Noorderpoort Connectie

Noorderpoort Connectie

Inleiding

 

 

Tijdens dit project werken jullie samen aan het leveren van een sociaal- maatschappelijke bijdrage en netwerken jullie met een wijk of instelling in Groningen. Dit betekent dat jullie een bijdrage leveren aan het welzijn van mensen binnen de maatschappij, in dit geval in en rondom Groningen. Dit doen jullie in het kader van Loopbaan & Burgerschap. Hoe willen jullie je als medewerker in het sociale werkveld laten zien in de maatschappij? Door te netwerken leren jullie contacten te leggen met andere professionals en instellingen wat samenwerkingen in de toekomst mogelijk maakt.

Als medewerker in het sociale werkveld is het belangrijk dat je ook multidisciplinair kunt werken. Dit betekent dat je kunt samenwerken met mensen met een andere functie of uit een ander werkveld. Deze samenwerking zorgt er voor dat een probleem of een uitdaging van verschillende kanten bekeken kan worden. In dit project werken PMKO, GPM en OA samen met verschillende organisaties en door jullie kennis samen te voegen ontstaan er nieuwe mogelijkheden in het ontwerpen van een mooi programma voor de opdrachtgever en de doelgroep.

 

Een projectgroep bestaat uit ongeveer 6 studenten en is 'multidisciplinair' (Pedagogisch Werk Kinderopvang, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker en Onderwijsassistent).

 

Doelen

Doelen:

Competenties

1. Je legt en onderhoudt contacten in het werkveld effectief en functioneel.

 

Relaties opbouwen en netwerken

2. Je stelt jezelf actief en beschikbaar op tegenover de opdrachtgever, de projectgroep en de docenten.

 

Gedrevenheid en ambitie tonen

3. Je verzamelt en vergelijkt voldoende relevante informatie uit diverse bronnen om een weloverwogen plan te kunnen maken.

 

Onderzoeken

4. Je overlegt tijdig en regelmatig met medestudenten, de opdrachtgever en de docenten over de voortgang van het project.

 

Samenwerken en overleggen

5. Je creëert een samenwerkingsrelatie die bijdraagt aan de leefbaarheid van de sociale omgeving.

 

Samenwerken en overleggen

6. Je houdt rekening met voorbeeldgedrag en respecteert gedachten en gevoelens van anderen.

 

Ethisch en integer handelen

7. Je kunt samen met anderen activiteiten plannen, mensen en middelen organiseren en de activiteiten efficiënt uitvoeren.

 

Plannen en organiseren

8. Je evalueert je leerproces d.m.v. het geven en ontvangen van feedback en trekt daaruit conclusies.

Leren

 

 

De doelen die gekoppeld zijn aan dit project zijn gebaseerd op de competenties uit de loopbaan- en burgerschapsprestaties van het Consortium.

Hoek, R. v., & Renneberg, T. (2011). Loopbaan- en Burgerschapsprestaties Niveau 3 en 4. Stichting Consortium Beroepsonderwijs.

Aangepaste editie: Cohort 2017

Voor cohort 2017 vind je onderstaand de aangepaste opdracht voor Noorderpoort Connectie.

 

Open bestand NP Connectie corona versie cohort 2017.pdf

Opdrachtgevers

Stadshelden Groningen

Stadshelden Groningen

Stadshelden in een jongerennetwerk. Deze organisatie bestaat voor het grootste deel uit vrijwilligers met een hart voor de stad Groningen. Stadshelden Groningen willen verschillende groepen mensen met elkaar in contact brengen.​

Veel stadjers hebben geen netwerk wanneer zij dit nodig hebben (denk aan hulp met klussen, verhuizen, integreren etc.) en veel studenten hebben juist wel de tijd en het hart voor de mensen om zich heen. Omdat deze twee groepen elkaar lastig kunnen vinden bestaat Stadshelden. Stadshelden leggen contact tussen iedereen die (noodgedwongen) wat extra handen kan gebruiken en iedereen die wat extra handen over heeft.

https://www.stadsheldengroningen.nl/

 

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Wordt vervolgd

 

Contactpersoon:

 

WIJ Haren

WIJ - Haren

WIJ Haren is een team van beroepskrachten en vrijwilligers met allerlei verschillende achtergronden, zoals jeugdwerk, ouderenzorg, buurtwerk, hulpverlening en/of gezinsondersteuning.

