Gevolgen van het versterkte broeikaseffect voor de VS - moederbestand

Inleiding

Deze opdracht gaat over de invloed van het broeikaseffect op het dagelijks leven in de Verenigde Staten. Veel Amerikanen willen er niet aan, maar de toename van extreem weer, die de opwarming van de aarde met zich meebrengt, is niet meer te negeren. We laten dat zien met een aantal concrete voorbeelden. Ook ga je ontdekken hoe moeizaam maatregelen tegen klimaatverandering in de Verenigde Staten tot stand komen. Geen enkele president lijkt het aan te durven om maatregelen te nemen die de economie mogelijk schaden. Men pakt niet de oorzaken aan, maar alleen de symptomen.

 

Extreem weer
Volgens meteoroloog Robert Henson hebben de Verenigde Staten van Amerika het meest extreme weer van de wereld. Orkanen, tornado's, droogte, overstromingen, bosbranden, stormen, hittegolven en koudefronten: Amerika heeft het allemaal.

Elk jaar heeft Amerika te kampen met meer dan tienduizend hevige onweersbuien en meer dan duizend tornado’s. Vergelijk dat eens met China dat ongeveer even groot is (Amerika: 9.629.091 km²; China: 9.596.961 km²) met minder dan tien tornado’s per jaar. Amerika wordt elk jaar door 80 tot 90% van alle tornado’s in de wereld getroffen.
Bekijk deze video.

Ook orkanen komen regelmatig voor in de VS.

Wat maakt het weer in Amerika zo bijzonder? Voor een deel is dat te wijten aan de geografische omstandigheden. Amerika ligt halverwege de evenaar en de Noordpool. De ene keer waaien de winden vanuit het ijzige Canada en Siberië naar Amerika, de andere keer komen de winden met tropische hitte uit Zuid-Amerika.

Amerika ligt ook tussen twee oceanen en in het oosten van het land worden de winden vanuit zee niet getemperd door hoge bergen (zoals in het westen van het land wel het geval is). Rond de Golf van Mexico en de zuidoostkust (zoals Florida) komen veel orkanen aan land. Misschien kun je je de orkaan Katrina nog herinneren, die in 2005 bij New Orleans een ramp veroorzaakte. Daarbij kwamen 1.836 mensen om en de schade was 80 tot 90 miljard dollar groot.

Extreem weer en natuurrampen horen kennelijk bij het leven in Amerika. Ze zijn te verklaren vanuit de klimatologische omstandigheden van het continent. Maar het aantal natuurrampen neemt jaar na jaar toe en dat vraagt om nieuwe verklaringen.

Colofon

Het arrangement Gevolgen van het versterkte broeikaseffect voor de VS - moederbestand is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Auteur Kunskapsskolan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-08-09 12:00:15
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
leerlijn, rerrangeerbare
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open