ICT, wat kun je ermee

ICT, wat kun je ermee

Waarom deze wikiwijs

Alle leraren die wel eens een digitale tool hebben geprobeerd kennen het verschijnsel, welke tool past bij mijn klas? Hoeveel tijd moet ik hierin steken om een leuk resultaat te bereiken? Hoe zorg ik ervoor dat ICT niet alleen leuk is maar ook leerwinst heeft?

In onderwijsland wordt het gebruik van ICT steeds belangrijker. Bijna elke methode heeft een digitale variant of is alleen nog online te gebruiken. Dit is een onomkeerbaar proces waar de leraar van tegenwoordig zich ook mee moet meten.

Wij, Bert Jan Venema, Hilda Oosterkamp en Linda Maring hebben ons in dit woud van mogelijkheden gestort. Aan de hand van de verschillende leertheoriën hebben we een aantal tools benoemd. Uitgangspunt zijn de verschillende leertheoriën geweest die wij eerder bij de opleiding leraar 2de graads bij de NHL hebben geleerd. Het resultaat is een WIKIwijs die in november 2017 een actueel beeld geeft van een aantal tools die inzetbaar zijn in de onderwijspraktijk.

Bij deze Wikiwijs hoort ook een dossier. Na het afronden van Onderwijskunde 2 zal het goedgekeurde dossier aan deze WIKIwijs worden toegevoegd. Hierin kunt u lezen welke keuzes wij hebben gemaakt en hoe deze in de literatuur die op dit moment voorhanden is, is vastgelegd.

Aangezien ICT zich steeds verder zal ontwikkelen is het aan te bevelen dat elk cohort aanstormende leraren zich bezig houd met dit vraagstuk. Het zou mooi zijn als volgend jaar deze WIKI verder groeit en er weer meer en gerichtere keuzes gemaakt kunnen worden door alle leraren.

Bert Jan, Hilda en Linda
november 2017

Colofon

Het arrangement ICT, wat kun je ermee is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2017-10-24 12:35:32
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Een tool voor leraren om te bepalen welke ICT toepassing voor hun leerlingen geschikt kan zijn
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open