WIJ-medewerkers kennen de weg in uw dorp of buurt en kunnen samen met u zoeken naar een oplossing voor eventuele problemen die u ervaart in het dagelijks leven.

https://wij.groningen.nl/wij-in-de-wijk/wij-haren

 

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Wordt vervolgd

 

Contactpersoon:

Mireille Petelier

mireille.peletier@wij.groningen.nl

06 11 70 69 93

Het Kopland

Het Kopland

Het Kopland is ontstaan vanuit de fusie van Stichting Huis (dak- en thuislozenopvang) en het Toevluchtsoord (opvang na huiselijk geweld). Het Kopland biedt hulp aan jongeren, bij dak- en thuisloosheid en huiselijk geweld. 

https://www.hetkopland.nl/

 

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Wordt vervolgd

 

Contactpersoon:

Cecielle Keizer

c.keizer@hetkopland

06 23 07 85 97

Skills Heroes - Noorderpoort

Skills Heroes - Noorderpoort

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor het mbo. Het meedoen aan Skills Heroes-vakwedstrijden heeft veel voordelen. Deelnemers krijgen de kans te excelleren in hun vak. Daarnaast ontwikkelen ze hun talenten, worden ze enthousiast over hun vak en inspireren ze andere jongeren voor hun keuze voor beroepsonderwijs. Vakwedstrijden zorgen ten slotte voor vaktrots, bij (begeleidende) docenten en jongeren, ze passen goed in het lesprogramma en bieden deelnemers een leerzame uitdaging.

https://worldskillsnetherlands.nl/skillsheroes/

 

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Wordt vervolgd.  

 

Contactpersoon:

Anne van Breda

a.vanbreda@noorderpoort.nl

06 12 29 30 98

 

 

 

IVN

Let op! Deze opdrachtgever is op dit moment niet beschikbaar voor het project Noorderpoortconnectie!

 

IVN – Beleef de natuur! Natuur educatie  

https://www.ivn.nl/

 

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Groen, grijs en gelukkig

Kernwoorden: duurzaamheid en beleving  

 

Contactpersoon:

Monique Winters

m.winters@ivn.nl  

050 – 3135933

 

Tuin in de stad

Tuin in de Stad is een sociaal initiatief waarbij mensen met en voor elkaar maatschappelijke waarde creëren. Bij Tuin in de Stad komen mensen in een ongedwongen sfeer tot ontplooiing. Het is een ontmoetingsplek waar een ieder zichzelf kan zijn. Er is een moestuin,dieren, een natuurspeelplaats, een vuurkuil en er wordt gebouwd aan een clubgebouw met een keuken waar gewerkt kan worden met producten uit de moestuin.Het terrein is volop in ontwikkeling.

Bron: http://www.detuinindestad.nl/

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Op deze plek ben je veel buiten en moet je niet bang zijn om vies te worden. Er is veel mogelijk. Tuin in de stad wil de buurt meer betrekken bij activiteiten en activiteiten organiseren. De opdracht staat in teken van het voorbereiden en uitvoeren van een spannende avonturentocht door het Westerpark.


Contactpersoon:

Frans Kevers

0651962463

Tuinindestad@gmail.com

WNF

Het Wereld Natuur Fonds bouwt aan een wereld waarin de mens leeft in harmonie met de natuur. WNF beschermt de natuur in samenwerking met partners, overheden, onderzoeksinstellingen, bedrijven en lokale gemeenschappen.

Het evenementen & acties team van WNF Groningen bestaat uit vrijwilligers en organiseert regelmatig evenementen en activiteiten om inwoners van de provincie Groningen bewust te maken van diverse natuurproblemen (zoals bijvoorbeeld de plastic soup), leuke en leerzame evenementen voor WNF Rangers uit Groningen, en evenementen om geld in te zamelen.

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Als projectgroep ga je een evenement organiseren voor WNF Groningen welke onder één van bovenstaande categorieën valt.

 

Contactpersoon:

Rianne Hamers

riannehamers@live.nl  

06-20686410

Buurtcentrum Sonde 2000

Sonde2000 is het buurtcentrum voor de wijken Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk. Wekelijks is er een ruim aanbod van activiteiten voor jong en oud.

Bron: http://www.sonde2000.nl/web/

Omschrijving Opdracht (6 personen)

Aan de slag in de wereldkeuken van Sonde 2000.

Contactpersoon:

Lee Smale

0629457114

Colourful Het Hogeland

We denken aan een schoolproject maken, zodat we alle scholen in het Hogeland kunnen vertellen over diversiteit. En daarbij een soort spel ontwikkelen.

Of het tweede, een Colourful boek/blad met verhalen, interviews, foto’s en recepten van Colourful deelnemers en misschien de mooie vrijwilligers?

 

Contactpersoon:

Jenny van der Werf

voorzitter@colourfulhethogeland.nl

06-12206521

www.colourfulhethogeland.nl

Buurtcentrum TuinPad

Let op! Deze opdrachtgever is op dit moment niet beschikbaar voor het project Noorderpoortconnectie.

De wijk Tuinwijk waar ons buurtcentrum is gevestigd, is een prachtige buurt. In het nieuwe activiteitenoverzicht worden we vrolijk van de vele activiteiten in het nieuwe seizoen. Het laat ons toe onze deuren wijd open te zetten en worden we getrakteerd op een veelvoud van activiteiten, culturen en nationaliteiten.

Het maakt de wijk Tuinwijk tot een kleurrijk geheel. Voor ons is het een uitdaging om een ontmoetingsplek te zijn voor iedereen.

Bron: http://buurtcentrumtuinpad.nl/

Omschrijving Opdracht (6 personen)

Een onderzoek naar behoeftes van buurtbewoners mbt activiteiten en daarna de activiteiten of een evenement organiseren.

