Teamteachen op het HVC

Welkom

Welkom op deze pagina over teamteachen!

In het schooljaar 2017-2018 is een groep docenten van het Herbert Vissers College actief aan de slag gegaan met teamteachen: met twee docenten lesgeven aan twee groepen tegelijkertijd. Door middel van een subsidie van het Leraren Ontwikkel Fonds hebben we een projectgroep kunnen starten. De projectgroep bestond uit docenten die lesgeven aan vmbo-basis tot vwo klassen. Zij geven de vakken godsdienst, geschiedenis, wiskunde, Nederlands en Engels en hebben in deze vakken ervaring opgedaan met teamteachen.

Op deze pagina delen we graag onze bevindingen.


1+1=3

Teamteachen is niet veel meer dan samen lesgeven aan meerdere klassen tegelijkertijd. Wanneer je samen gaat lesgeven, kun je meer dan alleen. Er is meer ruimte om te differentiëren, omdat je de groepen flexibel over twee docenten kunt verdelen.

Door leerlingen grote opdrachten te laten doen, ontstaat er ruimte om leerlingen persoonlijk te begeleiden en om hun zelfsturend vermogen te bevorderen.

Invloed van de ruimte

Veel klaslokalen staan in een busopstelling. Tafels in rijtjes en voorin de chauffeur. Er is maar één persoon die stuurt en die dus actief oplet of alles in goede orde verloopt. Door in een grote zaal te werken, kun je als docent niet steeds het overzicht houden. Leerlingen zullen dus ‘hun eigen autootje moeten besturen’. Zelf opletten of ze wel de goede kant opgaan en niet ergens tegenaan botsen. Onder begeleiding leren ze meer zelfgestuurd te werken.

 

Colofon

Het arrangement Teamteachen op het HVC is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Anna Rebel Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-08-25 21:03:44
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Op deze pagina delen een aantal docenten van het Herbert Vissers College hun ervaringen, materialen en adviezen die ze hebben opgedaan door te teamteachen: samen lesgeven aan twee klassen tegelijkertijd. Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door het Leraren Ontwikkel Fonds
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
https://youtu.be/r0Y6IU6VCKg
https://youtu.be/r0Y6IU6VCKg
Video

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open