Arbeidsmigratie - v456

Arbeidsmigratie - v456

Introductie

De mens is altijd een migrant geweest, mensen verhuizen sinds heugenis naar andere streken en landen om daar een nieuw bestaan op te bouwen.

In vroeger tijden was dat verhuizen een tijdrovende en gevaarlijke onderneming, denk alleen aan obstakels als rivieren, bergen en woestijnen, en de afstanden die ze overbrugden, waren maar kort.

In absolute zin blijven afstanden gelijk maar de relatieve afstand is in onze tijd een stuk kleiner geworden. Verhuizen is makkelijker, sneller en meestal niet gevaarlijk. We kunnen zonder veel moeite ergens anders op de wereld aan het werk. Volgens de International Labour Organisation waren er in 2018 wereldwijd 164 miljoen arbeidsmigranten, een stijging van 9% ten opzichte van 2013. De ILO bekijkt deze cijfers elke vijf jaar. 

Dat zoveel mensen hun werk ergens anders zoeken heeft onder meer te maken met globalisering: vooral na 1980 zijn landen meer en meer met elkaar verweven geraakt. Globalisering werkt arbeidsmigratie in de hand en omgekeerd.

In deze opdracht staat dit wederzijdse verband tussen globalisering en arbeidsmigratie centraal.

Colofon

Het arrangement Arbeidsmigratie - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-15 12:49:50
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Arbeidsmigratie" besproken. Dit onderdeel behandelt de oorzaken van arbeidsmigratie. Sommige arbeidsmigranten zijn seizoensarbeiders die vaak op landbouwbedrijven werken, terwijl anderen juist voor een langere periode of permanent elders gaan werken. De beslissing van mensen om te verhuizen voor werk wordt beïnvloed door verschillende push- en pullfactoren; redenen om hun oorspronkelijke plek te verlaten en redenen om ergens anders naartoe te gaan. Bij de groei van arbeidsmigratie spelen multinationale ondernemingen een cruciale rol. Ze verplaatsen hun productie naar andere landen en nemen hun eigen personeel mee, wat resulteert in een nieuwe internationale arbeidsverdeling en het bevorderen van stedelijke ontwikkeling in gastlanden. Soms leidt arbeidsmigratie tot een zogenaamde "braindrain", waarbij hoogopgeleide individuen naar andere landen verhuizen en zo de groep mensen met hoogwaardige kennis verkleinen. De voortdurende globalisering, een proces van wereldwijde integratie op economisch, politiek en cultureel gebied, versterkt de omvang van arbeidsmigratie. Culturele globalisering, de uitwisseling van culturele uitingen en activiteiten over nationale grenzen heen, wordt verder aangewakkerd door massamedia en krijgt een extra impuls door het gebruik van nieuwe media en technologieën.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Migratie; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arbeidsmigratie, arrangeerbaar, braindrain, globalisering, pull factoren, push factoren, seizoensmigratie, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open