Boetserende krachten - v456

Boetserende krachten - v456

Introductie

Duin- en rotslandschap in Algerije

Nieuwe landschappen ontstaan in eerste instantie door vulkanisme en gebergtevorming, door endogene processen van binnenuit de aarde. Die landschappen worden vervolgens afgebroken door exogene processen, processen die van buitenaf op de aardkorst inwerken. Het verandert oude landschappen en er ontstaan nieuwe. Hoge bergen met steile hellingen bijvoorbeeld veranderen langzaamaan in zacht glooiende heuvellandschappen en uit materiaal dat van berggebieden afkomstig is, worden nieuwe landschappen opgebouwd.

Zo zijn processen die van buitenaf op de aardkorst inwerken, voortdurend bezig de buitenkant van de aardkorst te boetseren. In de gematigde zone, waar het vaak regent, speelt water hierin een hoofdrol. In de aride zone, waar het weinig regent, is dat niet het geval.
In deze opdracht gaat het om de werking van deze exogene processen in het algemeen en in het bijzonder die in de aride zone.

Colofon

Het arrangement Boetserende krachten - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-08 16:48:57
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Aarde" wordt het thema ''Boetserende krachten" besproken. Dit onderdeel bespreekt de krachten van verwering, erosie en sedimentatie. Verwering is het losbreken van gesteente door chemische of mechanische processen. Bij chemische verwering lost gesteente op, waardoor ander gesteente los kan breken. Mechanische verwering komt voor door krachten zoals plantenwortels, het vries- en dooiproces van water in spleten van gesteente, waarbij het water uitzet en krimpt. Erosie is het verplaatsen van het gesteente dat door verwering is afgebroken. Dit gebeurt door water, wind, ijs of zwaartekracht. Sedimentatie vindt plaats wanneer het gesteente weer neerdaalt, waarbij verschillende landschapsvormen kunnen ontstaan, zoals morene-afzettingen.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Systeem aarde; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, afzettingen, arrangeerbaar, chemische verwering, erosie, mechanische verwering, sedimentatie, stercollectie, verwering, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open