De Nederlandse tuigpaarden(sport) Basis

De Nederlandse tuigpaarden(sport) Basis

Inleiding

Bijna iedereen kent het KWPN-rijpaard, dit kan een dressuurpaard of springpaard zijn. Wat niet altijd bekend is, is dat het KWPN nóg twee fokrichtingen heeft. Dit zijn het Gelderse paard en het tuigpaard. Over het tuigpaard gaan we het in deze module hebben. Het tuigpaard heeft eigenlijk heel veel overeenkomsten met het bekende dressuurpaard. Een goed gaand dressuurpaard moet gaan ‘zitten’, waardoor deze groter wordt aan de voorkant. Er onstaat een 'bergop' gaand beeld, wat we bij de tuigpaarden ook graag willen zien. Beide hebben ook exterieurkenmerken (kenmerken zichtbaar aan de buitenkant) die hen kunnen helpen om een goede sportprestatie te leveren. Maar niet altijd is het mooiste paard ook het beste paard, het karakter is ook heel belangrijk! Ben jij benieuwd naar wat het tuigpaard nou kenmerkt en waar zij voor worden gefokt? Waarom worden mensen enthousiast en gaan zij op het puntje van hun stoel zitten wanneer een goed tuigpaard de baan in komt? Waarom gaan mensen tijdens de Oregon Trofee op de Stallion Show in Den Bosch uit hun dak, terwijl er bij de rijpaarden weinig geluid wordt gemaakt? Ben jij benieuwd of het Nederlandse tuigpaard ook jou enthousiast maakt? Lees dan verder in deze module!

Heb je vragen over of suggesties voor dit materiaal? Mail dan naar: joelleberghuis@hotmail.com

Hieronder volgt een artikel waarin jonge tuigpaardliefhebbers vertellen over wat hun tuigpaardpassie.

Colofon

Het arrangement De Nederlandse tuigpaarden(sport) Basis is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
J Berghuis Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-03-06 15:36:33
Licentie
CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze online module kan in paardklassen op het MBO of zelfstandig worden gevolgd vanuit huis. Er komen verschillende onderwerpen aan bod, welke zijn ingedeeld in aangespannen sport (KNHS) en fokkerij (KWPN). Elk deel bestaat uit een basis en een verdieping. Bij de onderwerpen is passend beeldmateriaal geplaatst, waardoor de theorie duidelijker wordt gemaakt. Door de verschillende niveaus is het materiaal geschikt voor een brede doelgroep.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
aangespannen sport, fokdoel, fokkerij, keuringsklaar maken, knhs, kwpn, showsport, training, tuigpaard, tuigpaardensport

Bronnen

Bron Type
Binnenkomen
https://youtu.be/rPz_ypypfqE
Video
De inspectie
https://youtu.be/VF1vTSKLK_A
Video
Start wedstrijd, rol ringmeester
https://youtu.be/XaOC0Koykf8
Video
Finale, overrijden
https://youtu.be/dKcMgZUHnms
Video
Ereronde
https://youtu.be/5MdgegyXyyw
Video
Erik Daniëls
https://youtu.be/sGmcTHUaB0w
Video
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open