Flipping oud

Flipping oud

1. Welkom

Welkom bij de module
'Flipping the classroom'

Een nieuwe relatie tussen contacturen en online onderwijs

 

Laat je inspireren door voorbeelden van anderen!

 


Voor vragen kun je contact opnemen met SURFnet
via annette.peet@surfnet.nl of 088 787 3000

Introductie

Deze module gaat over 'flipped classrooms'. Een breed begrip, dat iedere organisatie op zijn eigen manier zal invullen. Op deze pagina lichten we kort de onstaansgeschiedenis van het concept toe en geven we de inhoudelijke kaders aan die we in deze module hanteren.

 

Flipping the classroom

"Education is more than just the transfer of information" zei Harvard hoogleraar Natuurkunde Eric Mazur, toen hij zich realiseerde dat zijn hoorcolleges minder effect hadden dan hij dacht. Hij ontwierp begin jaren '90 een nieuw didactisch model; 'Peer instruction'. Studenten kregen de theorie uit het hoorcollege als huiswerk mee en deden tijdens het 'hoorcollege' onder leiding van Mazur aan verwerking en toepassing. Het flipped classroom model was geboren.

Het zou tot 2005 duren voordat flipped classrooms meer mainstream werden. De komst van YouTube bracht het delen van (visuele) instructie buiten het klaslokaal in een stroomversnelling. Pioniers als Salman Khan's Khan Academy en docenten als Aaron Sams zijn inmiddels 'flipped classroom celebrities'. En ook in Nederland hebben we enkele beroemdheden. Tenminste, als het mogen aanschuiven bij DWDD daarvoor als criterium geldt...:

Salman Khan
eerste video (2007)
Aaron Sams
'Flipped Classrooms' (2010)
Joost van Oort/Sieger Kooij
'DWDD' (2014)

Inhoudelijk kader

Het klassieke model van hoorcolleges en werkgroepen bevindt zich in een transitiefase. Steeds meer hogescholen en universiteiten kiezen ervoor om een deel van de theorie, opdrachten en andere werkvormen via online media aan te bieden. Hiermee ontstaat (meer) ruimte in de onderwijsorganisatie om een andere invulling te geven aan de 'face-to-face' (F2F) bijeenkomsten. Het faciliteren van kennisoverdracht via online media en het invullen van F2F-bijeenkomsten met activiteiten rondom verwerking, verdieping en toepassing noemen we dan ook het 'flippen' van de 'classroom'.

De focus van deze module is de potentiële waarde die het hoger onderwijs uit deze transitie kan halen en de interventies binnen de organisatie die voor deze transitie benodigd zijn. Het daadwerkelijk leren maken van kennisclips, e-modules of het ontwikkelen van werkvormen binnen de F2F-bijeenkomsten valt buiten de scope van deze module.

Good practices centraal

In deze module werk je toe naar een voorstel ten behoeve van jouw eigen organisatie rondom het implementeren van flipped classrooms. Centraal daarbij staan good practices van andere hogescholen en universiteiten, die al in meer of mindere mate met flipped classrooms werken. Deze projecten komen voort uit de Stimuleringsregeling Open en Online onderwijs.

Doel en doorloop

Doel

 

 

In deze module oriënteer je je op de meerwaarde die flipping the classroom zou kunnen bieden in je eigen onderwijsorganisatie en heb je een beeld van de eerste stappen die nodig zijn om aan de slag te gaan met flipped classrooms.

 

Doelgroep

 

 

Deze module is ontwikkeld voor ICT & Onderwijs adviseurs (mbo, hbo, wo) die in kleine of grote mate het onderwijs willen herzien, gebruik makend van ICT.

Doorloop

 

 

De kern van deze module bestaat uit good practices van diverse organisaties binnen het Nederlandse hoger onderwijs. Vanuit de inspiratie, ervaringen en tips die zij in hun verhalen delen ontdek je wat voor jullie onderwijs waardevol is. Dit vormt de basis van de verkenning voor de inzet van flipped classrooms binnen jullie organisatie.

