Burgerschap AG

Burgerschap AG

Uitleg

Welkom bij het vak Burgerschap!

Burgerschap draait om wie je bent, wie jij wilt worden,  welke rol en positie jij in de samenleving inneemt, hoe je iets bijdraagt en op welke manier jij dit doet,  hoe jij  de samenleving kunt en wilt en vormgeven.

Bij het vak Burgerschap wordt daarom vanuit verschillende invalshoeken naar de maatschappij gekeken. Het heeft als doel om mensen bewust te maken en kritisch te leren nadenken over van de maatschappij en haar facetten. In andere woorden samenlevingskunde

Je gaat gedurende je studie met een verschillend aantal dimensies aan het werk. Burgerschap is niet alleen één vak, het zit in je hele opleiding verwerkt. Van slb, lob, pit, sport tot aan je beroeps specifieke vakken aan toe.

Burgerschap bestaat uit de volgende dimensies:
Vitaal
Sociaal maatschappelijk
Politiek / Juridisch
Economisch

Burgerschap is erop gericht om een brug te slaan tussen onderzoek en praktijk. Het beter kunnen inspelen op veranderingen op de arbeidsmarkt. Een soepelere overgang tussen mbo en hbo te bevorderen.

Je krijgt met burgerschap te maken met eigen vrijheid, verantwoordelijkheid, keuzes die je moet maken. Burgerschap vraagt om , initiatief tonen en een assertieve houding. Lessen worden in verschillende vormen aangeboden. Van klassikaal les tot zelf werken, op onderzoek uit / zelf ontdekkend leren.

Het aantal periode burgerschap die je krijgt aangeboden is afhankelijk van je studietraject. Voor de reguliere student bestaat burgerschap uit 5 periode. Voor de versnelde opleiding bestaat deze uit 3 periode.

Rergulier:
Jaar 1 twee periode
Jaar 2 twee periode
Jaar 3 een periode

Versneld
Jaar 2 twee periode
Jaar 3 een periode

Burgerschap op maat
Burgerschap wordt op verschillende manieren aangeboden. Je krijgt te maken individuele opdrachten, groepsopdrachten, klassikaal als zelf ontdekkend leren. Bij burgerschap is er ruimte voor inbreng en initiatief. Ken jij gastsprekers of wil je een excursie of uitstapje plannen dan kan je dit met je docent overleggen. Samen met de docent kun je kijken of dit binnen jouw onderwijs gerealiseerd kan worden.

Het reguliere traject start met een burgerschapsmethode. Hierin wordt de basis van burgerschap behandeld. Hierna ga je in project vorm aan het werk om kritisch te leren denken en te kunnen functioneren in de samenleving. Het versnelde traject start direct met project vorm.

Belangrijk is dat je een mening kunt vormen, standpunten kunt innemen en deze met argumenten kunt onderbouwen of verdedigen en een visie op jou toekomst in deze samenleving kunt vormen.

Achtergrond informatie.
Het middelbaar beroepsonderwijs zoals wij het nu kennen bestaat eigenlijk pas sinds 1990. Vanuit de beroepsgroepen was vraag naar scholing. Tot 1970 speelde verzuiling een rol in de Nederlandse samenleving. De samenleving was verdeeld in groepen. Langzaamaan ontstonden er spanning die om oplossingen vroegen. Dit had deels te maken met de bekostiging van bepaalde scholen door het Rijk maar ook door de snelle veranderingen van de eisen in het werkveld. Er werden steeds meer eisen gesteld aan kennis en vaardigheden gesteld van beginnende beroepsoefenaars.

Sinds 1996 is het vakmanschap alleen niet meet voldoende voor mbo studenten. De Wet Eductie en Beroepsonderwijs (WEB) schrijft voor dat mbo studenten nu moeten voldoen aan een drievoudige kwalificering. Je wordt geschoold in je beroep, in deelname aan de maatschappij en de doorstroom naar het hoger onderwijs of vervolg opleiding.

