Havo 2/Na Klar/Hoofdstuk 3

Havo 2/Na Klar/Hoofdstuk 3

Hoofdstuk 3 Na Klar/ Havo 2

Inleiding: Wat eten Duitsers?

Opdracht 1: Bekijk het filmpje en lees de teksten. Hier kun je informatie vinden over het eetgedrag van de Duitsers.

https://www.youtube.com/watch?v=beMQpYUHYLc

 

das Frühstück

Het ontbijt (das Frühstück) bestaat vaak uit verse broodjes met jam, kaas, worst. Maar ook combinaties met fruit en muesli met melk of yoghurt zijn geliefd.

 

das Mittagsessen

Heel traditioneel eten Duitsers als lunch nog warm. De lunch (das Mittagsessen) bestaat dan uit vlees en groente. Maar door de werktijden is dit ook veranderd met de tijd en wordt vaak als avondmaaltijd gegeten.

 

das Abendbrot

Wie als lunch een warme maaltijd heeft gehad eet 's avonds dan ook niet meer warm, maar dan komt het "Abendbrot". Deze maaltijd bestaat dan wederom uit diverse soorten vers brood en als beleg: worst, kaas en boter.

 

Bier

Als drank staat in Beieren het bier bovenaan de ranglijst. Overaal kun je gezellige "Bierstuben" of "Biergarten" vinden, waar je naar hun eigen zeggen, het beste bier van de wereld, kunt drinken.

In het algemeen zijn de Duitsers trots op hun bier. Het land telt dan ook 1300 brouwerijen. Maar ook Wijn, koffie en water (in verschillende soorten) horen tot het favoriete drinken.

 

Bekende specialiteiten in Berlijn:

De curryworst met ketchup staat op nummer een van de ranglijst favoriete eten van de Berlijners. Maar er is meer bijv. de Bouletten, dat zijn gehaktballetjes met ui.

.

Als je een lekker gebakje bij de koffie wilt kun je kiezen voor de beroemde "Berliner" dat is een met jam gevulde, rond en zoet broodje

 

Beieren

Beieren staat niet bekend om zijn verfijnde keuken maar meer om zijn stevige keuken bestaand uit veel vlees en vet. Echte Beierse specialiteit is de "Weißwurst" wordt ook vaak "Münchner Wurst" genoemd. In Beieren eet men ook ontzettend veel Schnitzel, in alle soorten: Wiener Schnitzel, Rahmschnitzel, Paprikaschnitzel enz.

Ook zijn Duitsers in Beieren dol op orgaanvlees van het dier, zoals: nieren, hersenen, tong, lever, long, maag en hart.

Een typisch Beiers gerecht is ook de "Schweinehaxen" (varkenspoot).

 

 

De Hanzestad Hamburg

staat bekend om het veelzijdige culinair eten. Wat echt een Hamburger specialiteit is, is bijvoorbeeld de "Labskaus", een Hamburger visschotel.

De andere beroemde Havenstad van Duitsland is Bremen. Hier kun je de meest bekende delicatesse, boerenkool met pinkelworst eens proberen. Maar behalve dat heeft Bremen ook nog naambekendheid voor de "Apfelstrudel" en zijn "Baumkuchen". De naam zegt het al, het is een cake (meestal met schokola) in de vorm van een boomstam.

 

 

Colofon

Het arrangement Havo 2/Na Klar/Hoofdstuk 3 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
G Yalcin Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-12-10 20:28:57
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Spreken; Schrijven; Gesprekken voeren; Duits; Luisteren en kijken; Lezen;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open