Bevolkingsontwikkeling van Nederland en Duitsland vergeleken - GEEL/ROOD

Natuurlijke bevolkingsontwikkeling vergeleken

Overeenkomsten en verschillen tussen natuurlijke bevolkingsgroei in Nederland en Duitsland
Je hebt inmiddels wel in de gaten dat de bevolking in Nederland en Duitsland zich gedurende dezelfde periode heeft ontwikkeld en dat er duidelijke overeenkomsten zijn. Toch zijn er ook grote verschillen. Daar waar het geboortecijfer tijdens de oorlog in Nederland laag was, was het geboortecijfer in Duitsland relatief hoog. Dit had te maken met de ideologie om een perfect Arisch ras te scheppen. Na de oorlog had Nederland te maken met een babyboom. Deze babyboom was in Duitsland niet zo groot.

In beide landen daalden het geboortecijfer in de jaren '70 sterk. Dit kwam doordat steeds meer vrouwen de anticonceptiepil gingen gebruiken. In Duitsland ontstond hierdoor zelfs een sterfteoverschot. In 1964 kreeg een vrouw in Duitsland gemiddeld 2,54 kinderen. Nu is dat vruchtbaarheidscijfer gedaald naar 1,5. In Nederland is het vruchtbaarheidscijfer 1,6. Pas als het vruchtbaarheidscijfer groter is dan 2,1, is er sprake van een natuurlijke bevolkingsgroei. Doordat de levensverwachting nog altijd toeneemt en het sterftecijfer nog laag is heeft Nederland nog niet te maken met een natuurlijke bevolkingsafname. Dit geldt niet voor Duitsland. Duitsland bevindt zich nu aan het begin van fase 5 van het demografisch tranistiemodel. In deze fase zal het sterftecijfer toenemen, en het geboortcijfer stabiel blijven. Hierdoor heeft Duitsland al wel te maken met een natuurlijke bevolkingsafname. Dat Duitsland zich eerder bevindt in een volgende fase dan Nederland komt doordat Duitsland eerder te maken had met een geboortegolf. In Duitsland was deze geboortegolf aan het begin van WOII. In Nederland juist na WOII. De bevolking van Duitsland is gemiddeld dus ouder dan de bevolking van Nederland. Bekijk maar eens deze animatie.

Bovenstaande vergelijking kun je mooi terugzien in de bevolkingspiramides van Duitsland en Nederland uit verschillende periodes.

 

 

Een duidelijke conclusie die we kunnen trekken is dat de bevolkingspolitiek in Duitsland een grote invloed heeft gehad op de bevolkingssamenstelling. Bevolkingspolitiek betekent dat de overheid maatregelen neemt om de bevolkingssamenstelling te beïnvloeden. Dit kan door het krijgen van kinderen te stimuleren of door immigranten toe te laten. De bevolkingspolitiek die werd uitgevoerd rond 1940 zie je nog lang terug in de bevolkingspiramide. In Nederland was er nauwelijks sprake van bevolkingspolitiek. Inmiddels neemt de overheid ook in Nederland allerlei maatregelen om de problemen rondom de vergrijzing op te lossen.

 

Oefening: Natuurlijke bevolkingsontwikkeling vergeleken

Start

Colofon

Het arrangement Bevolkingsontwikkeling van Nederland en Duitsland vergeleken - GEEL/ROOD is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Auteur Kunskapsskolan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-12-07 15:34:09
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
leerlijn, rerrangeerbare

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Natuurlijke bevolkingsontwikkeling vergeleken

Sociale bevolkingsontwikkeling vergeleken

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open