Basisschool het Anker

CBS het anker

http://anker.quadraten.nl/

 

Omschrijving Opdracht (6 studenten)

Het organiseren van activiteiten rondom het eindthema.

Thema: heel het Anker bakt!

 

Contactpersoon:

Herma Bosma (werkzaam maandag en dinsdag)  

05945- 00313

 

 

Gemeente Groningen

Huiskamerproject in de Oranjewijk 

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Keuze uit verschillende thema’s zoals: communicatie/website, jongeren in actie, leefbaar en een schoon Noorderplantsoen, duurzaamheid, burenhulp, integratie doven en verbinding/diversiteit.  

 

Contactpersoon:  

Josefien Harmsen

josefienharmsen@ziggo.nl

Voedselbank Groningen

De hulp die de Voedselbank Stad Groningen biedt is bedoeld om mensen/gezinnen een steuntje in de rug te geven bij het oplossen van hun financiële problemen.

Bron: https://www.voedselbank-groningen.nl/

Omschrijving opdracht (6 studenten)

De opdracht kan hier alle kanten nog op. Jullie kunnen als groep hier zelf ontdekken wat mogelijk is om uit te voeren.

Contactpersoon:

Fokje Kooistra

Fkooistra@voedselbank-groningen.nl

050-3117936

CMZorg

Let op! Deze opdrachtgever is op dit moment niet beschikbaar voor het project Noorderpoortconnectie.

Het Cultureel Maatschappelijk Zorgbureau (CMZorg) is een kleinschalige organisatie, werkzaam in de noordelijke provincies van Nederland. CMZorg biedt maatschappelijke ondersteuning en ambulante begeleiding aan mensen die zijn opgegroeid in een niet-Westerse cultuur, bijvoorbeeld immigranten en statushouders. Zij biedt hulp bij pedagogische vraagstukken en/of gedragsproblemen of bij problemen van psychosociale of psychiatrische aard of bij een verstandelijke beperking.

Bron: http://www.cmzorg.nl

Omschrijving opdracht (4 studenten)

Omdat 16 mei t/m 14 juni de Ramadan is  willen we rond begin/eind juni een suikerfeest organiseren. Planning en uitvoering van de dag wordt door studenten georganiseerd. Ook inzet van social media en promoten in de buurt is een onderdeel van dit project.

Het is een activiteit voor kinderen, vrouwen en mannen.

Doel: organiseren van een suikerfeest waarbij er zowel voor vrouwen en kinderen als voor mannen activiteiten zijn/ruimte is.

 

Gezonde School

Noorderpoort Gezondheidszorg en Welzijn wil een gezonde school worden. Een Gezonde School besteedt zijn tijd en aandacht voor gezondheid zo effectief en efficiënt mogelijk. De Gezonde School-aanpak helpt hierbij planmatig en structureel te werken aan gezondheid en een gezonde leefstijl van studenten. Als de school binnen een gekozen thema alle vier de pijlers van Gezonde School op orde heeft, kan hij zich profileren als Gezonde School met een vignet voor dat thema.

Bron: https://www.gezondeschool.nl/middelbaar-beroepsonderwijs/wat-is-gezonde-school

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Samen met de ambassadeurs  Gezonde School van het Noorderpoort Gezondheidszorg en Welzijn maken jullie een plan en onderzoeken jullie hoe onze school gezonder kan voor iedereen, studenten en medewerkers. Op dit moment is de Gezonde School bezig met een rookvrije school, voeding, bewegen en psychosociaal welbevinden. 

 

Contactpersoon 1 (thema bewegen en psychosociaal welbevinden)

Hans Noordhuis

hk.noordhuis@noorderpoort.nl

0625681564

 

Contactpersoon 2 (thema rookvrije school en voeding)

Chanan Drent

chanan.drent@noorderpoort.nl

0625681049

(beschikbaar op dinsdagmiddag voor overleg)

Rookvrije generatie

Let op! Deze opdrachtgever is op dit moment niet beschikbaar voor het project Noorderpoortconnectie.

De gemeente Groningen wil graag dat alle scholen en openbare instellingen rookvrij worden. De opdracht gaat in samenwerking met de gemeente Groningen.

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Samen met de gemeente onderzoeken jullie hoe dit tot stand kan komen en maken jullie een plan om de gemeente te adviseren.

Wij Oosterpark

Let op! Deze opdrachtgever is op dit moment niet beschikbaar voor het project Noorderpoortconnectie.

WIJ Oosterparkwijk is er voor alle bewoners van Oosterparkwijk en de Woonschepenhaven

WIJ Oosterparkwijk is een team van beroepskrachten en vrijwilligers met allerlei verschillende achtergronden, zoals jeugdwerk, ouderenzorg, buurtwerk, hulpverlening en/of gezinsondersteuning.

WIJ-medewerkers kennen de weg in uw wijk en kunnen samen met u zoeken naar een oplossing voor eventuele problemen die u ervaart in het dagelijks leven.

WIJ is ook een plek voor ontmoeting en activiteiten.

Bron: https://wij.groningen.nl/wij-in-de-wijk/wij-oosterpark

 

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Onderzoek in de wijk en activiteiten organiseren.

