Aan het landschap herken je het klimaat - h45

Aan het landschap herken je het klimaat - h45

Introductie

Natuurlijke landschappen ontstaan doordat er een wisselwerking is tussen hun ondergrond (gesteenten en reliëf) en het klimaat ter plaatse. Dat zie je terug in namen van klimaten als woestijnklimaat en hooggebergteklimaat.
Bij die wederzijdse beïnvloeding van ondergrond en klimaat spelen allerlei andere factoren een rol, zoals water en planten en dieren. Aan de begroeiing kun je het beste zien wat voor klimaat er in een bepaald gebied heerst en dat zie je terug in klimaatnamen als steppeklimaat en toendraklimaat.

De Russische geleerde Köppen gebruikte kenmerken van de plantenwereld om klimaten van elkaar te onderscheiden en om te verklaren waarom allerlei regio’s op aarde hun eigen plantenwereld hebben.

Deze opdracht gaat over hoe de onderlinge beïnvloeding van ondergrond, klimaat en andere factoren vorm geeft aan landschappen.

Colofon

Het arrangement Aan het landschap herken je het klimaat - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-08 10:56:26
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Aarde'' wordt het thema ''Aan het landschap herken je het klimaat'' besproken. In dit gedeelte wordt het koppenklimaat systeem besproken en de manier waarop het klimaat het uiterlijk van het landschap beïnvloedt. Het uiterlijk van een landschap wordt bepaald door verschillende geofactoren, die ook het klimaat beïnvloeden. Deze geofactoren omvatten het substraat (gesteente en reliëf), water en lucht. Er is echter nog een belangrijk kenmerk van elk landschap dat niet wordt genoemd in het schema, namelijk albedo. Albedo verwijst naar het percentage zonlicht dat wordt gereflecteerd door het aardoppervlak en de wolken in de atmosfeer, terug de ruimte in. Het albedo van een landschap hangt af van de kleur en het bewolkingsniveau. Over het algemeen geldt dat hoe donkerder van kleur een landschap is en hoe minder bewolking er boven het landschap is, hoe lager het albedo van dat landschap is. Met andere woorden, donkere landschappen absorberen meer zonlicht en reflecteren minder terug de ruimte in. Wanneer het albedo van een landschap lager is, wordt er meer energie uit het zonlicht geabsorbeerd door de bodem, waardoor de bodem sterker opwarmt. Dit heeft directe invloed op de temperatuur en het klimaat van het gebied. Als gevolg hiervan kunnen gebieden met een lager albedo warmer worden dan gebieden met een hoger albedo, omdat de bodem meer warmte vasthoudt.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Landschappen (en menselijke activiteit); Systeem aarde; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, albedo, arrangeerbaar, geofactoren, hv45, klimaat, koppen, relief, stercollectie, water

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - h45

https://maken.wikiwijs.nl/151069/Kennisbank_Aardrijkskunde___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open