Deze module bestaat uit drie stappen:

  1. verkennen hoe het flipped classroom concept past in de bredere visie van jouw organisatie;
  2. aan de hand van voorbeelden een idee krijgen hoe dit er concreet uit zou kunnen zien;
  3. inzicht krijgen in stappen die nodig zijn om aan de slag te gaan met flipped classrooms, en eventueel het uitwerken van een concreet voorstel in de vorm van een presentatie of plan van aanpak.

Twee varianten: zelfstandig of in groepsverband met coach

Je kunt deze module individueel doorlopen. SURF biedt echter ook periodiek de mogelijkheid om de module in een groep samen met een coach te doorlopen, waarbij ook face-to-face sessies worden georganiseerd en je feedback op je werk ontvangt. De eerstvolgende coachingsgroep start in februari 2018.

Mocht je hier interesse in hebben dan kun je contact opnemen met Annette Peet via annette.peet@surfnet.nl.

Duur

 

 

Het doorlopen van de gehele module, inclusief het maken van alle opdrachten, neemt ongeveer 10 uur in beslag.

Good practice: Erasmus MC

Hoe maken hogescholen en universiteiten al gebruik van het flipped classroom concept? Welke doelstellingen kun je ermee realiseren, hoe organiseer je de productie van alle content en welke nieuwe rollen en taken krijgen studenten en docenten? Ter inspiratie bieden we je daarom gedurende deze module de good practice van het Erasmus MC uit Rotterdam aan: 'Flipping the Master'.

Drie doelstellingen

De masterfase van de opleiding Geneeskunde van de Erasmus MC is vanaf september 2017 volledig vernieuwd. Hierbij stonden drie doelstellingen centraal:

  • het onderwijs meer 'just-in-time' en flexibel aanbieden;
  • het onderwijs activerender, uitdagender en met meer zelfsturing door studenten aanbieden;
  • efficiënter gebruikmaken van de contacturen.

Mary Dankbaar, Programmamanager e-learning, vertelt gedurende deze module in diverse korte video's over de doelstellingen, de organisatie en de impact van de gerealiseerde transitie. Als aftrap geeft zij een korte samenvatting van het project 'Flipping the Master':

 

Wil je meer lezen over dit project, dan kun je via deze link de volledige eindrapportage van het project 'Flipping the Master' downloaden.

2. Wat wil je bereiken?


Welkom bij de eerste stap in jouw verkenning van flipped classrooms. In onderstaande video leggen we je kort uit wat je in dit hoofdstuk gaat doen:

 

In dit eerste hoofdstuk doe je inzicht op wat je met flippend classrooms zou kunnen bereiken en onderzoek je in hoeverre dit past binnen de context van je organisatie.

Succes!

Gluren bij de buren

Hoe pakken andere hogescholen en universiteiten het concept van flipped classrooms eigenlijk aan? We beginnen dit hoofdstuk met het bekijken van enkele voorbeelden uit de praktijk. Wat waren hun doelstellingen, hoe hebben ze die gerealiseerd en wat heeft hen dat opgeleverd?

 

Opdracht 1: Good practices

In ieder good practice verhaal lees je eerst een korte projectomschrijving. Vervolgens bekijk je het online materiaal dat er in het betreffende voorbeeld is gemaakt aan de hand van enkele reflectievragen.

Lees de informatie goed door en beantwoord vervolgens de reflectievragen op je digitale notitieblok.


Good practice: Muziektheoretische educatie online

 

 

Het onderwijs in muziektheorie was bij hogeschool Codarts in Rotterdam sterk plaats-, tijd- en docentgebonden. Via een 'flipped classroom' concept wilde Codarts dit onderwijs toegankelijker maken zodat studenten in hun eigen tempo en vanaf iedere locatie konden werken aan hun vaardigheden in muziektheorie. In de contacttijd kan de docent zich dan effectiever richten op de individuele begeleiding.

