Klimaatverandering - h45

Klimaatverandering - h45

Introductie

Klimaatverandering is een hot item en veel in het nieuws. En dan vooral de vraag of en in hoeverre de mens door zijn handelen bijdraagt aan klimaatverandering.
Het staat in ieder geval vast dat het klimaat ook zonder menselijk ingrijpen verandert. Zo weten we bijvoorbeeld dat Nederland 150.000 jaar geleden deels door dikke lagen landijs was bedekt en dat het noordpoolgebied ongeveer 55 miljoen jaar geleden een tropisch klimaat had met een gemiddelde jaartemperatuur van 23 graden °C. In onze tijd is dat -18 graden °C.

Kennelijk is het klimaat in Nederland en ergens anders op aarde niet voor de eeuwigheid gegeven. Klimaten zijn veranderd in het verleden en dat zal ook in de toekomst gebeuren.
Deze opdracht gaat in op het waarom.

Colofon

Het arrangement Klimaatverandering - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-10-23 13:55:05
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Aarde" wordt het thema "Klimaatverandering" besproken. Het behandelt hoe we kunnen vaststellen dat het klimaat aan het veranderen is. Bijvoorbeeld, het KNMI doet dagelijks metingen van het weer, en over langere periodes kunnen deze metingen worden gebruikt om veranderingen in het klimaat te observeren. Om te onderzoeken hoe het klimaat vroeger was, maken wetenschappers gebruik van ijskernen die luchtbellen bevatten. De hoeveelheid broeikasgassen in deze luchtbellen kan worden gemeten, wat inzicht geeft in het vroegere klimaat. De mens draagt bij aan de versterking van de klimaatopwarming door de uitstoot van broeikasgassen. Echter, het klimaat verandert ook op natuurlijke wijze. De stand van de aarde ten opzichte van de zon kan veranderen, wat invloed heeft op de hoeveelheid zonlicht die de aarde bereikt en daarmee op de opwarming van de aarde.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Systeem aarde; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aarde, aardrijkskunde, arrangeerbaar, broeikaseffet, broeikasgassen, hv45, klimaatverandering, knmi, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - h45

https://maken.wikiwijs.nl/151069/Kennisbank_Aardrijkskunde___h45

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Klimaatverandering

Veranderen de klimaten?

Klimaatverandering

Klimaatverandering

Klimaatverandering

Natuurlijke oorzaken

Andere natuurlijke oorzaken

Samenstelling van de atmosfeer

Opwarming Aarde

Klimaatverandering

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open