Stenen vertellen ons hun verhaal - h45

Stenen vertellen ons hun verhaal - h45

Introductie

Stenen zijn er in vele soorten: donkergekleurd of lichtgekleurd, effen of met spikkels en vlekken of strepen, poreus of massief. Sommige stenen voelen zwaar aan als je ze optilt en andere voelen juist licht aan.
Hobbyisten verzamelen stenen omdat ze die mooi vinden en van al de verschillende soorten een voorbeeld willen hebben. Ze worden bestudeerd door wetenschappers. Waarom zijn de stenen zoals ze zijn? Of beter: hoe zijn ze zo geworden?

Elke steen heeft zijn eigen verhaal te vertellen. Materiaal, ligging, transport, allemaal factoren die van invloed zijn geweest op de eigenschappen van gesteente. Al deze verhalen maken deel uit van één groot verhaal; dat van de gesteentekringloop op aarde, het onderwerp van deze opdracht.

Colofon

Het arrangement Stenen vertellen ons hun verhaal - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-09 14:21:49
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Aarde" wordt het thema ''Stenen vertellen ons hun verhaal" besproken. Als eerste wordt uitgelegd waar de aardkorst uit bestaat, namelijk vast gesteente met daaronder gesmolten gesteente, magma. Vervolgens wordt er ingegaan op sedimentgesteente en het proces van verwering, erosie en sedimentatie. Ten slotte wordt uitgelegd hoe gesteentes kunnen veranderen in andere soorten gesteente door processen als druk, temperatuur, smelten en het proces van erosie, sedimentatie en verwering. In dit verband worden verschillende gesteenten besproken, waaronder klei, zand, kalk, schalie, zandsteen, schist, kwartsiet en marmer.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Systeem aarde; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijskunde, arrangeerbaar, erosie, gesteente, havo45, hitte en druk, magma, sedimentatie, stercollectie, verwering

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open