 

- Opdracht 1.1: Muziektheoretische educatie online

Bekijk de projectinformatie en de online omgeving via de onderstaande knoppen.

Factsheet 'Muziektheoretische educatie online'

Digitale leeromgeving bij het project (inloggen met gebruikersnaam 'Teststudent' en wachtwoord 'Test!123')

Beantwoord nu op de digitale notitieboek de onderstaande drie vragen:

  • wat is volgens jou in dit voorbeeld de belangrijkste meerwaarde van het flipped classroom concept?
  • welke elementen van dit voorbeeld zouden ook binnen jouw organisatie passen?
  • zijn er elementen die je binnen jouw organisatie anders zou doen of die niet zouden passen?

Good practice: Big History

 

 

De Big History-specialisten van de Universiteit van Amsterdam konden niet meer aan de grote vraag naar reguliere cursussen over hun vak voldoen. Vervanging van de hoorcolleges door een open online cursus bood uitkomst. Met deze cursus kunnen nu meer studenten deelnemen aan hoogwaardig onderwijs over dit thema.

 

- Opdracht 1.2: Big History

Bekijk de projectinformatie en de online omgeving via de onderstaande knoppen.

Factsheet 'Big History'

Digitale leeromgeving bij het project

Beantwoord nu op de digitale notitieboek de onderstaande drie vragen:

  • wat is volgens jou in dit voorbeeld de belangrijkste meerwaarde van het flipped classroom concept?
  • welke elementen van dit voorbeeld zouden ook binnen jouw organisatie passen?
  • zijn er elementen die je binnen jouw organisatie anders zou doen of die niet zouden passen?

 

Good practice: Naar Buiten! Open en online onderwijs op locatie

 

De Universiteit Utrecht ontwikkelde een onderwijsontwerp waarbij locatiegebonden les- en kaartmateriaal online beschikbaar is tijdens excursies. Dit geeft context en achtergrond aan studieobjecten tijdens excursies die de studenten zelfstandig kunnen doorlopen. In het contactonderwijs worden vervolgens de bevindingen besproken.

 

Lees de factsheet

Bekijk de online omgeving van de fietsexcursie door de Utrechtse Heuvelrug

 

Beantwoord nu op de digitale notitieboek de onderstaande drie vragen:

  • wat is volgens jou in dit voorbeeld de belangrijkste meerwaarde van het flipped classroom concept?
  • welke elementen van dit voorbeeld zouden ook binnen jouw organisatie passen?
  • zijn er elementen die je binnen jouw organisatie anders zou doen of die niet zouden passen?

 

 

Good practice: Practicumclips Life Sciences

 

Om het practicumonderwijs efficiënter te maken, heeft Wageningen University een groot aantal korte kennisclips ontwikkeld over elementaire practicumhandeling. Denk aan veiligheidsinstructies, handleidingen van apparaten en uitleg van standaardhandelingen zoals pipetteren. Via QR-codes bij de betreffende apparaten in het laboratorium kunnen de studenten de informatie 'just in time' terugkijken en hoeft de docent dit niet te herhalen in de les.

Bekijk de factsheet

Ga naar het overzicht van instructieclips en kies eentje uit die je bekijkt.

Beantwoord nu op de digitale notitieboek de onderstaande drie vragen:

  • wat is volgens jou in dit voorbeeld de belangrijkste meerwaarde van het flipped classroom concept?
  • welke elementen van dit voorbeeld zouden ook binnen jouw organisatie passen?
  • zijn er elementen die je binnen jouw organisatie anders zou doen of die niet zouden passen?

 

Good practice: Ethical dilemmas in communication

 

De Universiteit van Amsterdam wilde het onderwijs op het vlak van communicatie-ethiek breder toegankelijk maken (o.a. voor professionals) en tegelijkertijd het onderwijs hierover voor de eigen studenten in een blended vorm aanbieden. Zij kozen voor een MOOC op Coursera die in het contactonderwijs wordt ingezet als 'MOOC as a book'.

