dat moment is het product niet aanwezig, dan kost dat tijd en geld.

 

Daarnaast werk je op hoogte. Ook hier moet je in de planning rekening mee houden.

Personeel gaat soms via een lift of trap naar het dak.

 

Je werkt op hoogte. Gevaarlijke situatie dus denk aan je veiligheid!

veiligheid op daken

Werken op daktuinen brengt risico’s met zich mee, vooral bij het betreden of het belopen van het dak. Ook lichtkoepels, dakramen en op het dak geplaatste installaties kunnen valgevaar opleveren. Voor andere werkzaamheden op hoogte kunt u het onderwerp “Werken op hoogte” uit de arbocatalogus raadplegen. Zie link hieronder.

arbo catalogus daktuinen

veiligheidsharnas
veiligheidsharnas
dakrandbeveiliging
dakrandbeveiliging

Veilig werken video

harnas op dak

flying gardeners

pendule effect (slingereffect)

slingereffect

maatregelen pendule effect

dakankers

Een mooie oplossing is het plaatsen van een dak anker op een dak. Bij onderhoud aan de daktuin kun je als hovenier nu veilig werken.

dakanker

voordelen dak en gevelbegroening.

sedumdak op een bushokje. studenten Zone college

(Bron van Ginkel groep)

Een dakbegroeiing, daktuin of gevelbegroeiing zien er niet alleen mooi uit, een dakbegroeiing, daktuin en/of gevelbegroeiing bieden ook vele gebruiks- en financiële voordelen. Dakbegroeiing en gevelbegroeiing dragen bij een duurzaam dak en gebouw en zijn in de hedendaagse architectuur niet meer weg te denken.

appartementen buitenland op heuvel
appartementen buitenland op heuvel

levensduur dak

Duurzaamheid en levensduur van daken

Door het toepassen van dakbegroeiing kan de levensduur van daken worden verlengd. Dit is in meerdere onderzoeken onderzocht en geconcludeerd. Op een warenhuis in London, waar in 1938 een groen dak is toegepast, bleek na 50 jaar de dakbedekking in een uitstekende staat. Door het verminderen van de temperatuur op de dakbedekking (membraan) zal de levensduur worden verlengd. Ook komt de UV-straling niet direct op de dakbedekking en zal het dak minder fysieke schade lijden door het niet, of minder direct belopen van het dak.

energie

Energie

Dakbegroeiing heeft een positieve invloed op het binnenklimaat van een gebouw door de isolerende werking. Door het substraat en de beplanting wordt er minder omgevingswarmte van buiten naar binnen doorgegeven. Door de warmteopslag, fotosynthese en het proces van waterverdamping van de plant zal de omgeving hiervan afkoelen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de dikte en type dakbegroeiing substraat, type groen (planten, struiken en gewassen) en de opbouw van het constructieve gedeelte inclusief de isolatie, bepalend zijn voor de warmtewinsten en verliezen.

temperatuur sedumdak

luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit

Dakbegroeiing en groene gevels dragen bij aan verbetering van de luchtkwaliteit en gaan de effecten van klimaatverandering tegen. Door het vastleggen en opnemen van CO2, NO2 en fijnstof (PM10). Fijnstof komt door wind terecht op de vegetatie van het groendak en groene gevels. Fijnstof en gasvormige verontreiniging zoals NO2 zorgen allebei voor luchtvervuiling. De vegetatie werkt als een soort stofzuiger: in droge periodes vangt de vegetatie stof op uit de lucht en dat stof wordt met de eerstvolgende regenbui van de bladeren afgespoeld en komt op en in de grond terecht. Dit proces zorgt ervoor dat er een constante verversing is van de lucht. Bij een zwart dak kan opstijgende lucht juist voor opwarming zorgen omdat veel fijnstof wordt opgewerveld. De aanleg van groene daken en gevels betekent dus een verbetering van de luchtkwaliteit.

