Economische globalisering - h45

Economische globalisering - h45

Introductie

Wat heeft de globalisering betekend voor de arbeidsverdeling wereldwijd?
In deze opdracht kijken jullie naar een van de aspecten van de globalisering, namelijk de economische globalisering.

Wie tussen en binnen landen het meest (of minst) van de economische globalisering heeft geprofiteerd, ga je in deze opdracht onderzoeken.

Colofon

Het arrangement Economische globalisering - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-02 14:39:38
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Wereld'' wordt het thema ''Economische globalisering'' besproken. De productieketen omvat alle schakels die betrokken zijn bij het productieproces van goederen, van grondstof tot eindproduct en eindgebruiker. Aanvankelijk waren deze schakels vaak dicht bij elkaar gevestigd. Echter, door de stijgende koopkracht in geïndustrialiseerde landen ontstond er al snel vraag naar een breed scala aan producten, wat resulteerde in de import van grondstoffen van over de hele wereld. Dit leidde tot een internationale arbeidsverdeling, waarbij het winnen van grondstoffen plaatsvond in koloniën en de verwerking ervan tot eindproducten in koloniserende landen. Deze arbeidsverdeling hing nauw samen met de machtsverdeling tussen landen. Deze verschuivingen in de productieketen hebben ook gevolgen voor de ruilvoet, die de verhouding tussen import en export weergeeft. De ruilvoet wordt berekend door het gemiddelde prijsniveau van export te delen door het gemiddelde prijsniveau van import. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het belang van wereldwijde vrijhandel, waarbij het vrije verkeer van goederen en diensten tussen landen toenam. De economische globalisering en de daarmee samenhangende internationale arbeidsverdeling hebben geleid tot een wereldwijde verschuiving van arbeid, ook wel bekend als global shift. Echter, niet alle landen profiteren in gelijke mate van deze ontwikkeling. Sommige landen hebben meer voordelen behaald dan anderen. Bovendien is er niet alleen sprake van ongelijkheid tussen landen, maar ook binnen landen profiteert niet iedereen op dezelfde manier van de economische globalisering. Dit fenomeen staat bekend als regionale ongelijkheid.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijksunde, arrangeerbaar, economische globalisering, globalisering, hv45, internationale arbeidsverdeling, productieketen, stercollectie, vrije handel, wereld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - h45

https://maken.wikiwijs.nl/151069/Kennisbank_Aardrijkskunde___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open