Onderzoeksgegevens verwerken

Onderzoeksgegevens verwerken

Introductie

Als ICT student of professional word je geacht onderzoeksvaardig te zijn. Dat betekent dat je weet hoe je je jouw onderzoek afbakent, onderzoeksvragen opstelt, en dat je die gaat beantwoorden. Daarvoor ga je op zoek naar de juiste informatie. Het vinden van de juiste en relevante informatie, begint met het stellen van goede vragen. Als je een manager inzicht in zijn data wil geven door datavisualisatie, moet je er eerst achter zien te komen wat hij nodig heeft. Is het uiteindelijke doel om levertijden te verkorten, of om applicaties met elkaar te vergelijken, dan moet je hiervoor eerst data verzamelen. Die data analyseer je en ga je vertalen tot bevindingen of onderzoeksresultaten. Met die data geef je de onderbouwing van de beantwoording van jouw onderzoeksvragen.

Als je met een gestructureerde en goed opgezette methode naar verzamelde data kijkt, kun je de gestelde vraag beter beantwoorden. Je ziet of je de juiste data hebt gevonden, of je hiermee de vragen ècht kunt beantwoorden. Is jouw onderzoek betrouwbaar: zijn de resultaten hetzelfde als je het onderzoek opnieuw zou uitvoeren?
En is jouw onderzoek valide: zeggen de resultaten iets over dat wat je wilde onderzoeken?

In het DOT-framework zul je jouw data vooral verzamelen in de onderzoeksstrategie VELD. Wat je gevonden hebt in VELD, leg je vast in een vorm waarmee je een volgende stap kunt zetten. Zo kun je processen in een procesmodel weergeven, en de bijbehorende doorlooptijden in de vorm van een tabel. De analyse van alles wat je gevonden hebt, doe je bijvoorbeeld in LAB of WERKPLAATS. Daar kun de die gegevens verder verwerken, analyseren, combineren, visualiseren of in nieuwe inzichten vertalen. Uiteindelijke onderzoeksresultaten presenteer je in SHOWROOM.

HBOi-Onderzoeksframework

 

In deze bouwsteen worden verschillende technieken behandeld om te laten zien hoe je met data je onderzoek kunt onderbouwen. Dat gebeurt zowel bij kwalitatief als bij kwantitatief onderzoek, in de verschillende onderzoeksstrategieën, en ook in verschillende fasen van onderzoek. Binnen het onderzoeksframework maak je ook gebruik van de ondezoekscyclus. Soms wordt deze cyclus expliciet vermeld, maar niet altijd. Deze onderzoekscyclus laat zien dat het verzamelen en analyseren van data niet gebonden is aan één bepaalde situatie of aspect van onderzoek. Op elk moment, in diverse stadia van onderzoek kun je werken met data.

 

Onderzoekscyclus (Verhoeven, 2010)


De onderzoekscyclus wordt binnen onderzoek vaak ook meermaals doorlopen. Als het gaat om onderzoek dan verdiep je je in een situatie, waar kenmerken en eigenschappen bij horen, en die worden weergegeven als data. Als onderzoeker heb je dus data nodig. Maar nog belangrijker dan het hebben van data, is het interpreteren daarvan. Je moet weten wat het betekent, en daarom moet je data vertalen in informatie.

Stel je hebt een proces onderzocht, en je hebt gemeten hoe lang het proces duurt, en hoeveel personen er bij betrokken zijn en hoe vaak. Dan kun je dat in een procesbeschrijving weergeven, en dan kun je concluderen "dat proces duurt 3 dagen, dat is niet normaal!" Maar wat is normaal? Wat betekent deze doorlooptijd, is dat uitzonderlijk lang? Of juist veel korter dan het proces een half jaar geleden duurde?

Om jouw conclusies goed te onderbouwen, moet je de gevonden data dus bruikbaar maken en goed interpreteren.

Colofon

Het arrangement Onderzoeksgegevens verwerken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Jose Huisman Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-07-12 21:18:10
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Bij onderzoek stel je een vraag, en ga je op zoek naar antwoorden. Hiervoor verzamel je gegevens. Dat doe je zowel bij kwalitatief als kwantitatief onderzoek. Uit de verzamelde gegevens ga je conclusies destilleren, en die ga je formuleren als antwoord op je onderzoeksvragen. Hier gaan we vooral in op hoe je de verzamelde gegevens kunt analysen en vertalen naar conclusies. Dit is een HBO-ICT bouwsteen voor Onderzoek in Onderwijs.
Leerniveau
HBO - Bachelor;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
bouwsteen, gegevens analyseren, gegevens verzamelen, hbo ict oio, kwantitatieve data, lab, onderzoek, onderzoek doen, onderzoeksgegevens analyseren, technieken voor kwantitatief onderzoek

Bronnen

Bron Type
06 - Kwaliteit methoden
https://www.youtube.com/watch?v=tMHsjyeEJEg&t=0s&index=7&list=PLqBRJRr0exQc9sI23QrqnSRZd3zDcP9nO
Video
Onderzoek door Unicef
https://youtu.be/HFGVJJMDo4I
Video

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open