HACCP

HACCP

Inleiding

Welkom op de Wiki over HACCP!

Spreek uit: Ha-a-cé-cé-pé

HACCP is een afkorting en betekent 'Hazard Analysis and Critical Control Points'.  In het Nederlands: Gevarenanalyse en kritische controlepunten.

Dit is een controlesysteem wat is ontwikkeld om toe te zien of bedrijven hygiënisch werken wanneer ze voedsel aan het bereiden zijn, ook wel om de voedselveiligheid te testen. Wanneer bedrijven volgens dit systeem werken, kunnen ze voorkomen dat hetgeen wat ze bereiden onveilig is. Mogelijke gevaren in voedingsmiddelen kunnen zijn: bacteriën, schimmels, virussen, gifstoffen of bijvoorbeeld restanten van botjes. Wanneer mensen voedingsmiddelen consumeren waarbij niet is nagegaan of ze veilig zijn, worden ze ziek. Daarom is elk bedrijf dat met voedingsmiddelen werkt, verplicht om zich te houden aan de afspraken en regels volgens het HACCP. Dit doen ze door een voedselveiligheidsplan na te leven, die ze zelf hebben gemaakt (gebaseerd op de eisen vanuit het HACCP). Een verplicht onderdeel wat terug moet komen in het plan is bijvoorbeeld het werken met verschillende kleuren snijplanken voor verschillende voedingsmiddelen ter voorkoming van kruisbesmettingen.

In deze les gaan we dieper in op de verschillende hygiëne eisen waaraan je moet voldoen wanneer je met voedingsmiddelen werkt om te voorkomen dat mensen voor wie jij voeding bereid ziek worden. Daarnaast is het ook voor jezelf belangrijk om te weten hoe je je eigen eten moet bereiden wanneer je op jezelf gaat wonen. Het doel is dat je bewust wordt van je eigen handelen tijdens het koken!

Veel plezier en succes.

Colofon

Het arrangement HACCP is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Marleen van der Es Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-05-20 15:10:46
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Mede auteur: Tulay Yilmaz

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Een Wiki ter introductie van het onderwerp HACCP aan jongeren in het Praktijkonderwijs en het MBO Zorg en Welzijn.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
Handen wassen
https://www.youtube.com/watch?v=SwCLwcs4UL8&t=48s
Video
Handen desinfecteren
https://www.youtube.com/watch?v=NQF5V_rb4J4
Video
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open