Bekijk de factsheet

Bekijk de pagina's 'overview' en 'syllabus' van de MOOC op Coursera.

Beantwoord nu op de digitale notitieboek de onderstaande drie vragen:

  • wat is volgens jou in dit voorbeeld de belangrijkste meerwaarde van het flipped classroom concept?
  • welke elementen van dit voorbeeld zouden ook binnen jouw organisatie passen?
  • zijn er elementen die je binnen jouw organisatie anders zou doen of die niet zouden passen?

 

Good practice: Open en gepersonaliseerd statistiekonderwijs

 

De universiteit Utrecht heeft gepersonaliseerde modules ontwikkeld voor bachelor-studenten om kunnen statistiek-begrip op peil te brengen. Dit vak blijkt namelijk vaak een struikelblok. Binnen het leerarrangement krijgen de studenten diverse aspecten van statistiek aangeboden. Door middel van Learning Analytics krijgen zowel de student als de docent informatie over het niveau en mogelijke lacunes.

 

Bekijk de factsheet

Ga naar de online omgeving en kies één van de modules uit om nader te bekijken.

 

Beantwoord nu op de digitale notitieboek de onderstaande drie vragen:

  • wat is volgens jou in dit voorbeeld de belangrijkste meerwaarde van het flipped classroom concept?
  • welke elementen van dit voorbeeld zouden ook binnen jouw organisatie passen?
  • zijn er elementen die je binnen jouw organisatie anders zou doen of die niet zouden passen?

 

Good practice: On Being a Scientist

 

De universiteit Leiden koos voor een bijzondere invulling van Flipping the classroom: Bas Haring laat zijn studenten zijn hoorcolleges inhoudelijk voorbereiden aan de hand van een fictiefilm.  'On Being a Scientist' is een film van bioscoop kwaliteit. Iedere van de 9 scènes draait om een integriteits-dilemma's zoals die zich in de wetenschappelijke wereld voordoen. De film wordt ingezet in een collegereeks van 9 lessen en maakt het zo mogelijk iedere les voor te bereiden met een scène.

Lees de factsheet

Bekijk de eerste paar minuten van On Being a Scientist

 

Beantwoord nu op de digitale notitieboek de vraag:

In welke context is een fictiefilm volgens jou geschikt als flipping the classroom element?

 

 

Good practice: Data Science

 

De Universiteit van Tilburg heeft een online omgeving ingericht waarin studenten uit alfa- en gamma-studierichtingen kunnen leren grote onderzoeksbestanden te analyseren en te verwerken. Dit is ook opgenomen in een MOOC. Het contactonderwijs, de programmeeromgeving en de videoclips vormen daarbij een drie-eenheid.

 

Bekijk de factsheet.

Ga naar de online omgeving en bekijk een klein stukje van een video lecture. Bekijk daarna ook één van de 'hands on' rubrieken (WEKA, Python of Orange).

 

Beantwoord nu op de digitale notitieboek de vraag:

In welke onderwijscontext komt de integratie van hands-on oefenomgevingen en videoclips met het contactonderwijs optimaal tot zijn recht, denk je? Wat zou je zelf eventueel anders doen?

 

 

 

Good practice: Flipping European Law

 

Bij de Rijksuniversiteit Groningen hebben meerdere docenten ervaringen opgedaan met flipping the classroom. Docent Lorenzo Squintani heeft de colleges European Law heringericht aan de hand van dit concept. Vlak voordat het hoorcollege begint, kijk hij naar een analyse van het werk dat zijn studenten online hebben gedaan en past hij zijn college hierop aan, om de laatste kennishiaten doelgericht te repareren.

Bekijk de videoclip waarin hij over zijn ervaringen vertelt.

 

Beantwoord nu op de digitale notitieboek de vraag:

welke van de leerpunten die deze docent benoemt, lijken je voor je eigen context ook van toepassing?

