Vulkanisme - v456

Vulkanisme - v456

Introductie

Een van de beroemdste vulkanen ter
wereld, de Vesuvius.

Wereldwijd zijn er ongeveer 1500 vulkanen die af en toe tot uitbarsting komen en nog veel meer vulkanen die dat niet meer doen. De laatsten worden dode vulkanen genoemd.

Vulkanen zijn er in soorten. Verschillende soorten zijn te herkennen aan hun uiterlijk en komen op hun eigen manier tot uitbarsting, soms met groots geweld waarbij mensen in de directe omgeving gevaar lopen. Maar het kan ook een verbazingwekkend schouwspel opleveren van lava die vurige rivieren en meren vormt en waar je van korte afstand naar kunt kijken zonder gevaar te lopen. Ook zijn actieve en dode vulkanen grillig over het aardoppervlak verdeeld. Grote gebieden op land en onder de zeespiegel hebben helemaal geen vulkanen en in andere gebieden vind je er een flink aantal bij elkaar.

Er is ook onderscheid te maken in vulkanen met basaltische lava of granitische lava. De eerste vind je bij hotspots en divergente plaatbewegingen. Basaltische lava is dun en bevat weinig gassen. Een uitbarsting is relatief onschuldig. Granitische lava treedt op bij subductie, als een (oceanische) plaat onder een andere schuift. Vooral als een oceanische plaat onder een continentale schuift levert dat veel gas en dikke lava op en enorme uitbarstingen.

Hoe is dat allemaal te verklaren? In deze opdracht ga je ontdekken dat het allemaal te maken heeft met de opbouw van en bewegingen van de aardkorst, de buitenste steenlaag van de aarde.

Colofon

Het arrangement Vulkanisme - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-08 16:29:00
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Aarde" wordt het thema ''Vulkanisme" besproken. Vulkanisme ontstaat als gevolg van platentektoniek en kan op diverse plaatsen in verschillende vormen voorkomen. De variëteit aan vulkaantypen omvat stratovulkanen, schildvulkanen en caldera's. Schildvulkanen zijn effusieve vulkanen, wat inhoudt dat ze niet explosief uitbarsten, terwijl stratovulkanen en caldera's wel explosieve uitbarstingen kunnen hebben. Een andere vorm van vulkanisme is de hotspotvulkaan, waarbij een vulkaan ontstaat door de opwaartse beweging van een magma-pluim. De locatie van een vulkaan is eveneens van belang, aangezien vulkanen op de oceaanbodem zelfs nieuw land kunnen creëren.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Systeem aarde; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, caldera, effusief en explosief, platentektoniek, schildvulkaan, stercollectie, stratovulkaan, vulkanisme, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open