Voor je ligt het nieuwe lesmateriaal van het vak Mens, Maatschappij & Internationalisering. Hopelijk heb je al een beetje een idee wat je van MMI kan verwachten. In deze introductie wordt uitgelegd wat MMI nu eigenlijk is én hoe je het beste met dit lesmateriaal kan werken.
Bij MMI maak je kennis met de ontwikkeling van de mens en (ons beeld van) de moderne wereld om ons heen. Daarbij is ‘internationalisering’ telkens het centrale uitgangspunt; want nog nooit was de wereldbevolking zo verbonden als in deze eeuw. Maar wat bedoelen we eigenlijk met internationalisering? Hoe zat het vroeger met internationale contacten tussen mensen? En welke invloed heeft internationalisering op de toekomst van de mensheid en de planeet waarop wij leven?
Dit soort vragen gaan wij per hoofdstuk vanuit 3 verschillende invalshoeken behandelen. Er zijn onderdelen die te maken hebben met geschiedenis, aardrijkskunde en economie. Naast huiswerkvragen bevat dit boekje ook een aantal groepsopdrachten. Sommige opdrachten zijn maar kort, opdrachten voor een cijfer kosten vaak wat meer tijd. Dat betekent ook dat je vaak zelfstandig én met medeleerlingen moet (samen)werken.Tenslotte heeft dit vak ook een eigen begrippenlijst waar je regelmatig de betekenis van belangrijke begrippen zult moeten invullen.
Naast de verschillende opdrachten krijg je over deze lesstof ook SO’s en een repetitie. Daarom is het allereerst belangrijk dat je altijd je huiswerk probeert te maken. Dit huiswerk vind je eigenlijk vooral in dit digitale lesmateriaal, hiernaast mag je ook een digitaal schrift op de computer bijhouden.
Tenslotte zijn jullie de eerste leerlingen die met dit nieuwe materiaal aan de slag gaan. Vertel het mij dan ook vooral als je vragen hebt, foutjes tegenkomt of een idee krijgt om dit vak (nog) interessanter te maken.Veel succes en plezier!
Meneer van Batenburg ( bat@hethwc.nl )
Hoofdstuk 1: Wat is MMI?
1.1 Wat is MMI?
MMI probeert dus kennis uit de geschiedenis, aardrijkskunde en economie te combineren. Natuurlijk weten jullie inmiddels wel een beetje wat deze vakken inhouden. Toch is het belangrijk om eerst te bespreken wat dit eigenlijk betekent. Ook is het goed om te bedenken welke zaken er bij elk vak horen en hoe je een onderwerp vanuit verschillende invalshoeken zou bestuderen. Op deze manier kunnen we de kennis uit de verschillende vakken beter herkennen én combineren.
#Opdracht 1. Zoek een omschrijving van de volgende begrippen en vul deze hieronder in. Je mag altijd woorden toevoegen/weghalen om jouw definitie zo duidelijk mogelijk te maken.
Toets: MMI: Geschiedenis, Aardrijkskunde en Economie
#Opdracht 2. Ga nu naar het digitale prikbord van jouw groepje. (De linkjes staan in de Magister Agenda.
Bedenk nu zo veel mogelijk onderwerpen die iets met geschiedenis, aardrijkskunde of economie te maken hebben. Zoek op internet naar tekst,plaatjes en filmpjes van deze onderwerpen en sla deze op.
Plak nu jouw plaatjes, met bijpassende uitleg, op het prikbord. Doe dit door in de werkbalk het icoontje (zie afbeelding hiernaast) aan te klikken en jouw plaatje te selecteren. Sleep nu jouw plaatje naar de cirkel waar jij jouw plaatje het beste vindt passen. Als jij vindt dat een plaatje bij meerdere vakken thuishoort, sleep je deze naar de de plek waar de bijpassende cirkels overlappen.
Tenslotte bespreken wij het prikbord kort na. Let hierbij goed op en onthoud de onderwerpen die jij het beste bij geschiedenis, aardrijkskunde of economie vindt passen. Dit kan jou tijdens de komende presentatie-opdracht nog goed van pas komen!
1.2 Groepsopdracht- De beste wereldkaart?
GROEPSOPDRACHT- De Beste Wereldkaart?
stap 0. Bekijk het onderstaande filmpje met belangrijke basiskennis over onze wereld.
stap 1. Verdeel de klas in groepjes van 4 leerlingen, binnen elke groep krijgt elke leerling een nummer van 1 tm 4.
stap 2. bedenk een strategie om zometeen samen de beste wereldkaart te tekenen, zonder daarbij een voorbeeld te gebruiken. [laat jullie strategie natuurlijk niet aan de andere groepen niet horen!]
stap 3. Alle nummers 1 komen naar de docent en mogen 10 seconden kijken naar de wereldkaart.Daarna ga je terug naar je groep en begin te tekenen wat je je herinnert. Hierna mogen alle nummers 2, 3 en 4 omstebeurt 10 seconden naar de wereldkaart kijken.Welk groepje weet de beste wereldkaart te tekenen?\
stap 4.Herhaal stap 3 een aantal keer. Na 20 minuten stopt elke groep met tekenen.
Stap 5. Nu moet er worden bepaald welkgroepje deze opdracht het beste heeft gedaan. Elke leerling krijgt een post-it waarmee op de beste wereldkaart gestemd kan worden. Loop 5 minuten door de klas en plak jouw post-it op de wereldkaart die jij het beste vindt. Het groepje dat de meeste post-its krijgt is de winnaar van deze groepsopdracht!