 

Fijnstof zie je niet, maar is er wel! Check dit filmpje!

fijnstof

biodiversiteit

Biodiversiteit  Waar wordt gebouwd, wordt het microleven doorgaans verstoord. Een groendak helpt mee om dit microleven en de ecologische kringloop weer snel op gang te brengen. Groendaken bieden een belangrijke toevluchthaven voor microleven in stedelijke gebieden. Door de keuze voor de juiste hoeveelheid substraat en een grote variëteit aan planten, wordt de biodiversiteit gestimuleerd. Onderzoek in Zwitserland en Engeland toont zelfs aan dat groendaken ruimte kunnen bieden aan zeldzame insectensoorten. 

biodiversiteit
biodiversiteit

water

Water

Omdat regenbuien door de klimaatverandering over de hele wereld steeds heviger worden, is het reduceren van de belasting van het riool een belangrijk voordeel van een dakbegroeiing.  Gebouwen moeten tegenwoordig zo ontworpen worden, dat ze geschikt zijn om de huidige uitdaging van hevige regenval te trotseren. De laatste jaren gebeurt het steeds vaker dat wateren buiten hun oevers treden en gebieden onder water komen te staan. De economische en milieutechnische schade hiervan is meestal groot. Zeker in een dichtbevolkt land wordt waterretentie van daken steeds belangrijker. 

waterinfiltratie

Een mooi voorbeeld van een waterinfiltratieproject is de Seringstraat in Zwolle.

Zie You tube film hieronder.

klimaat actieve seringenstraat

water geven

Gevelbegroening en dakbegroening kosten veel bij de aanleg. Met name gevelbegroening kan kwetsbaar zijn voor tekort of overmaat aan water, waardoor de beplanting slecht groeit of zelfs dood gaat. Een investering in een vochtmeter is dan geen slechte investering.

Hieronder 2 artikelen, met info over een vochtsensor en watergift.

geluid

Geluid  Dakbegroeiing, daktuinen en groene gevels kunnen ook voor geluidsisolatie zorgen, dit is echter tot op heden nog niet gekwantificeerd. Hoewel er op wetenschappelijk gebied nog weinig gepubliceerd is over geluiddemping van dakbegroeiing en groengevels, zijn de voortekenen positief.

combi met zonnepanelen mogelijk

Zonnepanelen en groendak

Zonnepanelen presteren bij een temperatuur vanaf 25 graden Celsius en hoger steeds minder goed. Het zou gaan om een rendementsdaling van ongeveer 0,5 procent per elke graad hierboven, omdat bij een stijgende temperatuur de elektrische weerstand toeneemt. Bij 45 graden Celsius heb je dus al snel 10 procent minder rendement. Nu wordt het in ons land zelden 45 graden, maar net boven traditionele platte daken kan de temperatuur in de zomer toch echt behoorlijk oplopen. Een groendak daarentegen heeft een remmende werking op de temperatuurstijging. Dit vanwege (onder meer) de verdamping door de plantjes van water. Op een proefdak met identieke zonnepanelen maar met een verschillende ondergrond: twee op een bitumen ondergrond waarvan één laag en één schuin omhoog is bevestigd, en één op een extensieve dakbegroeiing, gemonteerd op een schuin omhoog gericht bevestigingsraam. De resultaten werden gemeten aan de hand van 27 sensoren en één weerstation voor het meten van de luchttemperatuur, windsnelheid en de sterkte van het zonlicht.  De proef is uitgevoerd conform de internationale Standaard Test Condities (STC). Uitgangspunt was de claim van de fabrikanten dat een zonnepaneel een genormeerde opbrengst heeft van 1000 Watt per vierkante meter bij een temperatuur van 25 graden Celsius. De maximale (piek) opbrengst wordt uitgedrukt in Watt-peak (Wp).   De eerste constatering die aan de hand van de meetgegevens kon worden gemaakt, was dat de temperatuur boven het groendak dichter bij de werkelijke buitentemperatuur bleef dan in de andere twee gevallen. Om de effecten hiervan goed in beeld te krijgen, werd vervolgens gebruik gemaakt van de cijfers uit 2010, die aangaven dat bij een temperatuur vanaf 25 graden de lucht boven het groendak gemiddeld 8 graden koeler was dan boven de beide bitumen daken. Dit komt neer op een rendementsverschil van 4 procent tussen ‘traditionele energiedaken’ en ‘groene energiedaken’, in het voordeel van deze laatste. Als extra bewijs tot bovenstaande conclusie is het onderzoek van Zurich University of Applied Sciences in Bazel. De studie bevestigt het idee dat zonnepanelen beter functioneren als ze op een laag vegetatie staan. Planten brengen waterdamp in de lucht en voorzien de zonnecellen van extra koeling. Vooral bij hoge temperaturen werken de zonnepanelen daardoor efficiënter.