Burgerschap is erop gericht om de verschillende aspecten van de relatie tussen overheid en burger en tussen burgers onderling (MBO-RAAD, 2012) en gaat om zelfontplooiing en uitoefening van vrijheid binnen de grenzen van de rechtsstaat en het bevorderen van kritische denkvaardigheden. Het doel is om zelfbewust, actief en verantwoordelijk te kunnen participeren als burger in een dynamische samenleving.

Dit gebeurt in een viertal dimensies.

Politiek juridisch de bereidheid en het vermogen om deel te nemen aan politieke besluitvorming

Vitaal: de bereidheid en het vermogen om te reflecteren op de eigen leefstijlen zorg te dragen voor de eigen vitaliteit.

Economisch: het adequaat functioneren op de arbeidsmarkt en het verantwoord handelen op de consumptiemarkt.

Sociaal maatschappelijk: de bereidheid en het vermogen om deel uit te maken van de gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leven.

Inleiding

Burgerschap.

Loopbaan oriëntatie en burgerschap helpt studenten bij het beter en professioneler maken van keuzes voor talentontwikkeling en toekomstige loopbaan. Noorderpoort geeft samen met het afnemende werkveld en het toe leidend- en vervolgonderwijs zichtbaar vorm in de vier pijlers van burgerschap: vitaal, sociaalmaatschappelijk, economisch en politiek-juridisch.

 

Onderwijs begint bij de kern. Studenten van vandaag zijn de toekomst van morgen. Het doel is om hen vaardig en mobiel te maken voor de dynamische maatschappij. Het is vandaag de dag van belang dat levenslang leren centraal komt te staan zodat de studenten in staat zijn om flexibel te reageren op de veranderingen in de maatschappij. Daarbij is het van belang dat de student op de hoogte is van de actualiteit.

Door studenten op een actieve wijze te betrekken bij de samenleving leveren wij een bijdrage aan het bevorderen van de saamhorigheid in de samenleving. Het is belangrijk dat men op de hoogte is van zijn rechten en plichten en hoe hij of zij op de juiste manier zijn belangen kan behartigen

 

Betrokkenheid, verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de samenleving, oog hebben voor elkaar en een democratische gezindheid: we zouden willen dat iedereen deze waarden als vanzelf heeft. Aangezien dat niet vanzelfsprekend is, heeft de overheid de ontwikkeling van burgerschap verplicht gesteld. Net zoals taal en rekenen, behoort burgerschapsvorming tot de kerntaken van de school.

 

Burgerschapsvorming brengt je de basiskennis, vaardigheden en houding bij, die nodig zijn om een actieve rol te kunnen spelen in de eigen leefomgeving en in de samenleving. Je maakt kennis met begrippen als democratie, grond- en mensenrechten, duurzame ontwikkeling, conflicthantering, sociale verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en het omgaan met maatschappelijke diversiteit.

 

Burgerschap is een belangrijk onderdeel van je MBO opleiding. Het is goed te weten wat er in de maatschappij gebeurd. Voor nu, maar natuurlijk ook voor later als je werkzaam bent als assistent.

 

Beoordeling

Voor Burgerschap telt een inzetverplichting. Dat wil zeggen dat het werkboek van Burgerschap correct ingevuld moet zijn en de antwoorden netjes uitgewerkt behoren te zijn.

Tijdens de les geeft de docent aan welke opdrachten wel of niet gemaakt moeten worden. Per les moet je, persoonlijk, het gemaakte werk door de docent laten aftekenen op de aftekenkaart. Zie de planning op de wiki.

De methode de maatschappij dat ben jij wordt beoordeeld met onvoldoende of voldoende.

Opdrachten worden beoordeeld met onvoldoende, voldoende of goed. Producten en verslagen moeten in dezelfde periode waarin de opdracht gegeven is ingeleverd worden. Wanneer een verslag gerepareerd of hersteld moet worden is hiervoor eenmalig de kans. Voldoet het verslag hierna nog niet aan de eisen dan is het volgende inlevermoment het begin van het volgende schooljaar!

Burgerschap moet voldoende of hoger beoordeeld zijn om over te kunnen gaan naar een volgendschooljaar en om te kunnen afstuderen. Wanneer je dus een onvoldoende hebt op een van de onderdelen dan kan dit een overgang of het afstuderen beinvloeden.

