De motor van globalisering - h45

De motor van globalisering - h45

Introductie

In 1858 had Jacob van Niftrik (over hem lees je meer in Stap 1) bijna anderhalve dag nodig om een afstand van iets meer dan 150 kilometer hemelsbreed af te leggen. Nu kun je diezelfde afstand in iets meer dan 2 uur afleggen.
In deze les onderzoek je hoe het kan dat we steeds minder tijd nodig hebben voor het afleggen van dezelfde afstand en welke technologische ontwikkelingen daarbij van invloed zijn geweest. Kortom, het is een les over ‘tijd-ruimtecompressie’.

Tijd-ruimtecompressie en technologische ontwikkelingen staan in verband met de globalisering. Door technische ontwikkelingen (denk aan bijvoorbeeld de containerrevolutie) en vrijhandel is transport van goederen, kapitaal, informatie en mensen sneller en goedkoper geworden. Daardoor zijn de stromen van goederen, kapitaal en mensen over de hele wereld toegenomen. Dat levert globalisering op.

Samenvattend zou je kunnen zeggen dat technologische innovatie en vrijhandel de motoren zijn van het globaliseringsproces.

Colofon

Het arrangement De motor van globalisering - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-02 14:40:54
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Wereld'' wordt het thema ''De motor van globalisering'' besproken. Globalisering heeft geleid tot een afname van de relatieve afstand tussen plaatsen, waardoor ze sneller bereikbaar zijn en contact met verre bestemmingen veel gemakkelijker is geworden. Desalniettemin blijft de absolute afstand, gemeten in meters, onveranderd. Dit concept staat bekend als tijd-ruimtecompressie. De uitvinding van de container heeft bijgedragen aan het vergemakkelijken en versnellen van globalisering. Voor de containerrevolutie was maritieme handel slechts een klein deel van de wereldhandel. Nu verloopt maar liefst 90% van alle wereldhandel via zware zeeschepen, waarvan een groot deel containerschepen zijn. Bovendien hebben de ontwikkeling van geavanceerde technologieën, zoals het internet en smartphones, ook bijgedragen aan het verkleinen van de relatieve afstand. De hedendaagse samenleving is sterk afhankelijk geworden van moderne informatie- en communicatietechnologie (ICT) voor haar goede functioneren. De voortdurende vooruitgang in ICT heeft geleid tot een steeds meer technologisch geavanceerde samenleving. Het heeft de manier waarop we communiceren, informatie delen en zaken doen ingrijpend veranderd. Het internet heeft wereldwijde connectiviteit mogelijk gemaakt en heeft een enorm potentieel voor kennisuitwisseling en culturele interactie. Smartphones hebben ons constant toegang gegeven tot een wereld van informatie en hebben communicatie en interactie draagbaar gemaakt. De afhankelijkheid van moderne ICT brengt echter ook uitdagingen met zich mee, zoals digitale ongelijkheid en privacykwesties. Niet iedereen heeft dezelfde toegang tot technologie en het vermogen om er optimaal gebruik van te maken. Bovendien roept het gebruik van ICT ook vragen op over gegevensbescherming en privacy.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, hv45, stercollecties

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open