Mooi! (er)

Hieronder een dak voor en na het leggen van sedummatten.

Links kijk je op het zwarte dakleer. Rechts op een groene sedummat.

voor
voor
na
na

Voordelen 7x

https://donkergroep.com/nl/donker-groen/nieuws/7-redenen-waarom-een-groendak-onmisbaar-is-in-de-stad/

achtergrondinformatie klimaat

nationale groendag 2020 klimaat

gevelbegroening

Aldi Engeland Mobilane systeem
Aldi Engeland Mobilane systeem

klimplanten

wilde wingerd
wilde wingerd
klimop
klimop

Klimplanten met hechtwortels zoals klimop (Hedera) en boomwurger (Campsis) kunnen zich op muren hechten. Ook kan een plant zoals de wilde wingerd (Parthenoxcissus) met hulp van zuignappen tegen een muur groeien.

schade door hechtwortels of zuignappen

zuignap wilde wingerd
zuignap wilde wingerd
schade klimop
schade klimop

 

De hechtwortels van de Hedera scheiden een zuur af. Hierdoor kan de plant zich hechten op stenen en hout. Dit zuur is uiteraard niet goed voor het houtwerk en de muren. Nadat de plant is verwijderd blijf je dit zien op de gevel.

Hetzelfde geldt voor de zuignappen. Maar niet elke klimplant beschadigd de muur....Zie foto.

niet altijd schade!
niet altijd schade!

slingerplanten en andere klimplanten

Slingerplanten kunnen met hulp van ondersteuning zich ergens omheen slingeren.

Er zijn linkswindende en rechtswindende soorten.

Naast de klimplant met hechtwortels en zuignappen kennen we:

*Klimplanten met stengeltranken. (Voorbeelden Druif, Passiebloem)

*Klimplanten met bladranken (Voorbeelden Lathyrus, Klokwinde)

*Klimplanten met hechtstelen. (Voorbeelden: Clematis, Tropaeolum)

 

Ook deze planten hebben ondersteuning nodig.

 

betonmatten

betonmat
betonmat

De betonmatten zijn met haken op de gevel bevestigd. Hierdoor hangen ze vrij en kan de plant, in dit geval een kiwi, tegen de gevel aan groeien.

leiplanten

Lei moerbei
Lei moerbei
Lei chaenomelis
Lei chaenomelis

 

Leiplanten kun je voor een gevel leiden. Dit doe je door uitbuigen van takken en specifiek snoeien.

leifruit
leifruit

groenwanden

mobilane aanleg groenwand

Groene wanden zijn systemen die je voor de buitenmuur plaatst. In de groene wand zet je de planten. Systemen zijn voorzien van een watergeefsysteem. Hieronder een link naar heel veel achtergrond informatie.

lesstof groene wanden
lesstof groene wanden

facade wand

facade

wandsysteem Elmich

In de video de opbouw van een groenwand. Je ziet in de film hoe bakken met een speciale constructie aan de wand worden gehangen.

Elmich VGP Greenwall

binnenbeplanting (hydrocultuur)

bomen binnenbeplanting
bomen binnenbeplanting
mos schilderij Curatio
mos schilderij Curatio

Plantenwanden kunnen ook in een pand worden geplaatst en beplant met kamerplanten.

Interieurbeplanting valt buiten dit arrangement, maar wordt toch kort aangestipt.

Meestal is de beplanting geteelt op hydrocultuur.  Hieronder meer info.

geveltuinen

geveltuinen Haarlem
geveltuinen Haarlem

info geveltuinen

aanleg geveltuin Zone.college

Stel dat je niet de muur zelf kunt of wilt gebruiken om te laten begroeien met klimplanten of slingerplanten, dan kun je kiezen voor geveltuintjes. Zelf de aanleg van een geveltuin heeft zo zijn voordelen. Hierboven een video van aanleg van geveltuintjes in Zwolle. Hieronder een link met nog meer informatie.

geveltuin info

dakbegroening extensief (sedumdaken)

sedum dak

Er zijn verschillende systemen. Links op de foto een 5 laags systeem. Recht een vergelijkbaar systeem. Daarnaast bestaan er kant en klare cassettes. 

opbouw sedumdak Markvoort
opbouw sedumdak Markvoort
opbouw sedumdak
opbouw sedumdak

Grind

Bij de dakranden en rondom dakramen wordt een grindstrook gebruikt. Reden hiervoor is dat overtollig water snel kan worden afgevoerd naar de regengoot. De minimale breedte van deze grindstrook is 20 centimeter en er wordt een minstens 5 cm dikke laag gestort.Om te voorkomen dat het grind over loopt in de sedummatten wordt een aluminium profiel geplaatst. Zie foto's.