Voor burgerschap is een aftekenkaart ontwikkeld waarmee jij kunt aantonen dat je een onderdeel hebt afgerond.
Zorg er daarom voor dat je tijdig je produten afrond, inleverd en laat aftekeken op de aftekenkaart. Zie de aftekenkaart op de wiki. Je bent er zelf verantwoordelijk voor om dit iedere les bij te houden.

Om te kunnen afstuderen aan het mbo ben je verplicht de burgerschap lessen bij te wonen een actieve de deelname en houding zijn verreist. Alle opdrachten / producten van burgerschap moeten met minimaal een voldoende worden afgerond. Er wordt dus niet alleen gekeken naar het eind resultaat maar ook de weg ernaar toe. Deelnamen tijdens de les wordt meegenomen in de beoordeling.

Burgerschap is dus niet alleen bepalend om te kunnen functioneren in de samenleing. Je hebt het ook nodig om te kunnen afstuderen!

 

 

 

Aftekenkaart

Hieronder vind je de aftekenkaart cohort 2018.

Open bestand Aftekenkaart Loopbaan Burgerschap cohort 2018.docx

Tijdens het eerste studiejaar krijg je tijdens twee perioden Burgerschap.

Elke periode bestaat uit 9 weken.

Hieronder staat de aftekenkaart voor leerjaar 1 van burgerschap (cohort 2015 t/m 2017)

Open bestand AFTEKENKAART BURGERSCHAP methode jaar1 periode 1 2018 2019.docx

Open bestand AFTEKENKAART BURGERSCHAP methode jaar1 periode 2 2018 2019.docx

Hieronder staat de aftekenkaart voor leerjaar 2/3 van burgerschap

Open bestand AFTEKENKAART BURGERSCHAP jaar2 periode 1 2019.docx

Open bestand AFTEKENKAART BURGERSCHAP jaar2 periode 2 2019.docx

Open bestand AFTEKENKAART BURGERSCHAP jaar2 periode 3 2019.docx

Benodigdheden

Voor burgerschap heb je voor het eerste schooljaar de methode de maatschappij dat ben jij van code namer future nodig. Zie voor het aanschaffen van de methode je boekenlijst. Het boek word in twee periode behandeld.

Het boek is op te delen in vier gedeeltes.

  • Sociaal maatschappelijk
  • Politiek Juridisch
  • Economisch
  • Vitaal

Benodigdheden.
Methode: De maatschappij dat ben jij
Laptop/tablet
Oordopjes
Pen

Bewijsmateriaal.
Aftekenkaart: De afteken kaart is te vinden op de wiki. Deze print je uit. Wanneer je een onderdeel hebt afgerond laat je dit n de les aftekeken. Je bent zelf verantwoordelijk om dit bij te houden. Een volledige afgetekende aftekenkaart heb je nodig om over te kunnen gaan naar een volgende periode.

Per les worden 1 a 2 paragrafen behandeld.

Blok1 burgerschap

Wk 1 Waarom burgerschap

Uitleg

Deze les staat in het teken van: Wat is burgerschap. Tijdens de les gaan we kritisch leren nadenken over de samenleving vanuit verschillende invalshoeken en maken we een introductie in de filosofie. 

Opdracht

Maken: pg 8 t/m 18

 

 

Wk 2 Jezelf zijn

Uitleg

Vandaag gaan we het hebben wie jij bent en waar je persoonlijke identitetit door gevormd wordt. Groepsgedrag.

Opdracht

Maken: pg 19 t/m 33

Wk 3 Cultuur

Uitleg

Vandaag gaan we het hebben over cultuur. Wat is cultuur.

Opdracht

Maken: pg 34 t/m 50

Wk 4 De Nederlandse samenleving

Uitleg

In deze les bespreken we de Nederlandse samenleving. Wanneer ben je eigen Nederlander en wat betekend dit. 

Opdracht

Maken: pg 51 t/m 65

Wk 5 Gelijkheid en vrijheid

Uitleg

Tijdens deze les gaan we het hebben over vrijheid en gelijkheid.

Opdracht

Maken: pg 66 t/m 86

Wk 6 Democratie, hoezo?