Wij Lewenborg

Let op! Deze opdrachtgever is op dit moment niet beschikbaar voor het project Noorderpoortconnectie.

WIJ Lewenborg is er voor alle bewoners van Drielanden, Euvelgunne, Harkstede GN, Klein Harkstede, Lageland GN, Lewenborg, Meerstad, Noorddijk, Oosterhoogebrug, Roodehaan, Ruischerbrug, Ruischerwaard, Ulgersmaborg en de dorpen Middelbert en Engelbert

WIJ Lewenborg is een team van beroepskrachten en vrijwilligers met allerlei verschillende achtergronden, zoals jeugdwerk, ouderenzorg, buurtwerk, hulpverlening en/of gezinsondersteuning.

WIJ-medewerkers kennen de weg in uw wijk en kunnen samen met u zoeken naar een oplossing voor eventuele problemen die u ervaart in het dagelijks leven.

WIJ is ook een plek voor ontmoeting en activiteiten.

Omschrijving opdracht (6 studenten)

De speeltuin vereniging in Ruischerberg is aan het verbouwen en aan het vernieuwen met o.as een buitenfitness. Het bestuur van de vereniging wil graag dat de speeltuin rookvrij wordt. In het kader van Groningen rookvrij en de Rookvrije Generatie. Wij Lewenborg wil dit graag met en door de bewoners laten doen, maar dit project moet aangestuurd worden door een projectgroep. Als projectgroep ga je in gesprek met buurtbewoners/gebruikers en/of vrijwilligers hoe dit te realiseren valt in de wijk. Wellicht kan er ook alvast een mooie eerste stap gemaakt worden.

 

Contact persoon:

Hennie Mulder

hennie.mulder@wij.groningen.nl

06 29 17 60 93

 

MFC De Stroming

Multi Functioneel Centrum De Stroming is een centrum van en door bewoners van de wijk Rivierenbuurt in Groningen. Ze organiseren een hele boel activiteiten. Kijk eens op de website wat er al allemaal gebeurt en georganiseerd wordt.

Bron: http://stroming050.nl/

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Het organiseren van activiteiten voor bewoners in de wijk Rivierenbuurt in Groningen. De organisatie heeft nog geen concrete opdracht voor jullie liggen, maar dat mogen jullie zelf onderzoeken.


Contactpersoon:* De organisatie is op vrijdag gesloten.

Iris Sloots

Tel 06-18522028

info@mfcdestroming.nl

UMCG

Healthy Ageing in het UMCG

Een gezonde leefstijl is de sleutel tot gezond ouder worden. Als u gezond eet, in beweging blijft, voldoende ontspant, niet rookt en niet teveel drinkt, kan dit ziekte voorkomen. Maar uit onderzoek blijkt steeds vaker dat een gezonde leefstijl minstens zo belangrijk is als u ziek bent. Hoe uw lichaam reageert op een behandeling, kunnen we niet voorspellen. Maar u kunt wel dingen doen om de kans te vergroten dat u de behandeling zo goed mogelijk doorstaat, een operatie fitter tegemoet gaat en sneller herstelt. Wij vinden het belangrijk om u daarbij te helpen.

Bron: https://www.umcg.nl/NL/UMCG/healthy_ageing/Paginas/gezond-ouder-worden.aspx

 

Opdracht omschrijving (6 studenten)

Generatielunch organiseren voor de Healthy Ageing Week in 2019. 

https://www.hannn.eu/

 

Contactpersoon:  

Chantal Bakker

c.d.bakker@umcg.nl

*Samenwerking met de Gezonde School (Noorderpoort) en HANNN

Humanitas

De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Onze vrijwilligers helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen.

Onze hulp is gratis en altijd in de buurt; we hebben ruim tachtig afdelingen door het hele land. En we zijn er voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging. Eén ding is voor ons het allerbelangrijkst. Dat onze deelnemers kunnen zeggen: 'Dankzij het contact met een Humanitas-vrijwilliger kan ik mijn leven weer zelf oppakken.'

Bron: https://www.humanitas.nl/over-ons/

Opdracht omschrijving (6 studenten)

Puzzel/spel maken om vrijwilligerswerk in kaart te brengen.

Contactpersoon:

Petra Jonkman  

p.jonkman@humanitas.nl  

Het Groninger landschap

Beschermen van het landschap in Groningen, dat is wat we doen, dat is waar wij ons sterk voor maken. We houden je op de hoogte van onze successen, onze lopende projecten en onze plannen. We zijn altijd op zoek naar ondersteuning en zijn onze subsidiënten, trouwe donateurs en vrijwilligers dan ook dankbaar voor hun bijdrage aan onze doelstellingen. Want zonder jouw steun kunnen wij ons belangrijke werk niet meer doen.

Bron: www.groningerlandschap.nl

Omschrijving opdracht (6 studenten)

De opdracht kan samen vormgegeven worden met de opdrachtgever.