 

 

Stand van zaken

Om te weten waar je naartoe werkt is het handig om te weten waar jouw organisatie op dit moment 'staat'. Dit maak je op deze pagina inzichtelijk door een korte analyse binnen jouw organisatie uit te voeren. Je ontdekt hiermee wat de huidige stand van zaken rondom 'flipped classrooms' in jullie organisatie is.

 

Opdracht 2: analyse stand van zaken

De analyse van de stand van zaken die je in deze opdracht maakt betreft jouw persoonlijke perceptie. Pas op de volgende pagina van dit hoofdstuk ga je deze perceptie toetsen aan andere personen binnen jouw organsiatie middels enkele interviews.

- Opdracht 2.1: Documentatie

Bij het formuleren van jouw perceptie op de stand van zaken put je uiteraard deels uit je eigen ervaringen. Het kan daarnaast ook handig zijn om gebruik te maken van bestaande documentatie. Lees minimaal één van onderstaande documenten vanuit jouw organisatie door:

  • Het strategisch beleidsplan
  • Het ICT-beleidsplan
  • Analyses over de tevredenheid van studenten en/of medewerkers

Noteer in het template vervolgens de belangrijkste conclusies die je uit dit document hebt gehaald voor:

  • de mate waarin flipped classrooms nu al binnen jouw organisatie een onderwijskundige rol spelen;
  • de ambitie die jouw organisatie al uitgesproken heeft rondom de inzet van flipped classrooms;
  • de mogelijke obstakels en kansen die jouw organisatie ziet voor de inzet van flipped classrooms.
- Opdracht 2.2: Analyse vragen

Per onderwerp vind je via onderstaand knop enkele vragen.

Download hier de analyse vragen

Het doel is om per vraag in één paragraaf kort jouw gedachtes uiteen te zetten. Gebruik bij de cursusdoorloop met coach weer het template om per vraag beknopt jouw antwoorden te noteren.

Dialogen

De door jou uitgevoerde analyse vormt het startpunt voor een gesprek met mensen binnen jouw organisatie. Het doel van deze gesprekken is om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de ambities rondom flipped classrooms in jouw organisatie.

 

Het gesprek met collega's

Met het uitvoeren van de analyse in de vorige opdracht heb je voor jezelf al een duidelijk beeld van de stand van zaken gekregen. Tijd om te toetsen of anderen binnen jouw organisatie hetzelfde beeld hebben en welke wensen of ambities zij voor flipped classrooms hebben.

- Opdracht 3.1: Rollen

Bepaal als eerste stap welke mensen binnen jouw organisatie het meest waardevol zijn om een dialoog over flipped classrooms mee aan te gaan. Welke personen kunnen het beste helpen om de wensen en ambities zo breed mogelijk in beeld te krijgen? Denk binnen jouw organisatie bijvoorbeeld aan:

  • Onderwijsadviseurs/ontwikkelaars
  • Docenten
  • ICT-medewerkers
  • Studenten
  • Decanen

Er is geen verplichting om een minimum of maximum aantal gesprekken te voeren. Als richtlijn houden we drie gesprekken per cursist aan; dat zal zowel een breed beeld geven als in de beschikbare tijd voor deze cursus haalbaar zijn. Probeer per gesprek minimaal 60 minuten te reserveren om alle onderwerpen in door te spreken.

- Opdracht 3.2: Onderwerpen

Het doel van de dialogen is om jouw eigen analyse waar nodig aan te scherpen door input te verzamelen van diverse rollen binnen de organisatie. Om je hierbij te helpen bieden we je via onderstaande knop een set onderwerpen per type rol aan, die je tijdens de dialoog kunt gebruiken.

Onderwerpen dialoog

Voor deze opdracht is het niet noodzakelijk om van ieder interview een gespreksverslag te maken. In het template vragen we je alleen om waar nodig in de door jou uitgevoerde analyse zaken aan te passen of aan te vullen op basis van de gevoerde gesprekken.