Uitleg

In deze les gaan we in gesprek over de democratie en verschillende staatsvormen. De scheiding der machten en de rechtsstaat

Opdracht

Maken: pg 89 t/m 100

Wk 7 De politiek aan het werk

Uitleg

Wat is de coalitie, opositie, statengeneraal, 1e en 2e kamer. Wat zijn haar taken en hoe komt nieuwe wetgeving tot stand? Hoe wordt een land bestuurd en op welke niveau;s gebeurt dit. Waarom zijn er eigenlijk verschillende niveau's. Op deze vragen proberen wij antwoord te vinden gedurende de les.

Opdracht

Maken: pg 101 t/m 111

Wk 8 Rechtsstaat

Uitleg

Nederland is een democratie met een rechtsstaat. Is de democratie de enige plek waar een rechtsstaat kan voorkomen en waarom? Wat is de Grondwet en waar komt deze vandaan? Wat zijn de grondrechten en zit er uberhaubt een verschil tussen klassieke en sociale grondrechten?

Opdracht

Maken: 112 pg  t/m 123

 

Wk 9 Film

Uitleg

Vandaag sluiten we de periode af met een een film.

Opdracht

Maken: e.v.t afronden opstaande onderdelen.

Blok 2 burgerschap

Wk 1 Vrijheid en de media

Uitleg

Tijdens deze les gaan we ons richt op vrijehd en de media. Wat is persvrijheid en waarom is dit zo belangrijk? Kennen wij vandaag nog altijd censuur? 

Opdracht

Maken: pg 124 t/m 143

Wk 2 Waarom werk je?

Uitleg

Kun jij ook zo heerlijk genieten van niks doen, waar komt werk vandaag en waarom doen wij dit eigenlijk, is dit verplicht? Wat is geld, welke vormen zijn er en hoe ga je met je financien om. Is er een sociaal vang net en was is dit. 

Opdracht

Maken: pg 145 t/m 156

Wk 3 Ik werk

Uitleg

Wat zijn jouw rechten en plichten met m.b.t. het arbeidsproces. Wat voor salaris ga je straks verdienen? Wat staat er in het CAO. Welke risoc's loop je.

Opdracht

Maken: pg 157 t/m 169

WK 4 Ik ben kritisch

Uitleg

Burgerschap heeft als doel om te werken aan je bewustwording, meningsvorming maar ook krisch leren nadenken.

Opdracht

Maken: pg 170 t/m 179

 

Wk 5 Uit het rood

Uitleg

Vandaag gaan we het hebben over inkomsten en uitgaven. Kortom finacienen. Je hebt waarschijnlijk een bankpas, creditkaart, mobiele abonement, OV-chipkaart of een studiefinacering. Wat zijn hier de voor en nadelenen van. Hoe voorkom je dat je in schulden beland of hoe kom je van je schulden af?

Opdracht

Maken: pg 180 t/m 197

WK 6 Jouw leefstijl & voeding

Uitleg

Ben jij een beetje bewust van je voeding en levenstijl? Leef je wel zo gezond als je denk? Wat zijn hier de invloeden van en waarom is dit juist zo belangrijk?  Deze les draait het om bewustwording van jouw leefstijl. 

Opdracht

Maken: pg 199 t/m 213

Wk 7 Ik en de liefde

Uitleg

Ik en de liefde. Bestaat de perfecte partner? Ga je een relatie aan, en dan? Wat is catishing en sexting?

Opdracht

Maken: pg 214 t/m 227

WK 8 Ik kan er niet mee stoppen

Uitleg

De kans is groot dat je wel eens bent wezen stappen. We zoeken ontspanning en willen het liefst zo plezierig en onspannen mogelijk door het leven. Van lekkernijen tot dranks en drugs aan toe. Is roken nog wel van deze tijd? Heb je een verslaving hoe stop je dan? Hier proberen wij in de les antwoord op te vinden.

Opdracht

Maken: pg 228 t/m 243

 

Wk 9 Gezondwerken

Uitleg

Waarschijnlijk heb je al een bijbaantje en heb je ondervonden dat werk leuk/minder leuk kan zijn. Dat je of lichamelijk of geestenlijk arbeidsintensief werk moet verrichten. De kans is aanwezig dat je na deze MBO opleiding aan het werk wil. Wat staat je te wachten en hoe blijf je gezond tijdens het werk?

