Burgerschap AG

Burgerschap AG

Uitleg

Welkom bij het vak Burgerschap!

Burgerschap draait om wie je bent, wie jij wilt worden,  welke rol en positie jij in de samenleving inneemt, hoe je iets bijdraagt en op welke manier jij dit doet,  hoe jij  de samenleving kunt en wilt en vormgeven.

Bij het vak Burgerschap wordt daarom vanuit verschillende invalshoeken naar de maatschappij gekeken. Het heeft als doel om mensen bewust te maken en kritisch te leren nadenken over van de maatschappij en haar facetten. In andere woorden samenlevingskunde

Je gaat gedurende je studie met een verschillend aantal dimensies aan het werk. Burgerschap is niet alleen één vak, het zit in je hele opleiding verwerkt. Van slb, lob, pit, sport tot aan je beroeps specifieke vakken aan toe.

Burgerschap bestaat uit de volgende dimensies:
Vitaal
Sociaal maatschappelijk
Politiek / Juridisch
Economisch

Burgerschap is erop gericht om een brug te slaan tussen onderzoek en praktijk. Het beter kunnen inspelen op veranderingen op de arbeidsmarkt. Een soepelere overgang tussen mbo en hbo te bevorderen.

Je krijgt met burgerschap te maken met eigen vrijheid, verantwoordelijkheid, keuzes die je moet maken. Burgerschap vraagt om , initiatief tonen en een assertieve houding. Lessen worden in verschillende vormen aangeboden. Van klassikaal les tot zelf werken, op onderzoek uit / zelf ontdekkend leren.

Het aantal periode burgerschap die je krijgt aangeboden is afhankelijk van je studietraject. Voor de reguliere student bestaat burgerschap uit 5 periode. Voor de versnelde opleiding bestaat deze uit 3 periode.

Rergulier:
Jaar 1 twee periode
Jaar 2 twee periode
Jaar 3 een periode

Versneld
Jaar 2 twee periode
Jaar 3 een periode

Burgerschap op maat
Burgerschap wordt op verschillende manieren aangeboden. Je krijgt te maken individuele opdrachten, groepsopdrachten, klassikaal als zelf ontdekkend leren. Bij burgerschap is er ruimte voor inbreng en initiatief. Ken jij gastsprekers of wil je een excursie of uitstapje plannen dan kan je dit met je docent overleggen. Samen met de docent kun je kijken of dit binnen jouw onderwijs gerealiseerd kan worden.

Het reguliere traject start met een burgerschapsmethode. Hierin wordt de basis van burgerschap behandeld. Hierna ga je in project vorm aan het werk om kritisch te leren denken en te kunnen functioneren in de samenleving. Het versnelde traject start direct met project vorm.

Belangrijk is dat je een mening kunt vormen, standpunten kunt innemen en deze met argumenten kunt onderbouwen of verdedigen en een visie op jou toekomst in deze samenleving kunt vormen.

Achtergrond informatie.
Het middelbaar beroepsonderwijs zoals wij het nu kennen bestaat eigenlijk pas sinds 1990. Vanuit de beroepsgroepen was vraag naar scholing. Tot 1970 speelde verzuiling een rol in de Nederlandse samenleving. De samenleving was verdeeld in groepen. Langzaamaan ontstonden er spanning die om oplossingen vroegen. Dit had deels te maken met de bekostiging van bepaalde scholen door het Rijk maar ook door de snelle veranderingen van de eisen in het werkveld. Er werden steeds meer eisen gesteld aan kennis en vaardigheden gesteld van beginnende beroepsoefenaars.

Sinds 1996 is het vakmanschap alleen niet meet voldoende voor mbo studenten. De Wet Eductie en Beroepsonderwijs (WEB) schrijft voor dat mbo studenten nu moeten voldoen aan een drievoudige kwalificering. Je wordt geschoold in je beroep, in deelname aan de maatschappij en de doorstroom naar het hoger onderwijs of vervolg opleiding.

Burgerschap is erop gericht om de verschillende aspecten van de relatie tussen overheid en burger en tussen burgers onderling (MBO-RAAD, 2012) en gaat om zelfontplooiing en uitoefening van vrijheid binnen de grenzen van de rechtsstaat en het bevorderen van kritische denkvaardigheden. Het doel is om zelfbewust, actief en verantwoordelijk te kunnen participeren als burger in een dynamische samenleving.

Dit gebeurt in een viertal dimensies.

Politiek juridisch de bereidheid en het vermogen om deel te nemen aan politieke besluitvorming

Vitaal: de bereidheid en het vermogen om te reflecteren op de eigen leefstijlen zorg te dragen voor de eigen vitaliteit.

Economisch: het adequaat functioneren op de arbeidsmarkt en het verantwoord handelen op de consumptiemarkt.

Sociaal maatschappelijk: de bereidheid en het vermogen om deel uit te maken van de gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leven.

Colofon

Het arrangement Burgerschap AG is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2018-10-08 10:33:42
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
sjabloon vak/leerlijn
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

AA, team. (2017).

Burgerschap AG

https://maken.wikiwijs.nl/101248/Burgerschap_AG

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open