Jouw doelstelling

Jouw analyse en de aanscherping daarvan via de dialogen geeft je een goed beeld van de stand van zaken en ambities rondom flipped classrooms binnen jouw organisatie. In deze laatste opdracht comprimeer je alle input tot een korte en concrete doelstelling, die je in het volgende hoofdstuk aanvult met heldere acties.

 

Opdracht 4: Doelstelling

Wat is het einddoel dat je in jouw voorstel wilt opnemen? In drie korte deelopdrachten bepaal je waar je in deze module naartoe werkt.

- Opdracht 4.1: Onderwijscontext

Flipped classrooms kunnen zowel groot als klein een waardevolle toevoeging voor het onderwijs zijn. Bepaal daarom eerst de 'onderwijscontext' waarbinnen de doelstelling relevant is. Beantwoord daarvoor in het template onderstaande drie vragen:

  • Zou je flipping the classroom binnen een vak, opleiding, faculteit of juist nog breder willen inzetten?
  • Hoe ziet die mogelijk nieuwe onderwijscontext er uit? Welke (nieuwe) rol krijgen studenten en docenten straks?
  • Welk type expertise is straks in de organisatie nodig om de ambities te kunnen realiseren?
- Opdracht 4.2: Doelstelling

Formuleer nu op je digitale notitieblok jouw doelstelling kort en bondig. Zorg dat je in de doelstelling minimaal onderstaande elementen opneemt:

  • Hoe zou je de flipped classroom willen toepassen? in welke context?
  • Waarom is dit voor jouw organisatie een interessante doelstelling? wat is de meerwaarde?
 

Klaar!

Super! Je hebt met het formuleren van je doelstelling een belangrijke eerste stap gezet.

In het volgende hoofdstuk ga je onderzoeken wat erbij komt kijken als je deze doelstelling wilt verwezenlijken. Veel succes!

3. Welke stappen ga je zetten?

Introductie van de tweede opdracht via een korte video. De video geeft hierbij inhoudelijk het thema aan; de precieze uitwerking van de opdracht vinden cursisten in tekst onder de video.

 

 

Thema van deze tweede opdracht is het bepalen welke activiteiten/acties nodig zijn om op de gewenste manier online content aan te kunnen bieden binnen de eigen instelling. Cursisten bekijken hiervoor voornamelijk voorbeelden van andere instellingen, en vergelijken dit rondom vier thema's met de eigen situatie. Vanuit deze reflectie bepalen ze te stappen die zij zelf willen gaan zetten.

De vier thema's waarlangs we de voorbeelden organiseren zijn:

- in welke didactische context(en) kan digitale content online worden aangeboden?

- welke technologieën gebruiken we al m.b.t. het aanbieden van online content en hoe functioneren die (hiaten/dubbelingen/gebruikersgemak/functie van gebruik)?

- welke talenten/vaardigheden zijn nodig voor het (meer) aanbieden van online content en welke talenten/vaardigheden hebben huidige medewerkers?

- welke andere middelen zijn nodig om online content goed aan te bieden? Ruimte/apparatuur/tijd/geld/expertise?

 

We bieden hiervoor een eenvoudig template van een PvA aan, waarin direct de gewenste te zetten acties in te vullen zijn. 

Gluren bij de buren

Twee voorbeelden tonen die aansluiten bij de inhoud van deze stap

Didactische context

Iedere pagina binnen dit hoofdstuk bestaat uit drie korte acties:

- bekijken/lezen van twee voorbeelden (eentje uit het HBO, eentje uit het WO)

- beantwoorden van enkele korte vragen rondom het thema van de pagina (hoe hebben zij ... gedaan, hoe hebben zij ... aangepakt?)

- reflectie op de eigen situatie; wat past bij jullie en welke acties wil je rondom dit thema bij jullie instelling inzetten?

Inzet van technologie

Iedere pagina binnen dit hoofdstuk bestaat uit drie korte acties:

- bekijken/lezen van twee voorbeelden (eentje uit het HBO, eentje uit het WO)

- beantwoorden van enkele korte vragen rondom het thema van de pagina (hoe hebben zij ... gedaan, hoe hebben zij ... aangepakt?)