Opdracht

Maken: pg 224 t/m 261

 

 

Blok 3 burgerschap

Wk 1 Politieke partij stemwijzer

Omschrijving

Beste student. Je gaat voor deze opdracht, in een groepje van max. 4 personen, fictief een eigen politieke partij beginnen. Deze opdracht werken jullie met je groepje in een verslag uit. Voordat jullie een eigen partij beginnen geef je antwoord op  de gestelde vragen. Het verslag lever je uiterlijk in de toetsweek (digitaal) in.

 

Ontwerp je eigen politieke partij

Bedenk met je groepsgenoten een eigen politieke partij. Hiervoor moet je  een naam /afkoring bedenken en maak je eigen standpunten. Werk deze zo volledig mogelijk uit en probeer je standpunten (in totaal bedenk je 10 standpunten) op feiten te baseren of hiermee te ondersteunen. Deze standpunten moeten breed gedragen worden door de groep. Dit betekent niet dat iedereen het met alles eens hoeft te zijn.  Wel met de grote lijn.

Je kunt o.a. het CBS (centraal bureau voor statistiek) raadplegen om je standpunten te onderbouwen Ontwerp voor je politieke partij een eigen flyer voor een “fictieve” campagne en een poster waarmee jullie je partij kunnen presenteren. Probeer in je verslag duidelijk je visie en standpunten naar voren te brengen zodat de lezer ervan overtuigd wordt om op jullie partij te stemmen. Waarom zijn jullie de partij waarop Nederland zit te wachten?

  1. Om te beginnen gaan jullie groepjes vormen van 4 personen, meld deze samenstelling bij de docent.
  2. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor de onderstaande opdrachten. Als groepje leveren jullie één verslag in. Zorg ervoor dat je antwoorden voorzien zijn van bronvermelding. Dit verslag bestaat uit:
  • Voorpagina met: afbeelding, naam, datum, klas, docent, emailadres
  • Inhoudsopgave
  • Inleiding
  • De vragen en jullie antwoorden daarop
  • De opzet voor een eigen politieke partij en uitwerking van jullie standpunten
  • Flyer met reclame voor jullie partij
  • Een foto of scan van jullie poster (op A3 formaat)
  • Feedback op elkaars functioneren
  • Persoonlijke evaluatie van alle groepsleden 
  1. Vul de stemwijzer in op www.stemwijzer.nl, geef feedback op de test en je uitslag.

Wk 2 Politieke partij vragen

  1. Je gaat opzoek naar antwoorden op de onderstaande vragen. De vragen en jullie antwoorden kunnen een hulpmiddel zijn om tot een eigen politieke partij te komen.

Vragen

  1. Wat zijn politici?
  2. Wie is de overheid?
  3. Waaruit bestaat de regering? En wie controleert de regering?
  4. Wat zijn de taken van de koning?
  5. Wat is het parlement?
  6. Wat is het kabinet?
  7. Wat is een politieke partij?
  8. Beschrijf wat de taak is van de lijsttrekker.
  9. Wat zijn de eisen om je eigen politieke partij te beginnen. B.v. vanaf welke leeftijd zou dit mogen?
  10. Geef (in 5 tot 10 regels) aan waarom de politiek belangrijk is.
  11. Bedenk een oplossing hoe men ervoor zou kunnen zorgen dat politiek meer gaat leven onder de jongeren in Nederland?
  12. Politiek gebeurt op verschillende niveaus. Een daarvan is het landelijk niveau. Welke andere niveaus kennen we? Waarom hebben we verschillende niveaus?
  13. Zijn de ministers onderdeel van de Tweede Kamer? Leg je antwoord uit.
  14. Wat is een democratie?
  15. Wat bedoelt men met een rechtsstaat?
  16. Waarom kan een rechtsstaat alleen voorkomen in een democratie?
  17. Wat staat er in de grondwet? Maak een onderscheid tussen klassieke en sociale grondrechten.
  18. Men spreekt wel van triaspolitica. Waarom hebben we een triaspolitica tot leven geroepen?
  19. Zoek uit wat men bedoelt met een nachtwakersstaat, verzorgingsstaat en waarom men wil naar een participatiestaat.
  20. Geef als groep je mening of jullie voor of tegenstander zijn van een participatie staat.