1.3 De wereld van iedereen
Bij MMI bestuderen wij de wereld (zoveel mogelijk) als één geheel. Daarbij is niet alleen de aardbol interessant, maar vooral de mensen die onze planeet bewonen. Klik maar eens op deze link https:/ /www.indexmundi.com/
Je ziet een enorm groot getal. Waar denk jij dat dit getal voor staat? Kijk nu eens wat langer, wat vind je van de snelheid waarmee dit getal groeit?
Precies, er zijn ontzettend veel mensen op onze planeet. En het aantal aardbewonders groeit bovendien ook ontzettend snel. Maar wat als wij, als experiment, nu eens zouden doen alsof er maar 100 mensen op aarde wonen? Als wij de echte verhoudingen behouden, hoe zou alles onder deze 100 mensen zijn verdeeld? Over deze vraag gaat de volgende opdracht.
Oefening: #Opdracht 3. De Wereld van 100 mensen. Bekijk de video en probeer de volgende vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Maak groepjes van 3 leerlingen. Elk groepje gaat een kleine presentatie maken over één land op de wereld. Hierbij worden de leukste feiten uit de geschiedenis, aardrijkskunde en economie van dit land toegelicht. Deze korte presentatie telt mee voort 1 SO cijfer.
Elk groepje maakt een korte presentatie (5 – 10 minuten) met daarin minimaal
1 Titeldia (vergeet jullie namen niet)
1 Dia geschiedenis
1 Dia aardrijkskunde
1 Dia economie
1 Dia met uitleg waarom jullie land het leukste is.
Gezien de lengte van de presentaties is het belangrijk dat je echt alleen de meest interessante informatie presenteert. Voor het vinden van de juiste informatie gebruik je de computer. Bedenk ook eens hoe jullie presentatie extra bijzonder kan worden. Hoe interessanter de presentatie, hoe hoger jullie cijfer!
Als jullie presentatie klaar is levert 1 leerling de presentatie in via opdrachten in Magister. Elke presentatie wordt door de docent én de klas beoordeeld op informatie, presentatie en creativiteit. Succes!
Hoofdstuk 2: Een Middeleeuws Wereldbeeld
2.1 Kruistochten: God Wil Het!
In de middeleeuwen (500-1000) is iedereen in Europa erg christelijk. Mensen gaan dagelijks naar de kerk en geloven letterlijk wat er in de Bijbel staat. Ook de christelijke geestelijken en met name de Paus hebben hierdoor veel aanzien, zij zijn immers de vertegenwoordigers van God op aarde. Tussen 1095 en 1291 vinden de kruistochten plaats in het Heilige Land, waar nu Israël en Palistina liggen. Dit is het eerste moment in de geschiedenis dat christelijk Europa wordt geconfronteerd met een beschaving die een ander wereldbeeld heeft, de Islamitische wereld.
Paus Urbanus II roept op tot de eerste Kruistocht in Clermont (1095)
De kruistochten waren ingezet na een oproep van paus Urbanus II in het jaar 1095. Hij vertelde in een bloedstollend verhaal aan de aanwezige ridders hoe christenen in Jeruzalem wilden gaandoor de moslims werden gemarteld en vermoord. De gelovigen schrokken erg van dit verhaal en besloten samen te strijde te trekken om het Heilige Land te bevrijden
De eerste kruistocht was een groot succes, en in 1099 werd Jeruzalem door de christenen veroverd. Daarbij werd de stad geplunderd en een groot deel van de bevolking vermoord. Uiteindelijk zouden er 9 kruistochten tussen christelijke en islamitische legers worden uitgevochten, met aan beiden kanten veel slachtoffers als gevolg.
Afbeelding uit de 12e eeuw. Een Islamtisch arts behandelt
een patient terwijl zijn leerlingen goed opletten.
Tijdens de kruistochten kwam er ook steeds meer contact tussen de christenen en de moslims. Het doel van de kruistochten was het Heilige Land te bevrijden van de 'barbaarse' islamistische cultuur. De christenen dachten dat de moslims werede barbaren waren, die niets wisten. Toen de christelijke ridders langer in het Heilige Land bleven, bleek dit beeld niet te kloppen. De moslims hadden op een aantal gebieden zelf een grote een grote voorsprong op de christenen Bijvoorbeeld in architectuur; de steden in het Heilige Land zagen er veel mooier uit dan in Europa, vooral door de dikke stadsmuren en mooie koepels. Ook op het gebied van geneeskunde waren moslims al veel verder. Arabische dokters hadden veel meer kennis van geneesmiddelen dan christelijke dokters en konden ziektes beter bestrijden.
Vooral op het gebied van wetenschap en wiskunde liep de Islamtische wereld voorop. De moslims rekenden volgens het Arabische cijfersysteem en gebruikte combinaties getallen 0 tot en met 9 om moeilijke berekningen te maken. Het Arabische cijfersysteem was zelfs zo goed dat dit systeem in christelijke Europa werd overgenomen. En tot op de dag van vandaag gebruiken wij dit cijfersysteem op veel verschillende manieren.
Geleerden van beide culturen begonnen hun kennis uit te wisselen en er ontstond veel handel tussen Zuid- Europa en de Arabische wereld. Het gevolg hiervan was dat steeds meer kennis en producten uit de Arabische wereld bekend werden in Europa. Toen in 1291 de moslims de stad Akko opnieuw veroverden op de christenen, waren de kruistochten afgelopen. De twee culturen hadden elkaar tot de dood bestreden maar tegelijkertijd veel van elkaar geleerd.
Het arrangement MENS, MAATSCHAPPIJ, INTERNATIONALISERING (MMI) is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Julian van Batenburg
Laatst gewijzigd
2018-10-30 09:28:14
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0
Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
MMI: Geschiedenis, Aardrijkskunde en Economie
#Opdracht 3. De Wereld van 100 mensen. Bekijk de video en probeer de volgende vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
2.1 Verwerkingsvragen
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.