Je wijk verbeteren
Vooraf
Leerdoelen
Op veel plaatsen in Nederland slaan mensen de handen ineen om hun straat of wijk leefbaarder, gezelliger en schoner te maken. Het begon ooit allemaal in de Opzoomerstraat in het Nieuwe Westen, een wijk in Rotterdam. Sindsdien is opzoomeren een werkwoord geworden. Opzoomeren staat voor bewonersinitiatief. Eigen initiatieven van bewoners die moeten leiden tot een betere buurt. In deze les zoeken jullie uit wat opzoomeren inhoudt en hoe je zelf in je eigen wijk het initiatief kunt nemen om ‘te opzoomeren’. Opzoomeren betekent verbeteren.
Aan het eind van deze opdracht:
- Kun je de begrippen burgerschap, sociale controle en participatie beschrijven.
- Kun je beschrijven wat er bedoeld wordt met het opzoomeren van een straat of wijk.
- Kun je benoemen waar voor het eerst een wijk of straat werd opgezoomerd.
- Kun je minimaal twee doeleinden noemen om een straat of wijk op te zoomeren
- Kun je een of meer geschikte manieren beschrijven om je eigen wijk te opzoomeren.
Eindproduct
Het eindproduct van deze opdracht maak je samen met enkele klasgenoten.
Het is een oproep aan medebewoners van je eigen wijk om samen de wijk op te zoomeren.
In deze oproep laat je zien dat je de leerdoelen hebt behaald.
Beoordeling
De oproep laten jullie beoordelen door jullie docent.
Bij de beoordeling let jullie docent op:
- de inhoud: maakt de oproep duidelijk hoe je je wijk samen met andere wijkbewoners wil verbeteren door het op te zoomeren?
- de vorm: is de oproep prettig leesbaar zodat andere mensen de moeite nemen om het helemaal te lezen. En vooral: worden de lezers enthousiast over wat je wil doen als ze je oproep lezen?
- taalfouten: bevat de oproep niet te veel taalfouten?
Werkwijze
Groepsgrootte
Stap 1 en stap 2 doe je alleen.
De oproep aan je medewijkbewoners (stap 3) maak je samen met twee of drie klasgenoten die in dezelfde wijk wonen als jij.
Tijd
Voor deze opdracht heb je 2 lesuren nodig.
Stap 1
In je straat of wijk ligt er altijd zwerfafval buiten. Of er is voor kinderen weinig gelegenheid om veilig te spelen omdat er teveel verkeer is. Of je kent je buren en andere mensen in jouw buurt alleen bij naam en spreekt ze zelden of nooit. Of er is iets anders in je straat of wijk wat je niet bevalt.
Is dat een zaak voor de overheid? Of is het een kwestie van goed burgerschap als wijkbewoners laten zien dat ze hart hebben voor hun buurt en buurtbewoners? Als bewoners samen willen aanpakken om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren?
Een idee uit de Opzoomerstraat in Rotterdam
In de Opzoomerstraat in de vooroorlogse wijk Nieuwe Westen in Rotterdam, vonden de bewoners dat ze niet op de overheid moesten wachten. Samen staken ze de handen uit de mouwen en gaven ze hun straat een flinke opknapbeurt. Het werd gezelliger, veiliger en mooier. In ambtelijke taal wordt ook wel gezegd dat de ‘ruimtelijke kwaliteit’ verbetert.
Het idee van de bewoners van de Opzoomerstraat werd door bewoners in steeds meer straten en wijken in Rotterdam opgepikt en uitgevoerd. Het werd zó populair dat het verbeteren van de eigen straat of wijk door de bewoners zelf 'opzoomeren' ging heten. Omdat omroepen en kranten er aandacht aan besteedden, werd het woord 'opzoomeren' overal in Nederland een begrip.
De populariteit van 'opzoomeren' heeft niet alleen te maken met een fraaiere aanblik van de wijk. Het gaat ook om een verbeterde sociale samenhang in de wijk. De bewoners komen achter hun voordeuren vandaan, zoeken elkaar op, leren elkaar kennen en raken al met al meer betrokken bij hun buurt.
Kijk naar de film van AktüelTV, ‘Opzoomeren op de Brielselaan’.
Vraag:
- In deze film worden diverse manieren genoemd waarop deze straat werd opgezoomerd. Noem er drie.
Stap 2
Stap 3
Je hebt de gereedschapskist voor opzoomers bekeken en er een paar onderdelen uit gehaald.
Overleg met je klasgenoot welke opzoomeractie(s) het meest aansluiten bij de mensen in jouw buurt. Voor welke actie verwacht je de meeste belangstelling?
Als jullie dat hebben bepaald, dan schrijf je een korte, heldere oproep aan de wijkbewoners. Dat kan in de vorm van een briefje of flyer.
- Je legt kort uit wat de bedoeling van het plan van aanpak is.
- Je legt uit met welke activiteit jullie samen met de wijkbewoners de wijk willen verfraaien.
- Je geeft aan op welke dag of dagen de actie plaatsvindt.
- Je vraagt hulp bij het uitwerken van de actie en bij het organiseren.
Probeer je teksten kort en bondig te houden. Probeer wervende teksten te schrijven.
Je moet immers anderen in je wijk over zien te halen om met je samen te werken!
Vergeet niet te vermelden waar mensen terechtkunnen voor vragen of om zich aan te melden.