De wereld is (g)een dorp (meer) - v456

De wereld is (g)een dorp (meer) - v456

Introductie

Via dit netwerk van kunstmanen kun je op
elke plek op het aardoppervlak mensen bellen
elders op de wereld

Ooit woonde een groot deel van de mensen in dorpen. Het dorp was een plek waar men elkaar min of meer kende, waar de bewoners elkaar op vaste plekken ontmoetten, in een gebedshuis, op de markt of in een winkel. Op de markt en in de winkels waren producten te koop die meestal in het dorp zelf of net buiten het dorp waren gemaakt.
Het was een overzichtelijke gemeenschap. Gesloten ook, er werd immers niet zo veel gereisd. Men kwam nauwelijks het dorp uit en er kwamen weinig bezoekers het dorp in. Men was aan taal en kleding te herkennen.

Sinds een aantal jaren leeft meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Zowel de mobiliteit als de mogelijkheden tot communicatie over grote afstanden zijn enorm toegenomen. Net als de handel. Immens grote hoeveelheden goederen en kapitaal worden wereldwijd getransporteerd, als het moet in razend tempo.

Is de wereld een dorp geworden, één gemeenschap, zoals dat dorp van vroeger? Die vraag krijg je in deze opdracht voorgelegd en het is de bedoeling dat je probeert er een beargumenteerd antwoord op te geven.

Colofon

Het arrangement De wereld is (g)een dorp (meer) - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-15 12:33:55
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''De wereld is (g)een dorp (meer)" besproken. Door globalisering komt de wereld steeds meer met elkaar in verbinding te staan; er wordt ook wel gesproken over een global village. Dit proces van globalisering voltrekt zich vooral vanaf 1980 in een steeds hoger tempo. Het wordt gestimuleerd door multinationale ondernemingen, bedrijven die vanuit hun hoofdkwartier in meer landen of zelfs wereldwijd opereren. Globalisering wordt belemmerd door weerstand tegen culturele en economische verwevenheid, met zorgen over het verlies van lokale identiteit en economische ongelijkheid. Maar ook wordt censuur en beperking van vrijheid van meningsuiting zichtbaar, met toenemende beperkingen op media en internet in verschillende landen, wat kan leiden tot ongelijke toegang tot informatie en zelfs gevangenschap voor digitale activiteiten.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardijkskunde, arrangeerbaar, censuur, de uitvinding van de eeuw, global village, globalisering, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open