- reflectie op de eigen situatie; wat past bij jullie en welke acties wil je rondom dit thema bij jullie instelling inzetten?

Organisatie

Benodigde middelen, vaardigheden, talenten

Iedere pagina binnen dit hoofdstuk bestaat uit drie korte acties:

- bekijken/lezen van twee voorbeelden (eentje uit het HBO, eentje uit het WO)

- beantwoorden van enkele korte vragen rondom het thema van de pagina (hoe hebben zij ... gedaan, hoe hebben zij ... aangepakt?)

- reflectie op de eigen situatie; wat past bij jullie en welke acties wil je rondom dit thema bij jullie instelling inzetten?

 


Cursusdoorloop met coach

Volg je deze cursus onder begeleiding van een SIG-coach, dan is dit het moment om een videoconference te organsieren.

Hier bieden we de cursist een uitleg over het hoe en waarom van de videoconference met de coach/expert, inclusief:

- tijden

- aanmeldprocedure

- opbrengst

- verwerking

4. Hoe ga je te werk?

Introductie van de derde opdracht via een korte video. De video geeft hierbij inhoudelijk het thema aan; de precieze uitwerking van de opdracht vinden cursisten in tekst onder de video.

 

 

Thema van deze derde opdracht is het ontwikkelen van een presentatie waarin je beschrijft wat je instelling te winnen zou hebben bij (intensievere) online kennisdeling, in welke context dit goed zou passen, wie daarbij betrokken zou moeten zijn en wat daarvoor nodig zou zijn.

De focus in dit hoofdstuk ligt daarbij voor de presentatie op drie onderdelen:

- Fasering en planning van het deelplan en in relatie tot het totale ICT-plan

- Inzet middelen en technologie in het deelplan en in relatie tot het totale ICT-plan

- Samenstelling team in het deelplan en in relatie tot het totale ICT-plan

Gluren bij de buren

Twee voorbeelden tonen die aansluiten bij de inhoud van deze stap

Planning & fasering

Op deze pagina bieden we de cursist een eenvoudig stappenplan om de gewenste acties uit '3. Welke stappen ga je zetten?' in een logische volgorde en realistische planning te zetten en dit in de presentatie te verwerken.

Middelen & technologie

Op deze pagina bieden we de cursist een eenvoudig stappenplan om de gewenste acties uit de pagina's over technologie en middelen in hoofdstuk '3. Welke stappen ga je zetten?' kort te specificeren binnen de planning;

- wat is het doel van iedere actie en hoe past dit ook in het totale ICT-plan?

- wat heb je nodig om het te kunnen realiseren en hoe past dit ook in het totale ICT-plan?

- welke obstakels/risico's moet je rekening mee houden en hoe verhouden deze zich tot het totale ICT-plan?

Mensen & talenten

Op deze pagina bieden we de cursist een eenvoudig stappenplan om de gewenste acties uit 'vaardigheden/talenten' uit hoofdstuk '3. Welke stappen ga je zetten?' concreet te maken, door te beschrijven:

- wat is er qua teamsamenstelling nodig en hoe past dit ook in het totale ICT-plan?

- hoe gaat het team in de praktijk functioneren (qua ruimte, locatie, communicatie, etc.) en hoe past dit ook in het totale ICT-plan?

Presenteer jouw plan!

Op deze pagina vindt de cursist tips m.b.t. het presenteren van het plan [heeft dat meerwaarde, of kunnen we eigenlijk dit laatste hoofdstuk uit de cursus laten...?]

Als afsluitende activiteit beoordelen cursisten a.d.h.v. enkele criteria op hoofdlijnen het werk van een andere cursist. De uitkomsten van die beoordeling zijn de basis voor de laatste face-to-face bijeenkomst.

  • Het arrangement Flipping oud is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2017-11-21 18:11:03
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld