Bevolkingsontwikkeling in Duitsland - GEEL/ROOD - moederbestand

Op een doorsnee dag in Duitsland

Op een doorsnee dag in Duitsland

De Duitse bevolking bestaat uit ruim 80,5 miljoen inwoners (2017) en is hiermee de grootste bevolking van de Europese Unie (EU). Per dag worden er zo'n 1921 kinderen geboren en sterven er ongeveer 2583 mensen. De gemiddelde levensverwachting is voor de mannen 78,5 jaar. Vrouwen worden gemiddeld iets ouder, namelijk 83,3 jaar.

Berlijn is de hoofdstad en sinds 2005 is Angela Merkel (CDU: Christelijke Democratische Unie) bondskanselier. De positie van Merkel is te vergelijken met de positie van de minister-president in Nederland. Bekijk deze video.

Duitsland heeft geen koning, zoals Nederland, maar een president. De bondspresident heeft net als de Nederlandse koning geen uitvoerende macht, maar vooral een representatieve functie. Hij vertegenwoordigt Duitsland bij officiële gelegenheden.

Duitsland bestaat uit 16 deelstaten, de ‘Bundesländer’. Dichtbij Nederland ligt de deelstaat Noordrijn-Westfalen met Düsseldorf als hoofdstad. De meeste mensen in Duitsland wonen in de stedelijke gebieden.

Heel lang is Duitsland verdeeld geweest in twee gebieden: Oost-Duitsland en West-Duitsland. Bekijk maar eens deze afbeelding. In november 1989 kwam er een einde aan de scheiding door de val van de Berlijnse Muur.

 

Oefening: Op een doorsnee dag in Duitsland

Start

Colofon

Het arrangement Bevolkingsontwikkeling in Duitsland - GEEL/ROOD - moederbestand is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Auteur Kunskapsskolan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-12-07 15:29:11
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
leerlijn, rerrangeerbare
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open