Contactpersoon:

Rieneke Harkema

r.harkema@groningerlandschap.nl

 

VNN

De Borch is een kliniek voor de behandeling van gezinnen waarvan de ouders een verslaving hebben en kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Ook is er plaats voor zwangeren, met of zonder partner. Er zijn zit- en slaapkamers per gezin en een gezamenlijke woon/eetkamer. In de grote tuin bij het huis kunnen de kinderen veilig spelen. In het pand is een crèche voor de kinderen die nog niet naar school gaan. De oudere kinderen gaan naar de naastgelegen basisscholen de OBS Ter Borchschool of naar CBS De Rietzanger in Eelderwolde.

Bron: https://www.vnn.nl/deborch

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Activiteitenboekje maken voor de zomer met activiteiten voor de kinderen. Gerangschikt op leeftijd, van activiteiten die hier in het noorden te doen zijn voor kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar. Gratis maar evt. ook activiteiten met een kleine bijdrage. Het zou leuk zijn als het een map wordt die aantrekkelijk is, met kort/duidelijke info en plaatjes. Daarnaast ook activiteiten die ze in en om huis kunnen doen met hun kind.

Contactpersoon:  

Annelinde Schoppers

a.schoppers@vnn.nl

Cindy Dorenbos

c.dorenbos@vnn.nl

Jimmy´s

EEN PLEK VOOR EN DOOR JONGEREN!

Je kunt bij Jimmy’s altijd naar binnen lopen, als je een vraag hebt over geldzaken, school…met al je vragen kun je bij ons terecht!

Of als je een leuk idee hebt, zoals een filmavond of een jamsessie houden, is Jimmy’s de plek waar je dit kunt doen, de vrijwilligers en stagiaires vinden het leuk om je erbij te helpen!

Maar ook als je gewoon lekker wil chillen, de stagiaires, vrijwilligers en jongeren zijn daar altijd wel voor in! Jimmy’s is dé plek om nieuwe mensen te ontmoeten!

Bron: http://jimmys050.nl/

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Er zijn wisselende opdrachten. Samen met de opdrachtgever gaan jullie op zoek naar een uitdagende opdracht die jullie in zeven weken kunnen uitvoeren.

Contactpersoon:

Elroy Eefting

 

SKSG Oosterparkwijk

Let op! Deze opdrachtgever is op dit moment niet beschikbaar voor het project Noorderpoortconnectie.

Bij SKSG  zetten we ons met hart en ziel in voor kinderen van 0 – 12 jaar. Terwijl de peuters knutselen in het atelier en de kleuters gezellig brooddeeg kneden in de kookstudio, spelen de baby’s onbekommerd in de prachtige babytuin. Door de unieke combinatie van kinderdagopvang, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang binnen één gebouw ondernemen kinderen ook veel samen, en kunnen ze doorgroeien binnen een vertrouwde omgeving. Kinderen krijgen veel bewegingsvrijheid om zich in hun eigen tempo te ontwikkelen met een breed aanbod op het gebied van spelen, bewegen, creativiteit en muziek.

Bron: https://sksg.nl/locaties/sksg-pierewiet/

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Activiteiten organiseren voor kinderen in de Oosterparkwijk.

Kids First / COP groep

Let op! Deze opdrachtgever is op dit moment niet beschikbaar voor het project Noorderpoortconnectie.

Kids First COP groep is meer dan alleen een opvangplek: we willen kinderen iets meegeven waar ze de rest van hun leven plezier van hebben. Opvang van 0-12 jaar.

Bron: https://www.kidsfirst.nl/

 

Omschrijving opdracht (6 personen)

Wij hebben een stuk in onze tuin wat we graag anders zouden willen. We hebben nu een paar moestuinbakken maar willen graag een grotere moestuin hebben. Het sluit aan bij het thema gezonde voeding dat deze maanden centraal staat in de wijk.

Als opdracht lijkt het ons leuk dat de studenten samen met de kinderen en onder begeleiding van collega's een groter stuk moestuin gaan maken.

Huis de B

Stichting Huis de B heeft als hoofdtaak kinderopvang.

Wij vangen kinderen op van 3 t/m 13 jaar, verdeeld over 4 verschillende leeftijdsgroepen.

Website: www.huis-de-b.nl.

Omschrijving opdracht (6 studenten)

De opdracht kan samen met de opdrachtgever vormgegeven worden.

We hebben een prachtig groot gebouw en grote speeltuin dus mogelijkheden te over.

 

Contactpersoon:

Magda Walpot

magda.walpot@huis-de-b.nl

Levensschrijver

Het onderscheiden van hoofd- en bijzaken in emotionele zaken is vaak lastig. Er is zoveel te vertellen en alles lijkt belangrijk. Om orde in die wanorde te krijgen is het fijn om samenhang te creëren, onderwerpen aan elkaar te relateren en een verhaal zo tot een afgerond geheel te maken. Levensschrijver begeleidt bij het maken van een goed en uniek levensverhaal.

Bron: www.levensschrijver.nl

Omschrijving odpracht (6 studenten)

Levensboek maken voor ouderen  

Contactpersoon:

Roulien van der Woude

info@levenschrijver.nl

0646022222

HANNN

Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) 

Wij mobiliseren alle ondernemers, denkers en beslissers die bij kunnen dragen aan een gezondere regio.
Samen bouwen we aan een omgeving die gezondheid stimuleert. Van bewegen en voeding tot een gezonde omgeving, zingeving en sociale samenhang.

