De motor van verandering - v456

De motor van verandering - v456

Introductie

Het was de Duitse wetenschapper Alfred Wegener (1880-1930) al in 1912 opgevallen dat de continenten als puzzelstukjes aan elkaar kunnen worden gepast. Inderdaad hebben ze ooit aan elkaar gezeten, meerdere malen zelfs in de loop van de geschiedenis van de aarde. Ze hebben zich altijd verplaatst, ze doen het nog steeds en ze zullen het blijven doen voor zover we kunnen overzien.

Niet alleen is na 1912 onomstotelijk bewezen dat Wegener gelijk heeft gehad, ook stelt de voortdurende beweging van de continenten ons in staat om te verklaren hoe gebergten ontstaan en waarom er op sommige plekken op aarde aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden.
Maar wat heeft de continenten voortdurend in beweging gehouden? Daarover gaat deze opdracht.

Colofon

Het arrangement De motor van verandering - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-08 14:50:43
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Aarde" wordt het thema ''De motor van verandering" besproken. Dit onderdeel beschrijft het uiteenvallen van Pangea en het ontstaan van gebergtes door een proces genaamd orogenese, wat een andere term is voor gebergtevorming. Dit wordt veroorzaakt door de beweging van de tektonische platen, die met enkele centimeters per jaar over het aardoppervlak verschuiven. Het uit elkaar bewegen van twee oceanische platen vanuit de mid-oceanische rug wordt ook wel "ridge pull" genoemd. Bij het onderduiken van een oceaanplaat onder een andere plaat (subductie) is er sprake van "slab pull", een kracht die de plaat de mantel intrekt. Vervolgens wordt uitgelegd wat de drijvende kracht is die ervoor zorgt dat deze platen in beweging komen. Dit komt door de stromingen van magma in de aardmantel. Door deze magma-stromingen ontstaat ook een ander verschijnsel aan het aardoppervlak: de hotspotvulkaan
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Systeem aarde; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, mid-oceanische rug, orognese, pangea, ridge pull, slab pull, stercollectie, subductie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open