Kringloop van gesteenten - v456

Kringloop van gesteenten - v456

Intro

Ongeveer 4,5 miljard jaar geleden ontstond de aarde. Met in den beginne een heet en vloeibaar oppervlak dat uiteindelijk afkoelde en is gestold tot een harde laag: de aardkorst.
Gesteenten in en onder de aardkorst begonnen aan een kringloop die nog steeds voortduurt. Gesteenten maken lange reizen in een kringloop die gaande wordt gehouden door endogene en exogene processen, die uit het binnenste van de aarde en van buiten op het aardoppervlak inwerken.

Onderzoek aan gesteente, aan uiterlijk en samenstelling, heeft ons het verhaal verteld over hun ontstaan en hun rol in de kringloop. Stenen, of beter de fossielen die ze bevatten, geven informatie prijs over flora en fauna van lang geleden.

Deze opdracht gaat in op de kringloop van gesteenten in en onder de aardkorst.

Colofon

Het arrangement Kringloop van gesteenten - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-09 14:42:14
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Aarde" wordt het thema ''Kringloop van gesteenten" besproken. Het Archeon was een periode waarin het aardoppervlak begon te stollen tot korst, ongeveer 2,5 miljard jaar geleden. Gedurende deze tijd ontstond de gesteentekringloop, waarbij meteorietinslagen stukken aardkorst vernietigden en magma vormden, dat later via vulkanen nieuwe korst creëerde. Hierdoor is het oorspronkelijke gesteente van het Archeon verdwenen en bestaat de huidige continentale aardkorst voornamelijk uit oudere gesteenten. Na het ontstaan van de aardkorst en de vorming van oceanen ontstond de waterkringloop, waarbij water verdampt, als neerslag op het land valt, gesteenten aan het aardoppervlak blootstelt aan verwering, en het losgeraakte materiaal door erosie wordt verplaatst en uiteindelijk sedimentatie plaatsvindt, waardoor exogene processen een essentieel onderdeel van de gesteentekringloop werden. In gebergten zoals deze zijn gesteenten zoals basalt en graniet aan het oppervlak te vinden, ondergaan ze verwering en erosie, waarbij sommige materialen ter plaatse blijven (verwering), terwijl andere door water, wind of ijs worden weggevoerd (erosie), waardoor sedimenten ontstaan die op zeebodems of land worden afgezet. Sommige gesteenten, zoals de meer dan 4 miljard jaar oude gesteenten in Canada en andere die minstens 1 miljard jaar onveranderd zijn gebleven, vallen buiten de kringloop en bieden inzicht in het vroege leven op aarde.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Systeem aarde; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardkorst, aardrijkskunde, archeon, arrangeerbaar, kringloop van gesteenten, meteorietinslagen, stercollectie, vwo456, zeebodem

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Start van de gesteentekringloop

De kringloop in de oceaanbodem

Bewegende aardkorst

Gestold magma

Basalt

Gesteenten op land

Sedimentgesteenten

Gesteenten veranderen

Kratons

Kringloop van gesteenten

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open