Bron: https://www.hannn.eu/

Omschrijving opdracht (6 studenten)

Jong & Oud wonen samen – intergenerationeel wonen. Het projectgroepje onderzoekt wat de behoefte is van Jong & Oud tot intergenerationeel wonen.

*Deze opdracht is in samenwerking met Humanitas.

Contactpersoon:

Lieke 't Hart 

Lieke.t.hart@hannn.nl

Planning cohort 2016 februari

Planning cohort 2016 februari

 

Lesweek

Kalender-

week

Actie

Inleveren

9

Week 45

Introductie NP connectie

Indeling van groepen

Lezen Wiki

 

10

Week 46

Zelfstandig aan de slag in groepen

Opdrachtgevers contacteren

Vlogboek week 1

1

Week 47

Oriënteren

Vlogboek week 2

2

Week 48

Oriënteren/ontwerpen

Vlogboek week 3 (+ voorlopige plan van aanpak)

3

Week 49

 

Oriënteren/ ontwerpen

Vlogboek week 4 (+ plan van aanpak)

4

Week 50

 

Oriënteren/ ontwerpen

Vlogboek week 4 (+ plan van aanpak)

Plan van aanpak aftekenen

5

Week 51

Ontwerpen/uitvoeren

Vlogboek week 5 (+ plan van aanpak)

6

Week 2

 

Ontwerpen/uitvoeren

Vlogboek week 6 (+ pitch)

7

Week 3

Ontwerpen/uitvoeren

Vlogboek week 7 (+ pitch)

Uitnodigingsbrief/mail naar de opdrachtgevers voor de presentatie

8

Week 4

Ontwerpen/ uitvoeren

Vlogboek week 8 (+ pitch)

9

Week 5

Uitvoeren/ evalueren/presenteren

Vlogboek week 9 (+ presentatie evaluatie)

 

Het project

 

 

Tijdens het project Noorderpoort connectie sluiten jullie aan bij wat er speelt in een wijk of instelling in de stad Groningen en onderzoeken wat jullie hiervoor kunnen betekenen. Dit alles in overleg met de opdrachtgever uit de praktijk en de docent die jullie begeleidt vanuit het Noorderpoort. In elke wijk/instelling kan en mag de uitvoering van het project er anders uit zien. De basis van elk project is wel hetzelfde.

Iedere groep doorloopt de volgende 4 fasen:

 

 

Fase 1 Orienteren

 

In de eerste fase van het project gaan jullie op onderzoek uit. Door de wensen, kwaliteiten en uitdagingen van de opdrachtgever, organisatie én doelgroep in kaart te brengen krijgen jullie een duidelijk beeld aan welke eisen jullie ontwerp moet voldoen. Hieronder zien jullie de 3 onderdelen die jullie gaan onderzoeken, de vragen kunnen jullie hierbij helpen. Bedenk zelf ook welke informatie jullie nodig hebben.Ook gaan jullie elke week een vlogboek bijhouden die je aan je docent (en eventueel aan de opdrachtgever) laat zien. Kijk voor meer informatie over het vlogboek bij 'ondersteunende informatie'.

 

 

De opdrachtgever:

- Wie is de opdrachtgever? (naam, achtergrond, contactgegevens)

- Wat is de relatie tussen de opdrachtgever en de doelgroep?

- Wat wil de opdracht gever van jullie? (wensen & verwachtingen)

- Hoe houden jullie contact met de opdrachtgever en wanneer?

- Welke tussenstappen in het project deel je met de opdrachtgever?

 

De organisatie:

- Voor welke organisatie voeren jullie dit project uit?

- Wat doet deze organisatie?

- Waarom doet deze organisatie dit? (visie/missie)

- Heeft de organisatie ook wensen voor jullie project?

 

De doelgroep:

- Wie is de doelgroep?

- Wat doet de doelgroep normaal gesproken bij de organisatie?

- Welke krachten en/of uitdagingen heeft deze doelgroep?

- Heeft de doelgroep zelf ook wensen m.b.t. het project?

- Welke activiteiten passen bij de doelgroep?

 

Fase 2 Ontwerpen

 

 

In deze fase gaan jullie het ontwerp maken voor het project. Jullie starten met een creatief proces en sluiten af met een plan van aanpak en een pitch.

 

 

 

Het creatieve proces:

Jullie gaan met de informatie over de opdrachtgever, organisatie en doelgroep brainstormen over hoe jullie project eruit gaat zien. Wat willen jullie gaan doen? Welke materialen willen jullie gebruiken? Willen jullie mensen (professionals) van buiten de school regelen? In dit gedeelte van het ontwerp is alles mogelijk en is geen idee te gek! Kijk voor meer informatie over het creatieveproces bij Brainstormen onder het kopje 'ondersteunende informatie'.