Gebruik grof grind. 32 mm groot. Reden is dat vogels kleinere korrels kunnen pakken met hun snavel en van het dak kunnen gooien. 

profiel grindrand
profiel grindrand

film opbouw sedumdak cassettes

ekogras groendak

Hellend groendak

Naast platte daken kun je met hulp van deze cassettes ook een schuin dak bedekken met sedum.

voor en nadelen sedumdak

1. Voordelen

Verhoogde levensduur dak
De beplanting zorgt voor een bescherming tegen zonlicht en regen, en tegen extreme temperatuurverschillen. Hierdoor gaat het dak langer mee.
Warmte- en geluidsisolatie
De extra isolatie en geluidsabsorberende eigenschap van sedumdaken zorgt ervoor dat je minder last hebt van hebt van omgevingsgeluid. Ook geluid van regen en hagel wordt gedempt. In de winter houdt de sedumlaag de warmte vast, en in de zomer creëert het een koelend effect

– Meer dieren
Bij een stukje natuur horen dieren. Afhankelijk van de soort planten, zal dit insecten of vogels aantrekken. Meer biodiversiteit dus!

2. Nadelen

 

– Extra gewicht
Het extra gewicht van de bodem en de plantjes kan ervoor zorgen dat er een aanpassing van het dak nodig is. Raadpleeg daarom altijd een adviseur.
– Lekkages
Indien het sedumdak niet goed is aangelegd, kan dit resulteren in lekkages. Zorg daarom dat de aanleg goed gebeurt.

onderhoud
Een sedumdak vraagt niet om veel onderhoud. De vetplantjes kunnen zichzelf goed onderhouden. Wel moet onkruid zo nu en dan verwijderd worden.

gewicht plus sneeuw

De beplanting en materialen hebben een bepaald gewicht. Het substraat weegt minder dan een kilo per liter, maar het substraat kan zich vullen met water. Daarnaast kun je te maken krijgen met sneeuwval. Daarom wordt een extra marge in gewicht dakconstructie aangehouden.

En als je daar nu onvoldoende rekening mee houdt? Klik op de link om te kijken wat er dan kan gebeuren...

dak en gewicht sneeuw

voor en na afbeeldingen

voor en na
groendakcoach link

mooie aanleg voorbeelden

woonboot met sedumdal
woonboot met sedumdal

stappenplan aanleg daktuin met ven

bushokje met sedum

beplanting sedumdak

Hieronder de soorten die vaak op een sedumdak worden aangeplant.

Klik op de link om de planten te bekijken en je zult merken dat bepaalde sedum soorten wat beter tegen schaduw en/of vocht kunnen dan andere soorten.

sedum album 'Coral Carpet’

sedum lydium

sedum sexangulare

sedum spurium 'album superbum'

sedum spurium "purpurteppich"

sedum kamtschaticum

sedum reflexum

sedum cauticola

aanbrengen substraat

Substraat aanbrengen kan op verschillende manieren:

Spuiten met slang, bigbags, kiepen of kubels.

slang
slang
bigbags
bigbags
kiepen
kiepen
kubel
kubel

aanbrengen substraat Donker

verspreiden granulaat

detail granulaat

big bags granulaat

aanbrengen substraat video jiffy

jiffy

Substraat kan ook op het dak worden geblazen. Zie video.

aanbrengen sedum beplanting

Vaak worden kant en klaar matten gebruikt, maar je kunt ook kiezen voor pluggen, inzaaien of hydroseeding.

hydroseeding
hydroseeding
zaai
zaai
mat
mat
plug
plug

live roof (Amerika)

De video's zijn opgenomen in Amerika. Ze geven een goed beeld hoe een groendak of sedmdak wordt aangelegd. Vanzelfsprekend is er andere regelgeving dan in Nederland.

live roof installation

aanleg grasdak live roof

sedumsysteem met minder gewicht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is een systeem met een dunne laag steenwol. Hierdoor krijg je bij een volledige verzadiging minder gewicht op het dak en heb je minder eisen aan je dakconstructie. Ook voor dit systeem geldt dat je een berekening zou moeten uitvoeren of je dakconstructie het gewicht kan dragen.

