Mensen herstellen landschappen - h45

Mensen herstellen landschappen - h45

Introductie

De mens krijgt een steeds beter beeld van de schade die ze toebrengt aan landschappen en milieu. Processen als verzilting, erosie en verwoestijning hebben een verwoestend effect op de aarde, terwijl bevolkingsgroei er juist voor zorgt dat er steeds meer vruchtbare grond nodig is.

Gelukkig komt daar nu verandering in. In 2015 hebben de Verenigde Naties duurzame ontwikkelingsdoelen opgezet om ervoor te zorgen dat we mensen en planeet ‘toekomstbestendig’ behandelen. Over de hele wereld zijn we bezig om schade aan landschappen te voorkomen en te herstellen.

Nieuwe technieken op het gebied van duurzaam landgebruik worden ingezet om gevolgen van ontbossing, verwoestijning, verzilting en versnelde erosie tegen te gaan.

Colofon

Het arrangement Mensen herstellen landschappen - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-09 12:59:03
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Aarde'' wordt het thema ''Mensen herstellen het landschap'' besproken. Dit onderdeel begint met het belang van duurzaamheid, inclusief duurzaam beheer van de bodem om een goede bodemkwaliteit te behouden. Om landdegradatie, zoals verwoestijning of ontbossing, tegen te gaan, moeten we de bodem op een duurzame manier behandelen. Drie vormen van landdegradatie worden besproken, samen met uitleg over duurzame oplossingen. Ontbossing veroorzaakt erosie en versnelde bodemerosie, wat het landschap minder vruchtbaar maakt. Om dit tegen te gaan, kunnen we vegetatie herstellen en terrassen gebruiken voor landbouw, wat de bodemerosie vermindert. Verzilting is het toenemen van het zoutgehalte in de bodem, wat de vruchtbaarheid aantast. Door efficiënter te irrigeren en overtollig water af te voeren via drainage, kunnen we verzilting verminderen. Verwoestijning, waarbij de woestijn zich uitbreidt, wordt aangepakt met projecten zoals "De grote groene muur" in Afrika. Deze natuurlijke muur strekt zich dwars door het hele continent uit om de woestijnvorming tegen te gaan. Deze veranderingen en aanpassingen laten zien dat het van cruciaal belang is om duurzaam met onze bodem om te gaan als we deze hulpbron in de toekomst op een vruchtbare manier willen blijven gebruiken. Door bewust te zijn van landdegradatie en te werken aan duurzame oplossingen, kunnen we onze bodem beschermen voor komende generaties.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Landschappen (en menselijke activiteit); Aardrijkskunde; Duurzaamheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, bodem, bodemerosie, duurzaamheid, havo45, landdegradatie, stercollectie, verwoestijning, verzilting

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open