 

Een plan van aanpak:

Jullie gaan een plan van aanpak maken voor het organiseren van het project en de uitvoer hiervan. Hierbij denken jullie na over de volgende onderdelen:

  • Waarom organiseren jullie het project? (wat is het doel van jullie project?)
  • Wie doet wat? (welke rollen hebben jullie zelf? Wat doet de opdrachtgever en zijn/haar collega’s? Wie regelt wat? Wie kan jullie helpen/ ondersteunen?)
  • Wat gaan jullie precies doen? (welke activiteiten of informatie gaan jullie gebruiken?)
  • Waar gaan jullie het project uitvoeren? (Binnen of buiten? In de instelling of ergens anders?)
  • Wanneer gaat de uitvoering plaatsvinden? (Welke dagen en tijden zijn het meest geschikt? Wanneer moeten dingen geregeld zijn?)
  • Hoe zorgen jullie ervoor dat mensen (de doelgroep) gaan komen? Op welke manier gaan jullie ze uitnodigen?)

 

Pitch:

Jullie gaan het plan van aanpak 'pitchen' aan de opdrachtgever en één van de andere projectgroepjes. Dit betekent dat jullie een korte presentatie maken waarin jullie duidelijk maken wat jullie willen gaan doen. Dit mogen jullie op een zelfbedachte manier doen. Bijvoorbeeld door een filmpje of een cartoon te maken. Jullie kunnen er ook voor kiezen om een powerpoint presentatie te maken. Door het houden van de pitch (max. 5 minuten) kunnen de opdrachtgever en het andere projectgroepje nog feedback geven en kun je eventueel nog dingen aanpassen. Kijk voor meer informatie over het pitchen onder het kopje 'ondersteunende informatie'.

 

Na uitvoer van de pitch laat je dit onderdeel aftekenen door de opdrachtgever op de checklist. Wanneer jullie plan van aanpak klaar is en jullie eventueel nog dingen hebben aangepast n.a.v. feedback van de opdrachtgever en medestudenten, laat je dit onderdeel door de docent aftekenen op de checklist.

 

Fase 3 Uitvoeren

 

 

Voor jullie met de uitvoer van het project starten zorg je ervoor dat jullie aan de onderstaande criteria voldoen:

 

 

Criteria van het project

 

  • aanwezigheid (16 uur per week maandag en dinsdag) neem dit ook mee in het plan van aanpak.
  • de groep overlegt met de contactpersoon en komt met een plan dat uit te voeren is binnen de 7 weken.
  • onderzoek naar de stichting/school/project (wie/wat/waar/waarom/hoe) met interview opdrachtgever.
  • als groep bespreek je wanneer het project voor jullie een succes is
  • dit plan is goedgekeurd door de opdrachtgever uit de wijk/instelling  en de docent van het Noorderpoort.
  • de vorm komt vanuit jullie studenten.
  • elk groepslid heeft een even groot aandeel in het project.
  • de opdrachtgever is tevreden.

 

Fase 4 Evalueren

 

 

 

Na de uitvoer van het project gaan jullie evalueren. Dit doen jullie eerst samen met de opdrachtgever en daarna gaan jullie als groep evalueren. Tot slot gaan jullie op je eigen creatieve manier aan de docent presenteren wat jullie hebben gedaan en geleerd.

 

 

Evalueren met de opdrachtgever:

Is de opdrachtgever tevreden met het resultaat? Wat hebben jullie goed gedaan, wat kan een volgende keer beter en waarom? Je neemt de feedback van de opdrachtgever mee voor jullie presentatie. Zorg dat de opdrachtgever de checklist voor jullie aftekent.

 

Evalueren in de groep:

Zijn jullie als groep tevreden met het resultaat en de feedback van de opdrachtgever? Waarom wel/ niet? Hebben jullie de doelen gehaald die aan het begin van dit project omschreven staan? Waarom wel/ niet? Neem de uitkomsten van de evaluatie mee in jullie presentatie.

 

Presentatie aan de docent:

Jullie laten op creatieve wijze aan de docent zien wat jullie de afgelopen weken hebben gedaan, hoe dit is verlopen en wat jullie hebben geleerd. Jullie verwerken hierin de feedback van de opdrachtgever en de uitkomst van jullie eigen evaluatie. Hoe deze presentatie eruit zien mogen jullie zelf bepalen. Jullie kunnen de beelden van jullie vlogboek filmpjes gebruiken, een animatiefilmpje maken of een toneelstukje opvoeren. Jullie mogen het helemaal zelf bepalen. De presentatie duurt minimaal 5 minuten. Zorg dat de docent de checklist voor jullie aftekent.

 

Ondersteunende informatie

 

 

Hier vinden jullie extra informatie dat jullie kan ondersteunen bij het project. Hebben jullie zelf tips, interessante websites of informatie gevonden dat andere groepjes zou kunnen helpen bij bijvoorbeeld het maken van het plan van aanpak, de uitvoer of de evaluatie? Stuur deze informatie dan naar: chanan.drent@noorderpoort.nl en het wordt zo snel mogelijk in de Wiki gezet!