De fabrikant geeft de volgende info over dit product;

  • Laag Nr 1 : Sedum matten.
  • Laag Nr 2 : Substraat matten. 20 mm dik
  • Laag Nr 3 : Drainage matten. 20 mm dik.

Het Sedumdak 123 systeem.

  • Dit systeem is geschikt voor platte en hellende daken tot maximaal 15 graden
  • Het maximale gewicht per m2 geheel waterverzadigd is 45 kg
  • Het water bufferende vermogen is 31 liter per vierkante meter.

aanleg 123 systeem

123 sedumdak op woonboot

Hierboven een video waarbij je ziet hoe dit systeem wordt aangelegd. Hieronder een link met meer informatie:

sedumworld 123 systeem
123 systeem

123 cassettes

cassette beurs
cassette beurs
onderkant cassette
onderkant cassette

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is een sedummat die wordt gekweekt op materiaal wat in beddenmatrassen zit.

De fabrikant meldt het volgende over dit product:
Materiaal gerecycled polyurethaan schuim
Waterbufferend  vermogen per m2 : 36 liter
Gewicht per m2 : 58 kg

 

In de link hieronder meer info:

sedumcassettes

Sedum op hellend dak

Deze cassettes worden nog gevuld met substraat. Daarna worden er sedummatten op gelegd. Met hulp van deze cassettes kun je sedum op een hellend dak laten groeien. 

daktuinen intensief

van ginkel

time lapse daktuin idverde

heijmans

nog meer voorbeelden!

jonkers daktuin

jonkers aanleg daktuin NRE terrein Eindhoven

verharding

keramische tegels op een dak met max 1 cm hoogteverschil

Hierboven een beschermlaag tussen tegels en het dak. Dit systeem is te gebruiken bij hele klene afwijkingen in hoogte.

Hieronder een systeem om grotere verschillen op te vangen, zonder dat je het risico loopt dat het dak beschadigd.

hoogteverschil 2cm keramisch
hoogteverschil 2cm keramisch

(constructie)eisen gevelbegroening

Zeker bij hoge gebouwen zal het hard kunnen waaien. De beplanting moet dit kunnen verdragen.

In de video een test of de beplanting windbestendig is... 

wind test

boomplantprojecten in beeld

Trudo, aanplant bomen

trudo vlog3

boomveren, urban jungle project, Alphen aan de Rijn

museum Boijmans van Beuningen

bloembakken

Nog een voorbeeld. IDVerde legde deze daktuin aan in Endhoven. Het gehele dak is betegeld, maar er zijn 85 polyesther bloembakken geplaatst. Hierdoor krijg je een mooie daktuin.

idverde strijp-s
idverde strijp-s

Bruindak

Bruindak

bruindak
bruindak
bruindak 2
bruindak 2
Bruindak
Bruindak

waterdak

Waterdak

waterdak tekst
waterdak tekst
waterdak
waterdak

dakmoestuin

daktuin van Ginkel Amsterdam
daktuin van Ginkel Amsterdam
daktuin Adam 2
daktuin Adam 2

Alles kan op een dak! Dus ook een dakmoestuin. Boven foto's van een dakmoestuin project van van Ginkel in Amsterdam. Onder 2 filmpjes over de dakmoestuin de dakakker in Rotterdam.

dakakker 2

dakakker Rotterdam

Onderhoud. Aandachtpunten

aandachtspunten

Eigenlijk verschilt een daktuin niet van een gewone tuin als het gaat om de aandachtspunten/

 

Denk aan de aanlegconstructie. Een fout in de aanleg kom je weer tegen in het onderhoud!

 

Daarnaast moet je rekening houden met water, licht en voeding en hier je beplanting op aanpassen. Dus ook hier speelt plantenkennis en bodemkunde een rol.

constructie

Sedumbeplanting glijdt hier naar beneden. Steil dak, dunne laag substraat, geen rand met grind toegepast.

constructie
constructie

mooi!

