Massamedia - 1. De betekenis voor de samenleving

Massamedia - 1. De betekenis voor de samenleving

Voorwoord

Welkom op mijn Wikiwijs-arrangement
Het thema 'massamedia' staat centraal in dit arrangement. Op deze pagina behandel ik paragraaf 1: 'De betekenis voor de samenleving'. Het niveau van de leerstof is VMBO-KGT en is bedoelt voor leerlingen uit jaar 4.


Ik heb de paragraaf opgedeeld in vier subparagrafen. Elke subparagraaf heeft een eigen kopje gekregen die je rechts van de pagina ziet. Door op het kopje te klikken verschijnt er een rij met subkopjes. Werk steeds van boven naar beneden.

Bovenaan vind je altijd de leerstof. Hierin staat altijd één leerdoel centraal. Het leerdoel staat bovenaan de pagina.
Vervolgens vind je de uitleg.

In het rijtje subkopjes vind je onder het kopje 'samenvatting' een samenvatting van de leerstof. De samenvatting staat in een sjabloon als afbeelding. Je kunt de tekst in de samenvatting dus niet selecteren, kopieren of aanpassen. Wel kan je de sjabloon als geheel kopieren en als stensil uitprinten.

Vervolgens vind je een kennisclip van de subparagraaf. Hierin wordt door middel van een presentatie en een voice-over uitleg gegeven.

Verder staan in de rij met subkopjes opdrachten. Door de opdrachten te maken oefen je met de leerstof. De hoeveelheid opdrachten verschilt per subparagraaf.

Per subparagraaf heb ik twee oefeningen gemaakt. Je kan het zien als gewone oefeningen maar je kan ze ook beschouwen als diagnostische toets. Het is steeds verplicht om 'Oefeningen (1)' te maken. Als je meer verdieperende vragen wil maken mag je ook 'Oefeningen (2)' maken. De leerlingen die te horen hebben gekregen van de docent dat de ook verplicht die oefeningen moeten maken, maken dus altijd 'Oefeningen (1)' en 'Oefeningen (2)'. Jouw gegeven antwoorden worden verzonden naar de docent. Als leerling zul je hier individueel feedback krijgen van jouw docent

Als afsluiting van de subparagraaf staat er altijd een eindtoets is. De vragen in deze eindtoets zijn te vergelijken met de vragen van 'Oefeningen (1)'. De eindtoets maak je pas als de docent dit aangegeven heeft. Ook deze antwoorden zullen worden verstuurd naar jouw docent. Hier zal een cijfer uit komen die je te horen krijgt van je docent. Als je de gemaakte toets in wilt zien kun je altijd contact opnemen met je docent.

Ik wens je een leerzame tijd op mijn Wikiwijs-pagina!

Colofon

Het arrangement Massamedia - 1. De betekenis voor de samenleving is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Robert Doekhi Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-01-20 22:52:32
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Voor de cursus 'Arrangeren digitaal lesmateriaal' heb ik deze Wikiwijs-pagina gemaakt. Al langer had ik het idee om te beginnen met een eigen maatschappijleer-methode te schrijven. De opdracht voor deze cursus was een mooie aanleiding om hiermee te beginnen. Ik heb gekozen om het beeldmateriaal van een bekende maatschappijleer docent te analogiseren. Dit gaat om het beeldmateriaal op YouTube van docent Wessel Peeters. Hij heeft ook een eigen methode geschreven. Maar omdat naar mijn mening de video's veel meer informatie bevatten dan de methode wilde ik aan de hand van die video's een eigen methode ontwikkelen. Het uitgangspunt van mijn Wikiwijs-arrangement zijn dus ook de video's en de methode van Wessel Peeters. Het grootste deel heb ik zelf geschreven en ontwikkeld. Uiteindelijk heb ik Wessel op de hoogte gesteld van mijn idee en meteen toestemming gevraagd. Wessel vond het een leuk idee en gaf toestemming.

 

Het YouTube-kanaal van Wessel Peeters is te vinden op: www.youtube.com/user/wesselpeeters/

De site van Wessel Peeters is: www.wesselpeeters.eu

De methode van Wessel Peeters is te vinden op: www.maatschappijkunde.nl/

 

Verder heb ik de volgende (les)boeken als bron gebruikt:

- Maatschappijwetenschappen Massamedia 2013 (uitgeverij Essener)

- Thema's Maatschappijleer VMBO BK 2016-2017 (uitgeverij Essener)

- Thema's Maatschappijleer VMBO KGT 2017-2018 (uitgeverij Essener)

- Maatschappijkunde VMBO BB 2017-2018 (uitgeverij Essener)

- Maatschappijkunde VMBO KGT 2017-2018 (uitgeverij Essener)  

 

Tools die ik gebruikt heb gebruikt voor mijn Wikiwijs-arrangement:

- Wikiwijs

- Easelly Dit een een tool om dingen visueel te maken. Je kan een sjabloon kiezen en er mee doen wat je wilt. Ik heb gekozen voor het visualiseren van de lesstof door het aan te bieden als samenvatting. In Wikiwijs kan je ook een 'kop 2' toevoegen met 'samenvatting' en dan in de tekst de samenvatting typen. Maar een visuele samenvatting met een leuke sjabloon nodigt meer uit voor leerlingen.

- PowerPoint Met deze tool heb ik een presentatie gemaakt over de zaken die in mijn Wikiwijs-arrangement aan de aandacht komen. De presentatie heb ik later gebruikt voor mijn kennisclip.

- Screencast-O-Matic Met deze tool heb ik mijn kennisclip opgenomen. Ik heb hiermee mijn beeldscherm (PowerPoint-presentatie) en mijn stem kunnen opnemen.

- Youtube Met deze tool heb ik mijn kennisclip kunnen uploaden. Door dit te doen kon ik mijn video makkelij embetten naar mijn Wikiwijs-arrangement.

- Learningapps Met deze tool heb ik twee apps ontwikkeld. Hiermee heb ik de opdrachten 'Sorteren per groep' en 'Zet de woorden terug' ontwikkeld.

- Google Formulieren Met deze tool heb ik twee oefeningen gemaakt. Met de twee oefeningen komen twee leerwegen tot uiting. De ene oefening is van een makkelijk niveau en de andere oefening is van een meer uitdagend niveau. De antwoorden van de leerlingen die de oefening maken krijg ik binnen.

- Microsoft Forms Met deze tool heb ik een summatieve toets gemaakt. Deze eindtoets kunnen de leerlingen zelf en overal maken. De antwoorden krijg ik binnen.

 

 

 

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Massamedia
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Doekhi, Robert. (z.d.).

Massamedia

https://maken.wikiwijs.nl/116410/Massamedia

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open