Het leven in de steden - h45

Het leven in de steden - h45

Introductie

Net als in de rest van de wereld heeft Brazilië een grote trek van plattelandsbewoners naar de steden gezien. Eerst groeiden vooral grote kuststeden als Rio de Janeiro en São Paulo enorm in omvang en inwonertal en nu groeien vooral steden in het binnenland.

Niet alle nieuwe stedelingen vinden werk, goede huisvesting en leven in welvaart en comfort. Integendeel: naast welvarende wijken zijn er ook wijken ontstaan waar mensen in armoede leven, kampen met werkloosheid en geweld en verstoken zijn van voorzieningen als stroom, water, riolering en andere voorzieningen die een wijk leefbaar maken en houden.
Bovendien hebben mensen in welvarende wijken nauwelijks of geen contact met mensen in armoedige wijken en er zijn rijken die zich helemaal afsluiten van de rest van de stad door hun wijk af te grendelen.

Deze opdracht gaat in op de vragen hoe het zover is gekomen en wat er nodig is om de tegenstelling tussen rijk en arm te verzachten.

Colofon

Het arrangement Het leven in de steden - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-15 11:14:08
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Ontwikkelingsland" wordt het thema ''Het leven in de steden" besproken. In 2018 had Brazilië een zeer hoge verstedelijkingsgraad, waarbij 86,6% van de mensen in steden woonde, vergelijkbaar met Nederland. Het verstedelijkingspercentage lag rond de 1,05%, wat ook aanzienlijk hoog is. Deze verstedelijking wordt aangedreven door banenverlies op het platteland als gevolg van mechanisatie en de toenemende werkgelegenheid in steden, waardoor er soms sprake is van 'landvlucht'. Het trage tempo van woningbouw als gevolg van de hoge verstedelijkingsgraad leidt tot de vorming van sloppenwijken aan de randen van de stad, die in Brazilië bekend staan als favelas. Veel van de bewoners van deze favelas werken in de informele sector, omdat er te weinig reguliere werkgelegenheid voor hen beschikbaar is. De rijkere inwoners van het land wonen in gated communities en hebben weinig zicht op de leefomstandigheden van de arme bevolking. Om de leefomstandigheden in de sloppenwijken te verbeteren, zijn er programma's opgezet om deze om te vormen tot reguliere woonwijken.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Arm en rijk; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, armoede, arrangeerbaar, favelas, gated communities, havo45, informele sector, sloppenwijken, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - h45

https://maken.wikiwijs.nl/151069/Kennisbank_Aardrijkskunde___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open