Hier een goed voorbeeld. Ook na jaren onderhoud een mooi beeld.

goed start
goed start
goed later
goed later

minder fraai!

Oorzaak is uitspoeling substraat en dat kan mede door te veel water te geven.

start fout
start fout
fout later
fout later

water geven

druppelen
druppelen
geen water
geen water

Oorzaak is bevroren waterleiding....

licht

schaduw
schaduw

plantenkennis

Klim-, slinger- en leiplanten worden vaak gesteund.
Sommige Klimplanten groeien uit zichzelf tegen een muur door middel van:
–Hechtwortels. Voorbeeld klimop (Hedera).
–zuignapjes. Voorbeeld wilde wingerd (Parthenocissus).
–Draaiende bladstelen. Voorbeeld Clematis
–Bladranken. Voorbeeld Siererwt en doperwt.
–Takranken. Voorbeeld druif.
hechtwortel
hechtwortel
zuignap
zuignap
bladrank
bladrank
takrank
takrank

bloeden

Let op: de druif (Vitis) en de kiwi (Actinidia) kunnen bloeden. Deze planten niet in het vroege voorjaar snoeien, maar net als de ABC bomen in een andere periode.
druif
druif
bloedende-kiwi.jpg
bloedende-kiwi.jpg

zelfhechtende planten

Afbeelding35.jpg
Afbeelding35.jpg

Bij klimplanten let je op de manier waarop de plant klimt. Bij zelfhechtende planten, die hun blad als sierwaarde hebben,  bestaat het snoeien uit het vrijhouden van ramen en deuren. Bij bloeiende struiken pas je dezelfde regels toe als sierheesters.

leiplanten

Voor het snoeien van leiplanten pas je dezelfde regels toe als voor sierheesters.
Leiplanten klimmen van nature niet tegen een muur. Deze struiken leiden we tegen een muur op. Vooral soorten met slappe twijgen worden hiervoor gebruikt. Voorbeelden zijn de vuurdoorn (Pyracantha),leirozen en leiperen.
Wanneer klim/slinger/ en leiplanten niet gesnoeid worden verwilderen ze snel. Vaak moet
je dan drastisch ingrijpen. Vaak worden struiken net boven de grond afgeknipt. Een aantal takken wordt aangebonden, de rest wordt verwijderd.
Afbeelding37.jpg
Afbeelding37.jpg
Afbeelding36.jpg
Afbeelding36.jpg

slingerplanten

Afbeelding38.jpg
Afbeelding38.jpg
Slingerplanten groeien tegen een voorwerp door er omheen te draaien. Deze groep kan niet uit zichzelf tegeneen muur groeien. Voorbeelden zijn de blauwe regen (Wisteria) en de kamperfoelie(Lonicera).
 
Slingerplanten zijn erg moeilijk te snoeien, omdat de takken overal omheen draaien. Snoei is vaak niet noodzakelijk. De blauwe regen wordt wel gesnoeid. Jonge scheuten worden sterk ingekort, Op de korte stukjes zal de blauwe regen bloemscheuten maken.

Duidelijke video met goede tips!

snoei blauwe regen

snoei blauwe regen

vaste planten en heesters die geschikt zijn voor gevelpanelen

interessante links

link naar keuzedeel niv 3 en 4

esveld zoeken op eigenschappen bodem en licht
esveld

ebben zoektool

wur dak en gevelgroen

dutch greenroof

Donker groep projecten

idverde daktuinen

Koninklijke van ginkelgroep

optigroen

Mobilane

www.dakdokters.nl

metropolder (waterdaken)

polderdaken (wateropvang op dak)

green deal

wiki vertical farming (WUR)

veenstra daktuinen

nog meer inspiratie

Park Royal on Pickering

handreiking natuurdaken

sedum dakpannen

dakpan 1
dakpan 1
dakpan 2
dakpan 2

Deze dakpannen met sedum worden op een houten dak bevestigd.

Naast platte daken kun je met hulp van deze cassettes ook een wat stijlere wand met sedum bedekken....

dobberbomen

Bomen op daken zitten in een bepaalde constructie. Dus met eenzelfde constructie kun je ook op water een boom of bos planten....

dobberboom
dobberboom
constructie dobberboom
constructie dobberboom

dobberbos

Groene hangmatten!

http://www.singulargreen.com/en/
Singular green

Groene matten
Groene matten