Inspiratie projecten

Voorbeeld activiteiten - Wensen vervuld van eenzame ouderen

Voorbeeld - Project Eigen-Wijs: Muziekproductie Broer

Voorbeeld - leerlingen leren buurt kennen

Voorbeeld - Wijkproject in Woenselse Heide

Voorbeeld - Timmerdorp

Brainstormen

 

 

Voorwaarden om te brainstormen

Je hebt een aantal voorwaarden nodig om te brainstormen, zo creeëren jullie de juiste sfeer om alle creatieve breinen aan te zetten.

 

  1. Oordeel uitstellen: alle ideeën zijn welkom. Oordeel dus niet meteen over de ideeën.
  2. Ga voor kwantiteit: jullie willen zoveel mogelijk ideeën verzamelen. Blijf doorgaan met bedenken, ook als jullie al veel bruikbare ideeën hebben. De eerste ideeën zijn vaak de meest voor de hand liggende.
  3. Lift mee op de ideeën van anderen: De ideeën van een ander kunnen jou weer op nieuwe ideeën brengen.
  4. Zoek wilde, ongewone ideeën: Alleen dan ontstaan er nieuwe verbindingen en écht innovatieve ideeën.
  5. Neem een creatieve pauze: De beste ideeën ontstaan tijdens het wandelen, onder de douche of op feestjes!

 

Bespreek deze punten voordat jullie van start gaat met de brainstorm. Onderstaande filmpjes kunnen jullie verder helpen bij het houden van een goede brainstormsessie.

 

Voorbeeld manier van brainstormen

Brainstorm manieren (Engels)

Vlogboek

 

 

Wat is een vlogboek?

Een vlogboek is een logboek, maar dan op film. In een logboek houd je bij hoe het proces van een bepaalde activiteit verloopt. Sporters kunnen bijvoorbeeld bijhouden welke voortgang ze door de weken heen maken in het behalen van hun doelen, welke voeding ze hebben gegeten en welke tegenslagen ze hebben gehad. Met het maken van een vlogboek gaan jullie de voorgang bijhouden doormiddel van korte filmpjes in plaats van het schrijven van een logboek.

 

Waarom maken jullie een vlogboek?

Door het maken van een vlogboek weten jullie aan het einde van het project precies wat jullie gedaan hebben, wanneer jullie dit gedaan hebben en wat het resultaat hiervan was. Dit helpt jullie om te reflecteren en evalueren. Wat ging er goed, wat niet en waarom? Ook kunnen jullie aan de docent en opdrachtgever laten zien wat jullie hebben gedaan. In plaats van het schrijven van een verslag laten jullie de voortgang zien met jullie vlogboek.

 

Wat kunnen jullie laten zien in het vlogboek?

  • Korte fragmenten van wat jullie elke dag hebben gedaan en geleerd.
  • Waar jullie geweest zijn.
  • Met wie jullie hebben gesproken (alleen met toestemming andere mensen filmen).
  • Hoogte punten.
  • Diepte punten.
  • Feedback van de projectleider/ medestudenten op de pitch.

 

Voorbeeld vlog

Voorbeeld vlog 2

Checklist

Open bestand Checklist

Checklist Project Noorderpoort Connectie.

Naam student:………………………………………………………………………………………………

Opleiding:………………………………………………………………………………………………………

Datum:…………………………………………………………………………………………………………………

Handtekening:………………………………………………………………………………………………

Beoordeling docent:

Onderdeel

Behaald

Niet behaald

Plan van aanpak

 

 

 

Vlogs

 

 

 

Evaluatie

 

 

 

Uitvoering opdracht

 

 

 

Presentatie

 

 

 

Feedback:

 

 

 

 

 

Naam docent:…………………………………………………………………………………………………………………………

Datum:…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Handtekening:………………………………………………………………………………………………………………

 

 

 

 

 

Beoordeling opdrachtgever:

Onderdeel

Behaald

Niet behaald

Plan van aanpak

 

 

 

Pitch

 

 

 

Vlogs

 

 

 

Uitvoering opdracht

 

 

 

Evaluatie

 

 

 

Feedback:

 

 

 

 

 

 

Naam opdrachtgever:………………………………………………………………………………………

Naam organisatie:……………………………………………………………………………………………

Datum:…………………………………………………………………………………………………………………………

Handtekening:………………………………………………………………………………………………………

 

 

 

Informatie voor de opdrachtgever

 

De opdrachtgever komt uit de wijk of instelling en is aanspreekpunt voor een groep studenten. Elke week is er op maandag of dinsdag een contactmoment met de groep en de opdrachtgever. Dit kan op het Noorderpoort zijn of in de wijk/instelling. Het contactmoment kan eventueel ook telefonisch, via Skype of via de mail.

De opdrachtgever kijkt met studenten naar de mogelijkheden die er zijn voor een projectopdracht die binnen de 7 weken is uit te voeren. Het project kan uitgevoerd worden in de basisscholen, sociaal maatschappelijke instellingen, opvang of jeugdwerk in de wijk. De groep komt met een plan van aanpak voor de uitvoering van het project. Dit plan wordt door de opdrachtgever en de docent van het Noorderpoort goedgekeurd.