Welkom bij dé uitleg voor jouw profielwerkstuk

Het profielwerkstuk

Het profielwerkstuk

Stap 1: Algemene uitleg over het profielwerkstuk

Welkom op de wikiwijspagina voor het maken van je profielwerkstuk. Op deze pagina staat een stappenplan dat jij gaat doorlopen om op de juiste manier te werken aan je profielwerkstuk.

Profielwerkstuk? Wat is dat eigenlijk?

Voor het profielwerkstuk moet je een werkstuk maken en presenteren dat gaat over een maatschappelijk relevant onderwerp dat past bij jouw profiel. Dit werkstuk combineer je met het verslag voor Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB). Door het maken van dit werkstuk laat jij zien dat je informatie kunt verzamelen én verwerken en de basisvaardigheden van onze taal beheerst op een hoger niveau. Je moet een voldoende halen voor je profielwerkstuk om aan het examen te mogen deelnemen.

Wat moet ik doen?

Voor het maken van het werkstuk ga je op zoek naar een onderwerp, daarna formuleer je een hoofdvraag. Wanneer de hoofdvraag voldoet aan de gestelde eisen ga je deelvragen bedenken. Je bedenkt ook alvast een hypothese, dat is het antwoord wat jij uiteindelijk denkt te krijgen op je hoofdvraag. Je gaat ook een plan van aanpak maken en daar leg je een aantal ideeën en afspraken in vast. Je bedenkt bijvoorbeeld alvast welke presentatievorm je gaat kiezen, wie je publiek is en op welke manier je onderzoek gaat doen.

Na deze eerste stappen ga je bronnen raadplegen om informatie vandaan te halen. Een bron kun je vinden in de bibliotheek, op het internet of je kunt een interview afnemen. Naast deze mogelijkheden zijn er nog veel meer opties om informatie te zoeken over jouw onderwerp. Je kunt het verslag van je LOB hier goed bij gebruiken.

Uitiendelijk ga je controleren of de bronnen jou antwoord hebben gegeven op jouw deelvragen en je hoofdvraag. Je gaat je werkstuk afronden en je zorgt ervoor dat het voldoet aan de gestelde eisen. Je LOB-verslag moet als een apart hoofdstuk in je werkstuk verwerkt worden. Hierna kun je de presentatie gaan voorbereiden en uiteindelijk natuurlijk uitvoeren.

Krijg ik daar een cijfer voor?

In het stappenplan kom je een aantal momenten tegen waarop een bepaald onderdeel af moet zijn. Dit onderdeel wordt beoordeeld door jouw docent en pas na goedkeuring kun je verder met je werkstuk. De uiteindelijke presentatie, het werkstuk en je LOB-verslag worden beoordeeld. Het uiteindelijke cijfer voor dit werkstuk komt op je diploma te staan, samen met de titel van je profielwerkstuk. De titel mag daarom maximaal uit 60 tekens bestaan, dan past het precies op je diploma.

Hoeveel tijd krijg ik om het profielwerkstuk te maken?

Het is wettelijk bepaald dat een leerling minimaal 20 uur aan het profielwerkstuk moet werken. Door middel van het gebruik van je logboek kun je dit aantonen. In het stappenplan kom je vanzelf tegen hoe je het logboek moet gebruiken. Je moet je PWS uiterlijk op vrijdag 15 maart 2019 inleveren.

Wat nu?

Voordat je begint met het stappenplan ga je het onderstaande filmpje bekijken met daarin nog wat praktische tips voor het maken van je profielwerkstuk.

De beste tips voor het maken van je profielwerkstuk

Heel veel succes en plezier met het maken van je profielwerkstuk!

 

Colofon

Het arrangement Het profielwerkstuk is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2019-01-16 11:27:22
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Deze Wikiwijs is ontworpen en geschreven door:

J. Reith, S. Termaat, M. Wijholds en A. Fix

In opdracht voor de module Onderwijskunde 4

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze wikiwijs is speciaal geschreven voor de leerlingen van Stad en Esch en VSO Meppel.
Leerniveau
VMBO theoretische leerweg, 4; VSO;
Leerinhoud en doelen
Lezen van zakelijke teksten (Nederlands); Nederlandse Taal; Schrijfvaardigheid; Mondelinge taalvaardigheid; Spreken;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
20 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
De beste tips voor het maken van je profielwerkstuk
https://youtu.be/DPNUfRBezQI
Video
https://www.rug.nl/education/scholierenacademie/studieondersteuning/profielwerkstuk/onderzoeken-analyseren/interviews-enquetes
https://www.rug.nl/education/scholierenacademie/studieondersteuning/profielwerkstuk/onderzoeken-analyseren/interviews-enquetes
Link
https://www.rug.nl/education/scholierenacademie/studieondersteuning/profielwerkstuk/onderzoeken-analyseren/alles-over-literatuur
https://www.rug.nl/education/scholierenacademie/studieondersteuning/profielwerkstuk/onderzoeken-analyseren/alles-over-literatuur
Link
Betrouwbaarheid van bronnen
https://youtu.be/MYDtG4hro9c
Video
Uitzending gemist
http://http://www.uitzendinggemist.net/
Link
SchoolTV
http://https://www.schooltv.nl/
Link
TED
http://https://www.ted.com/talks?language=nl&sort=newest
Link
Google Scholar
http://https://scholar.google.nl/
Link
Topics
http://https://www.topics.nl/
Link
Welke bronnen kun je gebruiken voor je onderzoek?
https://youtu.be/xX65DrQdEb4
Video
Afbakenen onderwerp
https://www.youtube.com/watch?v=2seDWFa6oG0
Video
Plan van aanpak
https://www.youtube.com/watch?v=tl-TSZ55C68
Video
Tips voor het goed presenteren van jouw profielwerkstuk!
https://www.youtube.com/watch?v=iPWj5TDMorE
Video

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open