     

  21. Geef per groepslid aan of je voorstander van een koning of een president voor ons land bent? Motiveer je antwoord in 5 tot 10 regels.
  22. Hieronder staan de afkortingen van een aantal politieke partijen. Neem deze afkortingen over in je verslag en typ de naam voluit er achter. (Bijvoorbeeld: CDA staat voor Christen-Democratisch Appél) - SP - GL – PvdD – PvdA – D66 – CU – CDA – VVD – SGP – PVV.
    1. Voeg per partij een foto van de partijleider toe.
  23. Zoek van het kabinet Rutte (2017) de namen van de ministers en staatssecretarissen op en plaats hun foto erbij. Neem de meest recente samenstelling.
  24. Waarom is de EU opgericht?
  25. Let uit hoe de EU werkt.
  26. Wat is de VN
  27. Wie zitten er in de VN
  28. Welke machtsmiddelen heeft de EU
  29. Wie is de G8
  30. Wat is het verschil tussen de G7 en G8

     

  31. Probeer je in de volgende personen in te leven. Hoe kijken de volgende personen tegen de wereld aan: Putin, Trump, Xi Jinping en Merkel. Kies er één uit!
  32. Wie is voor jou de meest gedenkwaardig persoon die veel heeft bijgedragen heef t aan ons westers gedachtengoed.

     

  33. Ga naar youtube en zoek een van de volgende twee video’s op: Obama why restricted is good of snowden privacy boven veiligheid. Leg uit waar het fllmpje over gaan. Wat is jouw mening over dit onderwerp.

Wk 3 Politieke partij standpunten

  1. Doe deze opdracht in overleg met je docent! Verdiep je in de volgende 2 standpunten. (handig is om deze ook in je verslag te verwerken) Neem een standpunt in voor of tegen over beide onderwerpen.

    Onderwerp 1: Rechten over je eigen lichaam à euthanasie, abortus, kinderbeleid, voorbehoedmiddelen, donorschap.

    Onderwerp 2: Verslavende middelen à toestaan, verbieden, gedogen of reguleren.

     

    In een van de lessen gaan jullie met jouw politieke partij debatteren tegen de andere politieke partijen in jouw klas over de bovenstaande onderwerpen. Je moet hier dus een mening over vormen en deze kunnen verdedigen.

Wk 4 Voorbereiding debat

Volgende week gaan jullie met je polititke partije debateren met de andere polititieke partijen. Verdiep je daarom in de onderwerpen en bereid je vast voor op het debat.

Het best kun je dit doen door je groepje te splitsen. De ene helft gaat voor standpunten bedenken en de andere helft gaat tegen standpunten bedenken. Net als bij een betoog ga je opzoek naar feiten om de tegen argumenten te weerleggen.

Wk 5 Debateren

Vandaag ga je samen met jullie politieke partij debateren tegen de andere politieke partijen. Je gaat debateren over de standpunten waarin jullie je hebben verdiept.

Wk 6 Criminaliteit betoog

Je gaat een betoog schrijven. Bij Nederlands hebben je geleerd om een betoog mondeling te houden. Net als bij het debateren ga jij je verdiepen in een onderwerp. Vervolgens neem je een standpunt in. Je komt met voor en tegen argumenten. De tegen argumenten ga je weerleggen. Je betoog gaat over een onderwerp wat te maken heeft met rechten, plichten, omgangsvorming, normingen. Denk aan euthanasie of arbortus. 

Wk 7 Criminaliteit verdieping

Vandaag vorm je een groepje van max 4 personen. De docent gaat met verschillende lootjes langs en elk groepje trekt hier een uit. Het onderwerp dat je trekt ga je met je groepje informatie overopzoeken en dit ga je volgende week presenteren.

Wk 8 Presenteren

Vandaag ga je samen met je groepje jullie onderwerp presenteren. In je presentatie ga je aan je klas uitleg geven over het onderwerp .

Wk 9 The immitation game

The immitation game.

Is een film waarin de invloed van poltiek zichtbaar wordt door de wetten rond seksualiteit, geaarheid, morele beslissingen, hoe wij de Tweede Wereld Oorlog gewonnen hebben en wij nog altijd gebruik maken van Alan Turing zijn kennis. Denk maar aan de je mobiele tefefoon die je opzak hebt of de computer die bij je thuis staat.

Blok 4 burgerschap

Wk 1 Vluchtelingen Goed doel.

Deze periode ga je in een groepje van 4 studenten aan het werk met het onderwerp vluchtelinge, gastarbeiders en minderbedeelden.
Jullie werken gezamelijk aan het project dat uit twee gedeelten bestaat.

Deel A: Een verslag met antwoord op vragen rondom vluchtelingen en gastarbeiders.

Deel B: Het bedenken en uitvoeren van een goed doel.

Wk 2 Plusmodule

Van je docent krijg je een klein boekje genaamd grenzeloos. In dit boekje vind je informatie over het onderwerp vluchtelingen. Dit boekje maak en laat je aan de docent zien. Hierna krijg je een stempel op je aftekenkaart.

Wk 3 Vluchtelingen vragen

Wk 4 Plusmodule

Vandaag krijg je een plusmodule genaamd radicaal ideaal van je docent. Hierin wordt radicalisering en terrorisme behandeld. Wanneer je het boekje gemaakt hebt laat je dit aan je docent zien. Hierna krijg je een stempel op de aftekenkaart.

Wk 5 Film The Terminal

De Terminal is een film geinspireerd op een waar gebeurt verhaal. In deze film wordt duidelijk hoebelangrijk een geldig legitimatiebewijs is en weining rechten je hebt zonder nationaliteit.

 

Wk 6 Presenteren goed doel

Afgelopen lessen ben je bezig geweest met het uitvoeren van jullie goed doel. Vandaag presenteer je aan je klasgenoten jullie goed doel. Vertel iets over het goed doel. Voor wie is het, hoelang bestaat het al, wat hebben jullie gedaan en hoe hebben jullie het aangepakt.

Wk 7 Cultural exchance

Vandaag ga je met je een groepje van max 4 je verdiepe in een cultuur. Je gaat opzoek naar een gerecht van deze cultuur en welke ingredienten jullie nodig hebben om dit te bereiden. Aan het eind van de periode gaan we kijken of we de keuken kunnen reserveren om lekker hapjes te maken en dit natuurlijk achteraf zelf op te eten.

Wk 8 Menukaart/ingredienten

Naast het bedenken en maken van een recept maar je als groep ook een menukaart. Op deze kaart werk je alle ingredienten uit en leg je uit waar het recept vandaan komt en hoe je dit moet bereiden.

Wk 9 Uitwisseling culturele gerechten

De afgelopen lessen heb je samen met je groepje je een recept uitgewerkt, een menukaart gemaakt en de ingredienten verzameld. Vandaag gaan we met zijn alle de keuken in om deze recepteren te bereiden en achteraf te nuttigen.

 

Blok 5 burgerschap

Wk 1 Plus module verzerkingen

Een van de belangrijkse verplichtingen in onze samenleving is het hebben van een verzerking. Een verzekering is een verplicht sociaal vangnet wat je voor onnodig hoge kosten moet behoeden. Denk aan het hebben van een zorg, brommer of auto verzeking.

Je krijgt van je docent een plusmodule die je aan het denken zet en informatie verstrekt over verzekeringen. Wanneer je deze gemaakt hebt kun je dit aan je docent tonen en laten afstempelen op je aftekenkaart.

Wk 2 Schade formulier

Wk 3 Wonen introductie

Wk 4 Baan zoeken

Wk 5 Kopen of huren?

Wk 6 Vaste en variabele lasten

Wk 7 Inboedel

WK 8 Werk en wonen

Wk 9 Afronden

Bronnen

  • Het arrangement Burgerschap AG is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2018-10-08 10:33:42
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    sjabloon vak/leerlijn
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    AA, team. (2017).

    Burgerschap AG

    https://maken.wikiwijs.nl/101248/Burgerschap_AG